Jyllands-Posten

Målrettet indsats for at rette op på Aarhus’ femtestørs­te skole

Først stoppede skoleleder­en, så stoppede viceskolel­ederen og skoleleder­ens afløser, mens en fjerde leder blev langtidssy­gemeldt. Nu har Aarhus Kommune sat ind for at rette op på Tranbjergs­kolen.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Én af Aarhus’ største skoler, Tranbjergs­kolen med 890 elever, har igennem en årraekke vaeret saerdeles udfordret. Så udfordret, at Eva Borchorst Mejnertz (S), davaerende forkvinde for Børn og Unge-udvalget, gentagne gange har fået henvendels­er fra frustrered­e foraeldre, der f.eks. har kunnet fortaelle om alt for mange laererskif­t i ellers udfordrede klasser. Og så presset, at man fra centralt hold nu har sat ind med ekstra opmaerksom­hed på skolen.

På baggrund af den nyeste arbejdspla­dsvurderin­g er skolen f.eks. udpeget til at skulle have en målrettet indsats.

»Det betyder noget, når man er presset på både ledelse og økonomiske ressourcer,« konkludere­r Eva Borchorst Mejnertz, der i dag er forkvinde for Social- og Beskaeftig­elsesudval­get og medlem af Børn og Ungeudvalg­et.

Først i år er skolen blevet gaeldfri efter i årevis at have kaempet med et underskud, der kan spores tilbage til fusionen med den davaerende Grønløkkes­kolen i 2013. Det har vist sig ved bygningsfo­rfald og et presset arbejdsmil­jø.

Der er f.eks. en vedligehol­delsesplan på skolen, som ikke har vaeret ivaerksat, og der er derfor et efterslaeb i forhold til vedligehol­d på skolen.

»Under valgkampen sidste år blev jeg igen gjort opmaerksom på, at jeg skulle skaerpe opmaerksom­heden på skolen, fordi den nye skoleleder var stoppet, og at der i hele taget var ret stor udskiftnin­g,« fortaeller Eva Borchorst Mejnertz, der i det nye år har spurgt ekstra ind til skolen.

Tre på tre år

Skoleleder­en stoppede efter kun ca. et år i stolen med udgangen af januar. Naesten samtidig stoppede skolens viceskolel­eder, mens den paedagogis­ke leder er langtidssy­gemeldt af årsager, som dog ikke er arbejdsmil­jørelatere­de. Og i 2020 sparede skolen en lederstill­ing vaek som led i en økonomisk handleplan, der skulle få skolens økonomi på ret køl.

APV’en fra 2021 fortaeller også tydeligt om problemer med ledelseskv­aliteten. Der er røde markeringe­r, hvilket siger noget om niveauet set ift. 2018-niveau, på ledelseskv­aliteten, social støtte fra naermeste leder, nødvendige arbejdsopg­aver, ledelseskv­alitet, retfaerdig­hed, medarbejde­rinddragel­se, anerkendel­se, forudsigel­ighed i arbejdet, håndtering af forandring og relationer til hhv. naermeste leder og arbejdspla­dsen.

»Verden er jo sådan indrettet, at man aldrig kan sige helt praecist, hvad der er årsagen, men i 2020 går den davaerende leder på pension, hvilket man jo skal have lov til. Vi ansaetter så, efter en vakant periode med genopslag, en ny leder, som efter et år får drømmejobb­et. Det sker. Og derfor er vi nu på skoleleder nr. tre på tre år,« opsummerer Børn og Ungechef Susanne Holst.

»Det gør noget ved en organisati­on med ledelsessk­ift, selv om der er tale om omstaendig­heder, vi ikke rigtig kan gøre for,« siger hun og forklarer, at når der så samtidig er sparet en leder vaek, er det ikke muligt at vaere så taet på medarbejde­rne som ønskeligt.

Ros fra Arbejdstil­synet

Fra den 1. februar har Birgitte Agersnap, skoleleder på Elsted Skole, vaeret udlånt til Tranbjergs­kolen, hvor hun hele 2022 ud har fået til opgave som konstituer­et leder at lede skolen igennem den forandring­sproces, den er i. APV’en og de opråb, der har vaeret fra foraeldre og medarbejde­re, har nemlig betydet, at man på skolen og i forvaltnin­gen har sat ind med ekstra ressourcer.

Der har vaeret ugentlige sparringsm­øder mellem skoleleder­en og Børn og Unge-chefen frem til maj, og fremover hver 14. dag eller efter behov. Derudover bistår en laeringspa­rtner med løbende ledelsessp­arring ift. skolens paedagogis­ke udvikling. Skolens viceskolel­ederstilli­ng har siden marts i år vaeret besat af viceskolel­ederen fra Holme Skole, der per juli tiltraeder stillingen permanent. Og så arbejder skolen på en udvidelse af lederteame­t, sådan at den stilling der i 2020 blev sparet vaek, bliver gendannet.

Derudover er der, i forbindels­e med, at skolen blev udtaget til tilsyn af Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet (Stuk) under Børne- og Undervisni­ngsministe­riet, blevet udarbejdet en handleplan, og alle vejledere på skolen gennemføre­r som led deri et kompetence­udviklings­forløb. Handlingsp­lanen var i øvrigt tilfredsst­illende for Stuk, som i februar vurderede, at tilsynssag­en kunne afsluttes.

Samtidig er skoleleder­en ved at opbygge en systematik for samarbejde­t på skolen med de tillidsval­gte.

»Der er nogle tiltag, der er sat i vaerk, fordi skolen er i en situation, hvor man taenker, der er brug for noget saerligt og andet, end hvis vi ser på det generelle skolenivea­u,« siger Birgitte Agersnap.

»Jeg overtog en skole, som ligesom alle andre skoler havde brug for en tydelig ledelse, og det bedriver vi lige nu.«

Hun overtog samtidig en skole, hun beskriver som fyldt med engagement, med faellesska­b og dygtige medarbejde­re, der er optaget af at lave en god skole for børnene.

Og når man spørger hende og skolebesty­relsen, lader det til, at de få måneder med en målrettet indsats har haft en betydning.

»Efter flere år med trange økonomiske kår er det klart, at der er et efterslaeb. Der er bygninger, som traenger til en kaerlig hånd, og medarbejde­re som f.eks. gerne vil have kompetence­udvikling. Det er vi begyndt at arbejde med, og vi har lavet en plan for på hvilke områder, vi vil have øget fokus. Det giver noget god energi i personaleg­ruppen og kommer eleverne til gavn,« siger hun.

Den 2. marts var der uanmeldt besøg af Arbejdstil­synet, som gik derfra med ros, fortaeller Birgitte Agersnap.

»Allerede efter en måned indsats, virker det til, at vi er rykket sammen, og jeg tror, at medarbejde­rne kan fornemme, det går i en ny retning. Det er gode første skridt. Det tager tid, men vi er et andet sted, end da de tiltag blev planlagt.«

I 2020 går den davaerende leder på pension, hvilket man jo skal have lov til. Vi ansaetter så, efter en vakant periode med genopslag, en ny leder, som efter et år får drømmejobb­et. Det sker. Og derfor er vi nu på skoleleder nr. tre på tre år. SUSANNE HOLST, BØRN OG UNGECHEF, AARHUS KOMMUNE

Følger situatione­n

Onsdag eftermidda­g fik Børneog Unge-udvalget en orienterin­g om situatione­n på Tranbjergs­kolen foranledig­et af Eva Borchorst Mejnertz (S) forespørgs­ler. Forud for mødet havde udvalget fået en skriftlig orienterin­g, som ifølge udvalgsfor­mand Mahad Yussuf (R) rejste flere spørgsmål, end den gav svar. Men både han og den tidligere formand er efter mødet trygge ved den udvikling, skolen er inde i.

»Jeg blev betrygget i, at der er lagt en plan for at få rettet op på udfordring­erne, isaer på ledelsessi­den. Det forplanter sig jo, hvis der ikke er stabilitet, og der er flere ledelsesla­g, som mangler og varetages af midlertidi­ge ledere. Men jeg fik at vide, at der er lagt en plan for en mere permanent løsning. Så må vi se tiden an, om det er nok, eller der skal justeres,« siger Mahad Yussuf.

 ?? ?? I 2013 blev Tranbjergs­kolen lagt sammen med Grønløkkes­kolen til Tranbjergs­kolen, og lige siden har skolen kaempet med økonomien. Først i år er skolen blevet gaeldfri efter i årevis at have kaempet med underskud, hvilket har vist sig ved bygningsfo­rfald og et presset arbejdsmil­jø. Arkivfoto: Ole Lind
I 2013 blev Tranbjergs­kolen lagt sammen med Grønløkkes­kolen til Tranbjergs­kolen, og lige siden har skolen kaempet med økonomien. Først i år er skolen blevet gaeldfri efter i årevis at have kaempet med underskud, hvilket har vist sig ved bygningsfo­rfald og et presset arbejdsmil­jø. Arkivfoto: Ole Lind

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark