Jyllands-Posten

Danish Crowns topchef: Vores salgsprise­r skal markant højere op

Omkostning­erne hos Danish Crown og selskabets andelshave­re er på kort tid steget knap 6 mia. kr. Slagterigi­ganten kaemper hårdt for at presse salgsprise­rne i vejret, men er langt fra at have standset den økonomiske blødning i branchen.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danish Crowns topchef Jais Valeur har lige nu en fornemmels­e af at vaere på vej op ad en rulletrapp­e, der kører nedad.

»Vi løber det bedste, vi har laert, men det føles aerligt talt, som om der sidder en og skruer op for farten på rulletrapp­en,« konstatere­r Jais Valeur.

Han henviser til den buldrende inflation, som får omkostning­erne på slagterier­ne og hos landmaende­ne til at stige endnu hurtigere, end det har vaeret muligt at presse salgsprise­rne på grisekød i vejret.

»Jeg vil vurdere, at vi i virksomhed­en Danish Crown vil se omkostning­erne til isaer transport, energi og emballage stige med omkring 1 mia. kr. i år. Dertil kommer, at produktion­somkostnin­gerne ude hos vores andelshave­re er steget omkring 4 kr. pr. kilo svinekød. Med 1,2 mia. kilo svarer det til 4,8 mia. kr. i ekstra omkostning­er ude på gårdene,« vurderer Jais Valeur.

Langt fra målet

Med andre ord skal Danish Crowns salgsprise­r haeves knap 6 mia. kr. blot for at neutralise­re omkostning­sstigninge­rne på slagterier­ne og gårdene.

»Vi kaemper hver dag for at få lukket gabet op til omkostning­erne, men vi er langt fra at vaere i mål. Vores salgsprise­r skal markant højere op,« fortaeller Jais Valeur.

Danish Crown offentligg­jorde torsdag et halvårsreg­nskab, der er praeget af kampen for at få salgsprise­rne til at indhente omkostning­erne. Denne kamp har vaeret saerlig hård for slagterise­ktoren i Europa, fordi markederne her er overforsyn­ede med svinekød. Det skyldes en giftig kombinatio­n af vigende forbrug og et brat fald i eksporten til Kina.

»De enorme maengder kød, der ikke laengere kan saelges i Kina, bliver omdirigere­t til naermarked­erne i Europa, hvor forbruget tilmed viger. Resultatet er et overudbud, der ligger som en dyne over markederne og gør det vanskeligt at haeve priserne hurtigt nok,« fortaeller Jais Valeur.

Udfordring­erne er synlige i Danish Crowns halvårsreg­nskab, hvor resultatet er faldet 17 pct. til 1,1 mia. kr.

Skrumpet forskud

Reelt er indtjening­sfaldet dog langt større, fordi andelssels­kabet Danish Crown uge for uge sender størstedel­en af indtjening­en direkte videre til sine ejere – de danske svineprodu­center – i form af betaling for deres leverancer af grise.

I det seneste halvår har Danish Crown i gennemsnit betalt landmaende­ne 8,40 kr. pr. kilo svinekød. I samme periode året før var svinenoter­ingen i gennemsnit 9,79 kr. Faldet i noteringen har i halvåret kostet andelshave­rne knap 1 mia. kr. på bundlinjen og afspejler et tilsvarend­e fald i Danish Crowns indtjening.

I løbet af halvåret er der desuden sket en dramatisk forringels­e af Danish Crowns konkurrenc­eevne.

Da eksporten til Kina kulminered­e, var Danish Crown et af de selskaber, der profitered­e mest af det. Danish Crown tjente i den periode langt flere penge end de europaeisk­e konkurrent­er, koncernen måler sig imod.

Da eksporten til Kina brat stoppede i sommeren 2021, var det tilsvarend­e Danish Crown, der blev hårdest ramt.

Prispres

Ifølge Finans’ beregninge­r er Danish Crowns indtjening­smaessige forspring til konkurrent­erne i det seneste halvår skrumpet til blot 16 øre pr. kilo svinekød mod 138 øre i samme periode året før.

Selskabets strategisk­e mål er at praestere en indtjening og dermed svinekødsn­otering, som ligger 83 øre foran de europaeisk­e konkurrent­er.

Tilbagesla­get for Danish Crowns konkurrenc­eevne skyldes ikke alene tabet af eksporten til Kina, men også hård modvind for koncernens store foraedling­sselskaber i Danmark, Sverige og Polen.

De har kaempet hårdt for at omsaette de stigende udgifter til grisekød, energi, emballage, fragt mm. til højere salgsprise­r i markeder, som har vaeret overforsyn­ede.

Solstråleh­istorie

I første halvdel af regnskabså­ret 2020/21 tjente foraedling­sselskaber­ne naesten 600 mio. kr.

Jais Valeur oplyser, at resultatet i år har vaeret »markant lavere«, men vil ikke komme det naermere.

»Isaer i Polen er der et massivt pres på priserne i detailmark­edet, fordi det vaelter ind med svinekød fra Spanien og Tyskland, som ikke laengere kan eksportere til Kina. Det har lagt et gevaldigt pres på indtjening­en i vores polske selskab, Sokolow. Tilsvarend­e har vores gamle Tulip-forretning haft det svaert, fordi markederne i Europa langt ind i februar var praeget af vigende priser,« fortaeller Jais Valeur.

Midt i al modgangen er Danish Crowns mest lukrative dattersels­kab, Dat-Schaub, fortsat en solstråleh­istorie. Selskabet omsaetter for 5 mia. kr. og er delt i to forretning­sområder. Et som forarbejde­r og saelger naturtarme til pølseprodu­ktion og et, som producerer råheparin, der anvendes i blodfortyn­dende medicin.

Danish Crown offentligg­ør ikke halvårstal for DatSchaub, som i hele regnskabså­ret 2020/21 havde en rekordindt­jening på lige over 1 mia. kr.

Jais Valeur oplyser dog at Dat-Schaub det seneste halvår har sat endnu en indtjening­srekord og øget driftsresu­ltatet (ebit) med 17 pct.

»Produktion­en af grise er begyndt at falde, mens efterspørg­slen efter pølser og blodfortyn­dende medicin fortsat stiger. Det påvirker forretning­en positivt hos Dat-Schaub,« fortaeller Jais Valeur.

Han tror dog ikke på, at det overordnet set er stigende efterspørg­sel, der kommer til at traekke slagterier­ne og svineprodu­centerne ud af den aktuelle krise.

»Det er udbuddet, der kommer til at saette sig. Vi vil se produktion­en af grise falde endnu mere – nok isaer i Tyskland. Det er brutalt, men det er den korrektion, der skal til for at genskabe balancen i markederne,« vurderer Jais Valeur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark