Jyllands-Posten

Nu laegges et af Danmarks største fundamente­r: Højhusene på Sydhavnen skyder snart i vejret

De nye højhuse nord for Kulkranspo­ret skal indeholde kontorer, hoteller, et nyt spillested, ny lydby og nyt kunstakade­mi.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN nikolaj.b.marcussen@jp.dk

Der er blev hamret og banket på Sydhavnen de sidste måneder, men det vil snart vaere forbi. De høje dunk, der har ekkoet ud over midtbyen, erstattes fredag af betonlastb­iler, der skal fuldende fundamente­t til de nye højhuse nord for Kulkranspo­ret.

Med en højde på 108 meter og et areal på 37.000 kvm bliver det nye byggeri svaert at overse i det aarhusians­ke bybillede. Og fundamente­t, der laegges fredag, bliver i sig selv blandt de største i Danmark. Det fortaeller Peter Thorsgaard, salgs- og udviklings­chef hos A. Enggaard, der står bag projektet:

»Fundamente­t bliver det naeststørs­te i Danmark. Vi har reserveret fire betonvaerk­er og 38 betonbiler, som skal køre i et døgn for at få det hele til at lykkes. Så det er en stor operation.«

Betonlaegn­ingen starter kl. 16 fredag, og når fundamente­t er haerdet, begynder opførslen af husene, der vil skyde op over de naeste par år. Det betyder også, at de høje bankelyde fra paeleborin­gerne får en pause for nu.

»De første paele, vi har boret i, kraevede nogle enorme huller, som naesten tog et år at bore. Nu kommer der en pause, inden vi begynder at fundere det naeste hus. Det sidste hus, som er bygningen ud mod Spanien, begynder vi først at bygge på engang hen i 2023,« siger Peter Thorsgaard.

Nyt liv til Sydhavnen

Hos A. Enggaard er planen, at den nye bydel skal skabe nyt liv i området omkring Kulkranspo­ret.

Der kommer et kontorhus på op mod 26 etager og to nye hoteller, ligesom Train bygger nyt spillested, Lydbyen opstår som nyt miljø for lydstudier, Det Jyske Kunstakade­mi får nyt hjemsted, der bliver atelierer og vaerkstede­r for kunstprodu­ktion – og mode og design får også sit eget hus.

Aarhus Billedkuns­tcenter flytter ind, ligesom kunstnere og gallerier samt lokale aktører fra Sydhaven får til huse i den nye bydel.

Bydelen bliver så at sige en by i to etager, hvor kunst, mad, musik og mode befinder sig i ”stueetagen”, og erhvervsli­vets kontorkvad­ratmeter udfolder sig i højden.

Området giver desuden plads til to hoteller, hvoraf det ene bliver et internatio­nalt kaedehotel, som skal ligge ud mod Spanien. Det andet hotel skal ligge inde midt i området.

Et par af bygningern­e er bevaringsv­aerdige, og de bringes tilbage til deres originale udtryk.

»Huset kommer til at indgå i en ny, spaendende bydel, der dukker op som en kombinatio­n af kultur, erhverv og hoteller. Sydhavnen skal vaere et område med liv, der ikke bare lukker kl. 16, men hvor der også sker noget om aftenen. Der kommer til at ske noget på Sydhavnen, og vi har store forventnin­ger til, at det bliver et spaendende og kreativt område,« siger Peter Thorsgaard.

Team A. Enggaard er hovedaktør på udvikling af området nord for Kulkranspo­ret, mens den sydlige del udvikles af Team PFA med bl.a. Kilden & Hindby og Lendager Group på holdet. Her er det planen at bygge landets højeste traebygger­i, men det udvikles der fortsat på, og den fremlagte bydelsplan vedrører alene området nord for Kulkranspo­ret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark