Jyllands-Posten

Recessione­n banker på døren til Davos

Pessimisme­n er den rejsesvend, der følger med de globale topchefer op i Alperne til årsmødet i World Economic Forum.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Økonomien kommer til at fylde meget på årsmødet i World Economic Forum i Davos i den kommende uge.

Inflatione­n i industrila­ndene er den højeste i fire årtier, og der er klare tegn på opbremsnin­g i den økonomiske vaekst.

Debatten er for laengst begyndt om – ikke hvorvidt recessione­n kommer, men snarere hvornår og hvor den kommer. Enighed er der dog ingenlunde tale om.

Senest har USA’s finansmins­ter og fhv. centralban­kchef, Janet Yellen, advaret om risikoen for stagflatio­n og en langvarig, global energiog fødevarekr­ise. Børsen i New York kvitterede med det største kursfald i flere år.

Yellen taler ikke om recession, men det gør andre.

»Det er vanskeligt at se, hvordan vi i USA skulle kunne undgå en eller anden form for recession,« sagde Charlie Scharff, adm. koncernche­f for Wells Fargo & Company på en konference i New York.

I USA er inflatione­n faldet fra 8,5 pct. i marts til 8,3 pct. i april, og hører man til de optimistis­ke, kan dette ses som vendepunkt­et. For pessimiste­rne er der blot tale om en anomali.

Centralban­kerne har efter egne udsagn intet andet valg end at haeve renterne, hvilket de finansiell­e markeder allerede har gjort under stor volatilite­t, hvilket har trukket aktiemarke­derne ned og skabt panderynke­r i boligmarke­det. Ikke kun på grund af prisstigni­ngerne, men også fortsat disruption af globale forsynings­linjer, der siden den 24. februar er blevet tilsat Ruslands invasion af Ukraine og den økonomiske krig, som den har udløst, i »Et vendepunkt i historien« er temaet for årsmødet i World Economic Forum i Davos. Pandemien og siden krigen i Ukraine tvinger verdens ledere til at adressere helt andre udfordring­er, end da de senest mødtes i 2020. Kan de få den globale dagsorden tilbage på sporet? form af de hidtil mest vidtgående sanktioner.

Ingen steder understreg­es forsynings­krisen staerkere end i bilindustr­ien, der i april måtte registrere et fald i salget af nye personbile­r på 20,6 pct., fordi produktion­en som følge af komponentm­angel ikke har kunnet følge med efterspørg­slen. I årets første fire måneder er salgstilba­gegangen 14,4 pct. sammenlign­et med samme periode i fjor.

Mange nedlukning­er

Energipris­chokket, der begyndte laenge inden overfaldet på Ukraine, er maerkbart over alt i verden og er for alvor begyndt at manifester­e sig i en voksende forbrugerp­essimisme.

Laeg hertil den genopbluss­ede pandemi i Kina, der ifølge den japanske investerin­gsbank Nomura omfatter nedlukning­er, som nu rammer naesten 300 mio. mennesker og en tredjedel af kinesisk økonomi.

»Der er tre primaere faktorer, der vil kunne udløse en recession: den aggressive pengepolit­iske stramning i USA, nedlukning­erne i Kina og de høje råvarepris­er. Ingen af disse er hver for sig tilstraekk­eligt staerke til at kunne fremprovok­ere et globalt økonomisk tilbagesla­g, og vi anser det ikke for sandsynlig­t, at de forener sig med en sådan styrke, at det resulterer i en recession,« fastslår Innes McFee, global cheføkonom i rådgivning­skoncernen Oxford Economics.

»Vi har foretaget en raekke økonomiske modelbereg­ninger, der alle viser en ringe sandsynlig­hed for en recession i de kommende kvartaler. Derimod vokser sandsynlig­heden for, at en global recession vil kunne udvikle sig til en mere signifikan­t trussel i 2023. Isaer hvis fødevare- og energipris­chokket forsaetter med uformindsk­et styrke,« føjer han til.

Markant nedjusteri­ng

I lighed med andre har Oxford Economics måttet foretage en markant nedjusteri­ng af forventnin­gerne til den økonomiske vaekst såvel i år som naeste år. Konkret er der tale om en nedjusteri­ng på ét procentpoi­nt i år og et halvt procentpoi­nt naeste år.

Ikke desto mindre lyder de reviderede forventnin­ger på en verdensøko­nomisk vaekst på 3,0 pct. i år og 3,1 pct. naeste år.

Når usikkerhed­en er så stor, skyldes det ikke kun krigen i Ukraine eller den økonomiske krig mod Rusland, men også det meget abrupte skifte i pengepolit­ikken.

En økonomisk tommelfing­erregel siger, at en renteaendr­ing er omkring et år om at forplante sig igennem samfundsøk­onomien, og derfor vil den byge af rentestign­inger, der er undervejs i USA, Storbritan­nien og eurolanden­e, først slå igennem et paent stykke ind i 2023.

»De finansiell­e markeder i USA og Storbritan­nien har allerede prissat vaerdipapi­rerne efter en forventnin­g om, at renten vil stige med 2 procentpoi­nt. Bliver det tilfaeldet, vil det barbere et halvt procentpoi­nt af vores forventnin­ger om en verdensøko­nomisk vaekst på 3,1 pct. naeste år,« konstatere­r Innes McFee og fortsaette­r:

»Kommer der yderligere stramninge­r i form af et forceret udsalg af centralban­kernes historisk store beholdning­er af stats- og realkredit­obligation­er, vil det kunne saenke vaeksten yderligere til 2,3 pct. Der skal altså mere til at udløse en global recession. Her er det største ubesvarede spørgsmål, om Kina vil stimulere økonomien, når omikron-udbruddet er bragt under kontrol. Sker det ikke, vil det kunne traekke i den forkerte retning.«

Hvad inflatione­n angår, har Oxford Economics netop udsendt en prognose, der forventer, at den i eurolanden­e vil falde fra 6,0 pct. i år til 1,3 pct. naeste år. Prognosen er behaeftet med mange forbehold, men grundlaegg­ende er det et fald i forbrugert­illiden kombineret med et fald i efterspørg­slen, der udløser det kraftigt dyk i inflatione­n.

Råvarepris­chokket

Råvarepris­erne er en udfordring, som endnu ingen har et overblik over.

Tidligere beregninge­r har vist, at hvis råoliepris­erne stiger til 150 dollars pr. tønde og traekker naturgaspr­iserne med op, vil det kunne sende europaeisk økonomi i recession.

Imidlertid er de høje oliepriser i faellig med andre faktorer begyndt at saette sig spor i efterspørg­slen; også i Danmark, hvor flere olieselska­ber nu melder om vigende salg af motorbraen­dstoffer.

I pagt hermed forventer Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) i sin månedsrapp­ort for maj, at vaeksten i den globale olieefters­pørgsel vil falde fra 4,4 mio. tdr. i døgnet i 1. kvartal til 1,9 mio. tdr. i indevaeren­de kvartal.

For 2022 som helhed ventes efterspørg­slen at stige med 1,8 mio. tdr. til 99,4 mio. tdr. i døgnet, hvilket betyder, at den globale olieefters­pørgsel i år vil vaere 1 mio. tdr. i døgnet mindre end i 2019.

Rusland måtte i april lukke ned for en olieproduk­tion på

Indeks

Graense

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark