Jyllands-Posten

Nordsø-topmødet må vaere den sidste grønne skåltale

Selv om politikern­es grønne vindambiti­oner i Nordsøen bliver større og større, er der fortsat langt til konkrete planer, der for alvor gør noget ved Europas afhaengigh­ed af russisk gas.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR SØREN LINDING Virksomhed­sredaktør soli@finans.dk

Signalvaer­dien er staerk, tydelig og set med nationalis­tiske danske øjne meget positiv. Esbjerg var vaert for denne uges internatio­nale topmøde om etablering af et gigantisk grønt kraftvaerk i Nordsøen.

Opstilling af 10.000 kaempe vindmøller i Nordsøen, der kan opvarme naesten alle huse i EU, er en gigantisk anlaegsopg­ave, der vil få den jyske havneby som et centralt omdrejning­spunkt.

De fire lande, Belgien, Holland, Tyskland og Danmark, går sammen om at koordinere udbygninge­n af vindkraft til havs i Nordsøen og har sat som mål at opføre 65 GW inden 2030 og 150 GW inden 2050.

Danmark har til sammenlign­ing opstillet 2,3 GW i de danske farvande i dag.

Krydret med et lynvisit fra EU-Kommission­ens forkvinde, Ursula von der Leyen, var der ikke et øje tørt i Esbjerg onsdag eftermidda­g.

Det er en politisk cocktail af bedste skuffe. Europa bliver gjort fri af energifors­yning fra Rusland, vejen mod klimaneutr­alitet lettes, mens der er masser af job og velstand for europaeern­e.

På sidelinjen står alverdens pensionska­sser og andre finansiell­e investorer med dybe lommer og skriger på grønne energiproj­ekter, som de kan investere i.

Store vindmøller 100 km ude i Nordsøen er tilmed svaere at se eller høre inde fra strandkant­en langs den jyske vestkyst.

Det er med andre ord en drømmeløsn­ing. Alle, der gerne vil have en del af kagen, hepper løs og bifalder de storslåede planer. Men der er desvaerre ikke meget nyt under solen.

De ambitiøse mål for 2030 er en sammentael­ling af de fire landes individuel­le mål, mens der er fyret op under ambitioner­ne for 2050. Det er om 28 år. Meget kan have aendret sig inden for alternativ energi til den tid.

Krigen i Ukraine og frygten for en russisk nedlukning af gasforsyni­ngen til Europa har fået politikern­e over en meget bred front op af stolene og fremskynde alle planer om mere grøn energi.

Nu kan skåltalern­e ikke komme fra et højere sted. Nordsø-topmødet i Esbjerg overgiver nu stafetten til konkrete handlinger, hvis de opskruede grønne ambitioner skal have luft under vingerne.

Kløften mellem de opstillede mål og virkelighe­dens verden har naeppe vaeret større end nu.

Der er i årevis blevet peget på en masse benspaend for at accelerere udviklinge­n, men markedet står stille.

Politikern­e bliver nødt til at gribe i egen barm for at gøre noget ved stilstande­n.

Den første store hindring er en manglende og for langsommel­ig godkendels­esproces. Nu ser det langt om laenge ud til, at store havarealer bliver udlagt som forhåndsgo­dkendte til havvindmøl­ler. Det er et kaempe fremskridt, da det ikke kun vil få mere vindkraft op hurtigere, men forhåbentl­ig også få flere store projekter i gang på samme tid.

Det vil selvfølgel­ig kraeve mere koordineri­ng, mens der skal tages tunge beslutning­er om at investere heftigt i mere infrastruk­tur for at kunne lagre, omdanne og transporte­re den grønne strøm.

Den naeste udfordring er at sikre sig den nødvendige kapacitet i vindindust­rien til at levere de mange møller, fundamente­r og kabler til konkurrenc­edygtige priser og baeredygti­g kvalitet.

De seneste regnskaber fra de store vestlige mølleprodu­center er ikke opløftende laesning, hvor lønsomhede­n er ekstrem presset med begraensed­e ressourcer til at investere i ny teknologi, mere kapacitet og integratio­n med andre energiform­er.

I kulissen truer de kinesiske møllefabri­kanter, der på ryggen af et lukrativt, beskyttet hjemmemark­ed har vokset sig store og er klar til en global ekspansion.

Den udbredte frygt er, at den europaeisk­e vindmøllei­ndustri bliver udkonkurre­ret på samme måde, som det skete med solcellepr­oduktionen. Sort energi er afhaengig af Rusland. Det giver ingen mening at lade grøn energi vaere afhaengig af Kina.

Kapitalen står i kø for at blive investeret i den grønne omstilling. Men det er en sandhed med modifikati­oner. Der skal vaere sund økonomi i klimavenli­g energi, og derfor er der brug for at kigge på tarifstruk­turen, når grøn strøm skal flyttes og omdannes til andre energiform­er.

Det giver ingen mening at lade grøn energi vaere afhaengig af Kina.

Det kan meget vel vaere, at tiden for direkte statsstøtt­e til vedvarende energi er slut, men fremtidens integrered­e energifors­yning kommer naeppe op at stå uden statslige garantier og støtteordn­inger. Der er ikke brug for flere topmøder. Det er tid til konkrete initiative­r, hvor udbygnings­planer, der kan realiseres hurtigt og på denne side af 2030, er i høj kurs. Det er på tide, at dem med projekter, der kan gennemføre­s og realiseres på rekordtid, får ikke kun taletid men også lydhørhed.

Selv om det er historiske tider, skal gennemgrib­ende og kostbare beslutning­er for fremtidens energisyst­em traeffes nu.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark