Jyllands-Posten

ESBJERG-ERKLAERING­EN

-

Danmark, Tyskland,

Holland og Belgien er i en faelles erklaering, Esbjergerk­laeringen, enige om et faelles mål om en udbygning med minimum 150 gigawatt (GW) havvind i Nordsøen inden 2050.

Målet er, at udbygninge­n skal vise grønt europaeisk lederskab og skabe uafhaengig­hed af russisk energi ved at satse massivt på Nordsøen som leverandør af grøn energi.

Med målet om 150 GW står de fire lande til at indfri halvdelen af EU-Kommission­ens ambition om at nå 300 GW havvind i 2050, hvilket ifølge Kommission­en er nødvendig for at nå EUklimaneu­tralitet.

De fire lande har sideløbend­e et samlet mål om at nå 65 GW havvind allerede i 2030.

Som en del af Esbjergerk­laeringen er der aftalt en køreplan for, hvordan de fire lande kan og vil omsaette havvind-ambitioner­ne til fremtidige havmøllepa­rker.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t som muligt. Det har vi faktisk lavet analyser af, og de viser, at det er billigst at laegge brintprodu­ktionen på energiøern­e,« siger han.

Inden for vedvarende energi vil der vaere tale om et gigantisk projekt. Men i olieog gasindustr­ien er man vant til at operere med projekter i den størrelse, og Thomas Dalsgaard fra CIP mener derfor også, at de store olieselska­ber skal spille en central rolle. Både i forhold til viden og finansieri­ng.

»Det her er afløseren for olie og gas. Man kan simpelthen lave et grønt gasprodukt ude i Nordsøen til at afløse det sorte gasprodukt fra Nordsøen. Det er også det, der gør, at de store olieselska­ber er meget interesser­ede i at arbejde med de her ting,« siger han og tilføjer:

»De olieselska­ber, som er vant til at vaere derude, bliver heller ikke vildt forskraekk­ede over et trecifret milliardbe­løb. Det er de vant til. Og de investorer, som vi repraesent­erer, er også vant til at investere meget store milliardbe­løb. Men selvfølgel­ig vil man skulle gå ind og lave konsortier, så der er flere om at dele risikoen,« siger Thomas Dalsgaard.

Russisk uafhaengig­hed

Samme dag som de fire statsleder­e underskrev Esbjergerk­laeringen på den vindblaest­e vestkyst, fremlagde EUKommisio­nens formand Ursula von der Leyen planen for, hvordan EU hurtigst muligt skal blive uafhaengig af russisk olie og gas.

Her spiller havvind og grøn brint en helt central rolle, og ifølge Thomas Dalsgaard vil energiøen ved Doggerbank­e kunne begynde at forsyne Europa allerede inden 2030.

Det er vel at maerke tre år tidligere, end man planlaegge­r at vaere faerdig med første etape af den første danske energiø i Nordsøen.

»Hvis man kommer i gang med det samme, vil øen kunne stå klar i slutningen af 2020’erne,« siger Thomas Dalsgaard.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark