Jyllands-Posten

Vi skal have mere fleksibili­tet i pensionssy­stemet

I takt med, at pensionsal­deren løftes, skal vi øge muligheder­ne for fleksibili­tet sidst i arbejdsliv­et, skriver Mads Borregaard, cheføkonom i Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening (FA).

- MADS BORREGAARD cheføkonom i FA finans@finans.dk

Højere pensionsal­der forudsaett­er bedre arbejdsmil­jø. Sådan lød det i JyllandsPo­stens spalter i et debatindla­eg forleden. Afsenderen var Ole Just, cheføkonom i HK. Det er en påstand, som både er korrekt og unuanceret.

Naturligvi­s forudsaett­er flere aktive år på arbejdsmar­kedet, at arbejdsmil­jøet er sundt og sikkert. Det siger sig selv.

Men det er alt for unuanceret blot at reducere danskernes evne til at nappe nogle ekstra år på arbejdsmar­kedet til et spørgsmål om deres arbejdsmil­jø.

Virkelighe­den er jo, at vores sundhed og arbejdsevn­e ikke kun påvirkes af vilkårene på jobbet. Tvaertimod.

Vores sundhed og dermed vores muligheder for at blive lidt laengere på arbejdsmar­kedet påvirkes af en lang raekke faktorer. Nogle på arbejdspla­dsen, mange udenfor arbejdspla­dsen.

Derfor er det nødvendigt at løfte blikket lidt, når vi debatterer pensionsal­der.

Tal fra OECD viser, at danskernes generelle sundhedsti­lstand ligger i bunden, når det kommer til middelleve­tid blandt de vesteuropa­eiske lande. Pointen er, at livsstilsr­elaterede risikofakt­orer, f.eks. rygning, alkohol, fysisk inaktivite­t og overvaegt, hver for sig og i kombinatio­n med hinanden har en maerkbar negativ betydning for danskernes sundhed.

Hertil kommer, at danskernes lyst til at arbejde senere i livet naturligvi­s også påvirkes af, at man får lyst til at foretage sig andre ting end blot at arbejde.

Passe børnebørne­ne, nyde sommerhuse­t, rejse lidt mere eller forbedre golfhandik­appet.

Og netop derfor er spørgsmåle­t om pensionsal­der også et spørgsmål om generel sundhed og fleksibili­tet sidst i arbejdsliv­et – således at det ikke behøver at vaere et enten eller. Men kan vaere et både og. Med andre ord er der behov for, at vores pensionssy­stem går i takt med aendringer­ne på arbejdsmar­kedet, bl.a. ved at tilbyde fleksible og individuel­le løsninger, der tilgodeser de behov, som opstår sidst i arbejdsliv­et. Pensionsko­mmissionen har i sine anbefaling­er taget et lille skridt i den retning. Den kurs skal vi fortsaette og udbygge.

Vores sundhed og dermed vores muligheder for at blive lidt laengere på arbejdsmar­kedet påvirkes af en lang raekke faktorer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark