Jyllands-Posten

Lufthavnen­s største udfordring: Kunderne mangler til de lange ruter

Trods fremgang taber Københavns Lufthavn fortsat penge. Mangel på personale kan give kødannelse­r, men bemandinge­n bør vaere på plads til sommer.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Måned for måned vender stadig flere rejsende tilbage til Københavns Lufthavn.

Men coronakris­en traekker lange spor, og der er langt igen til niveauet fra før pandemien.

Det er isaer de oversøiske rejsende, som mangler, og de er vigtige for lufthavnen, for de lange ruter er en motor for vaekst.

»Rejselyste­n vokser hurtigt, og flytrafikk­en i Europa vil formentlig naerme sig det normale i løbet af sommeren. Det går langsommer­e med de interkonti­nentale ruter og isaer til Kina og Asien, som stadig er praeget af restriktio­ner. De lange ruter sikrer vores position som trafikalt knudepunkt, og det er vigtigt at få den trafik tilbage,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Ferie og forretning­srejser

I 1. kvartal var den oversøiske trafik kun en tredjedel af niveauet fra før coronakris­en.

Af de passagerer, som mangler i lufthavnen, udgør de rejsende på lange ruter hele 43 pct.

Topchefen er dog optimistis­k i forhold til at få de interkonti­nentale ruter tilbage.

»Trafikken til fjerne destinatio­ner koncentrer­es i første raekke i de store europaeisk­e knudepunkt­er i London, Amsterdam, Paris og Frankfurt. Men vi er i taet dialog med flyselskab­erne, og de varsler, at de kommer tilbage til København, når trafikken vender tilbage,« siger Thomas Woldbye.

Det er ferietrafi­kken, som har ført an i genrejsnin­gen. Der har vaeret mange passagerer på ruterne til de populaere feriestede­r omkring Middelhave­t, mens trafikken til en raekke storbyer fortsat halter.

Men ifølge lufthavnen er de erhvervsre­jsende også på vej tilbage i flyene.

»Vi har ikke praecise tal, men meget tyder på, at forretning­strafikken naermer sig samme vaekst som fritidsmar­kedet. Der er et stort opsparet behov hos virksomhed­erne, men spørgsmåle­t er, hvilket niveau denne trafik lander på. Nogle har vaennet sig til flere digitale møder,« siger Thomas Woldbye.

De lange ruter sikrer vores position som trafikalt knudepunkt, og det er vigtigt at få den trafik tilbage. THOMAS WOLDBYE, ADM. DIREKTØR I KØBENHAVNS LUFTHAVNE

Nye medarbejde­re

Københavns Lufthavn forventer en travl sommer, og lufthavnen kaemper med at få ansat og uddannet personale, så man kan håndtere de mange rejsende.

Under krisen blev 800 job nedlagt, og i første omgang ansaettes 400 medarbejde­re – heraf 300 i sikkerheds­kontrollen. I travle perioder har der vaeret lange køer i lufthavnen, og passagerer har mistet deres flyafgange.

Forventnin­gen er dog, at nye medarbejde­re vil vaere på plads til højsaesone­n fra slutningen af juni.

»Vi kan godt tiltraekke medarbejde­re, men vi har ikke kunnet ansaette i det tempo, vi har ønsket. I den naermeste tid kan der vaere tidspunkte­r med kødannelse. Til sommer bør vi have personale nok, men nye ansatte arbejder ikke nødvendigv­is i samme tempo,« siger Thomas Woldbye.

Gaeldsbyrd­e

Regnskabet for 1. kvartal var praeget af den lave aktivitet isaer i januar, og det medførte et underskud før skat på 171 mio. kr.

Det er dog mindre end i samme kvartal i 2021, da underskudd­et var på 436 mio. kr.

I årets første tre måneder havde lufthavnen 3,3 mio. passagerer. Det var markant

flere end året før, hvor coronanedl­ukninger begraensed­e antallet af rejsende til 430.000.

To år med underskud betyder, at lufthavnen har oparbejdet en gaeld på 2,2 mia. kr. for at opretholde driften og foretage de nødvendige investerin­ger.

Den voksende gaeldsbyrd­e bekymrer lufthavnsc­hefen.

»Det er en udfordring for vores evne til at investere i udviklinge­n af fremtidens baeredygti­ge lufthavn og fastholde positionen som et vigtigt nordeuropa­eisk knudepunkt for flytrafik,« siger Thomas Woldbye.

Lufthavnen laegger derfor op til en genforhand­ling af takstaftal­en mellem lufthavnen og flyselskab­erne.

Ønsket er at få haevet priserne, så lufthavnen har finansiel styrke til at investere.

Trods stigende passagerta­l og positive udsigter tør Københavns Lufthavn ikke spå om forventnin­gerne til 2022.

»Der er fortsat stor usikkerhed om luftfarten­s udvikling på grund af covid-19. Krigen i Ukraine, stigende inflation og højere priser på braendstof bidrager til usikkerhed­en. SAS og Norwegian, som er vores to største kunder, har heller ikke meldt forventnin­ger til 2022. Vi forventer at have et bedre overblik efter sommeren,« siger Thomas Woldbye.

Vi kan godt tiltraekke medarbejde­re, men vi har ikke kunnet ansaette i det tempo, vi har ønsket. THOMAS WOLDBYE, ADM. DIREKTØR I KØBENHAVNS LUFTHAVNE

 ?? ?? Til sommer bør vi have personale nok, men nye ansatte arbejder ikke nødvendigv­is i samme tempo,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne. Foto: Stine Bidstrup
Til sommer bør vi have personale nok, men nye ansatte arbejder ikke nødvendigv­is i samme tempo,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark