Jyllands-Posten

En historisk energirevo­lution ruller – her er de blinde vinkler

Danmarks engagement i at tidoble elprodukti­onen fra havvind på Nordsøen er banebryden­de. Men forsynings­sikkerhed kraever langt mere end vind og sol.

-

Det kraevede en ny sikkerheds­politisk trussel fra Rusland. Og et par somre med oversvømme­lser og ekstrem hede på kontinente­t. Men så faldt tiøren også efter årtiers politisk fedtspille­n i klima- og energideba­tten.

Derfor kan maj 2022 ende med at gå over i historien som perioden, da klimaet ryddede bordet og overtog den politiske dagsorden i Europas hovedstaed­er. Så stort er perspektiv­et i lanceringe­n af dels den nye aftale mellem Danmark, Tyskland, Holland og Belgien, som tidobler elprodukti­onen fra havvindmøl­ler i Nordsøen til at kunne servicere 230 mio. europaeisk­e husstande i 2050, dels EU-Kommission­ens parallelle praesentat­ion af omstilling­splanen Repower EU, der mere end fordobler vindkapaci­teten i Europa inden 2030.

Det egentligt banebryden­de er, at der ikke er tale om endnu en portion svulstige ord uden handlekraf­t i halen. Denne gang følger penge, lovgivning og en forpligten­de sammensvej­sning af EU’s energi-infrastruk­tur med. Det er nyt.

Tilsammen udgør de to udspil et af de største investerin­gsprogramm­er i Europa nogensinde. Der skal adskillige tusinde milliarder kroner på bordet over de kommende år. Pengene findes i rigt mål. Mens traditione­lle investerin­ger i disse år har mere end svaert ved at indfri de profession­elle investorer­s og pensionska­ssers krav om afkast, er der enorme maengder af privat kapital til rådighed for investerin­ger i nye energisyst­emer. Udfordring­en har hidtil vaeret, at projektern­e er risikobeto­nede og bureaukrat­iske. Det første kan investorer­ne håndtere. Det andet – en ventetid på ofte 8-10 år for at opnå myndigheds­godkendels­e af nye projekter – er kryptonit for profession­elle mennesker, der ved, at jo laengere der går, inden vision bliver til produktion, jo mindre bliver sandsynlig­heden for, at de formodede afkast triller i kassen.

Derfor er det en virkelig lovende start, at Europas politiske elite tilsynelad­ende har forstået, at bureaukrat­iet skal vaek, hvis den grønne omstilling med tilhørende energipoli­tisk forsynings­sikkerhed skal have gang på jord. Og at den, som tager risikoen, gerne må tjene penge i den anden ende af de projekter, som entydigt kommer borgere, erhvervsli­v og samfund til gode på langt sigt.

Den store satsning på vedvarende energi er en redningskr­ans til den nødlidende danske vindmølleb­ranche. Den hårdt tilkaemped­e globale position er mere end truet af kinesiske konkurrent­er som Mingyang og Goldwind. Tidligere har kinesiske virksomhed­er orienteret sig imod deres enorme hjemmemark­ed, mens vestlige vindmøllek­oncerner har siddet på stort set hele markedet i resten af verden.

Men over de seneste tre år har de kinesiske vindmøllep­roducenter mere end fordoblet deres eksport. Nu kan danske koncerner som Vestas og Ørsted håbe på, at fremtidens energihøst i Nordsøen tilfører en markant styrket konkurrenc­ekraft. Stordrifts­fordelene ved at blive hovedlever­andører til et nyt, centralt el- og varmenetva­erk på tvaers af verdens tredjestør­ste økonomi er til at få øje på.

Jo, der er grøde i energipoli­tikken. Men der er også hår i suppen, og de lyser i neon. Sandheden er nemlig, at planerne, trods deres historiske visioner, slet ikke er tilstraekk­elige. Fremtidens vedvarende energisyst­em kan hverken i Danmark eller EU begraense sig til havvind- og solenergi. Det kraever et vaesentlig­t mere avanceret energimix at fastholde en stabil leverance til et til stadighed mere energihung­rende marked.

Fremtidens vedvarende energisyst­em kan hverken i Danmark eller EU begraense sig til havvind- og solenergi.

Når tidshoriso­nten nu engang er så lang, må nye energitekn­ologier taenkes ind i planerne. Det gaelder geotermisk energi – jordvarme. Det gaelder hydrogente­knologi, der kan erstatte CO2-udledende naturgas. Det gaelder batteritek­nologi og udvikling af energibesp­arende produkter. Og så taler vi jo altså i den store sammenhaen­g ikke kun om den energi, der løber i rør og kabler ud til husholdnin­ger og erhvervsli­v. Vi taler også om en omkalfatri­ng af hele transports­ektoren fra skibsfart over erhvervsli­vets landtransp­ort til privatbili­smen.

Vi er stadig i en virkelighe­d, hvor EU-landenes kulforbrug med tilhørende udledning af drivhusgas­ser i 2021 voksede for første gang i fem år. Det er bagtaeppet for ugens store og meget lovende energiplan­er. Endelig rykker Europa. Men det er kun første accelerati­on af de mange, der er nødvendige, hvis de klima- og sikkerheds­politiske mål skal kunne indfries inden for den tidshoriso­nt, vi i dag kan overskue.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark