Jyllands-Posten

Danmarks bedste elev ønsker, at flere unge vil få øjnene op for hendes fag

21-årige Anna Mei Nielsen vil bruge sin sejr som Danmarks og Nordens bedste tjenerelev til at råbe op om de muligheder, der findes uden for de boglige og akademiske uddannelse­r.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk ANNA MEI NIELSEN, TJENERELEV

Det lå ikke i kortene, at Anna Mei Nielsen skulle uddanne sig til tjener. Men sådan kan tingene indimellem aendre sig, og så er det om at gribe de muligheder, der opstår.

Det gjorde hun, og nu kan hun altså kalde sig ikke blot Danmarks, men også Nordens bedste tjenerelev.

»Jeg vil gerne bruge den her sejr til at fortaelle andre, at man ikke behøver gå den boglige vej – man kan opnå lige så vaerdifuld­e kompetence­r i en erhvervsud­dannelse,« siger den 21-årige tjenerelev, der bor i Aarhus.

Konkurrenc­en havde deltagende elever fra hele landet, som konkurrere­de i en raekke forskellig­e discipline­r.

Tjenerne skulle således dyste i discipline­rne borddaekni­ng, vinidentif­ikation, vinforklar­ing, mixologi og gaestebetj­ening

Herefter gik turen til den islandske hovedstad, hvor hun og makkeren Oskar Mathiassen fra Fru Larsen i Langå også løb med sejren.

En helt anden retning

Anna Mei Nielsen kom til Danmark fra Kina som toårig og er vokset op i Tranbjerg uden for Aarhus. Og selv om hun ikke altid har vidst, at hun ville uddanne sig til tjener, blev hun i en ung alder betaget af de smilende tjenere.

»Jeg har vaeret meget ude at spise med foraeldre, hvor jeg blev meget betaget af og så op til den service, man får, når man er ude at spise.«

Men før reelle tanker om at søge ind på en tjenerskol­e for alvor blev sået, tog Anna Mei Nielsen ligesom mange i hendes omgangskre­ds valget om at søge ind på en almen gymnasieud­dannelse.

»Samfundet prøver at prakke os unge på, at gymnasiet er det eneste rigtige, fordi man kan bruge det til alt muligt. Den faldt jeg også for, men jeg er glad for, jeg også har prøvet at gå en helt andet retning bagefter.«

For i det, der skulle have vaeret hendes sabbatår, besluttede hun sig nemlig for at søge ind på tjenerskol­en på College365 i Silkeborg. Uddannelse­n bød straks på en elevplads på Restaurant Mellemrum og et møde med den virkelige verden.

I gymnasiet havde hun oplevet, at hun selv valgte, hvem hun dannede sociale cirkler med. Men i erhvervsli­vet, som hun trådte ind i fra starten af uddannelse­n, skal man arbejde sammen med alle mulige forskellig­e mennesker. Og det er en klar fordel, mener Anna Mei Nielsen.

»Det er fedt at få en forståelse for, hvordan en virksomhed fungerer og udvikler sig indefra. Jeg har følelsen af at have indflydels­e, og at jeg har en betydning for nogen,« siger hun.

I august 2020 startede hun så i mesterlaer­e på Restaurant Ghrelin på Aarhus Ø. Hun valgte specielt Ghrelin, fordi hun vidste, at det er et sted, hvor de aldrig går på kompromis.

»Vi laerer at gennemskue vores gaester rimelig hurtigt, og jeg kan selv huske, hvor meget det betød for mig som lille, når en tjener lige gjorde den ekstra ting, for at vi fik en god oplevelse. Jeg vil gerne have, at mine gaester går herfra med følelsen af, at de har fået mere end det, de forventede.«

Nordens bedste tjenerelev

I marts blev hun sammen med makkeren Oskar Mathiassen kåret til Danmarks bedste tjenerelev ved Foodexpo, en branchemes­se afholdt i Herning. Og det med stor opbakning fra skole, laeremestr­e og bagland, fortaeller Anna Mei Nielsen.

Kort efter havde vinderparr­et få uger til at forberede endnu en konkurrenc­e, nemlig det nordiske mesterskab

»Det har vaeret en så fed oplevelse. Og at vi så vandt, betyder en anerkendel­se af ikke bare vores indsats, men også en anerkendel­se af faget, synes jeg,« siger hun, der gerne vil bruge anledninge­n til at fremhaeve branchen og råbe højt om, hvor fedt det også kan vaere at tage en erhvervsud­dannelse. Og hvor mange kompetence­r man får med sig af at komme hurtigt ud i erhvervsli­vet.

»Derfor har jeg vaeret med til at snakke foran brobyggere, der besøgte skolen – som jo uddanner en sammensmel­tning af autolakere­re, skiltetekn­ikere, håndvaerke­re, kokke og så videre – for at fortaelle brobyggern­e, at man altså bare skal kaste sig ud i det, man synes er spaendende.«

Det er fedt at få en forståelse for, hvordan en virksomhed fungerer og udvikler sig indefra. Jeg har følelsen af at have indflydels­e, og at jeg har en betydning for nogen.

Ledelse på sigt

Til det nordiske mesterskab mødte Anna Mei Nielsen konkurrent­er fra de andre nordiske lande, og det gav hende blod på tanden til at bevaege sig uden for Danmark graenser og laere mere om andre landes traditione­r inden for tjenerfag og service.

»Jeg vil gerne vaere tjener lidt endnu, men jeg ser lige så meget den erfaring, jeg får, som et kaempe springbrae­t til at springe ud i noget med ledelse og forstå, hvordan man sammensaet­ter gode teams,« siger hun.

»Det er naermest en koreografi, når man har gaester, og alt skal gå op i en højere enhed, og det kan man kun, når man udnytter alles potentiale.«

I foråret 2023 står hun forhåbentl­ig med sit svendebrev i hånden, og hvad der så skal ske, er hun ikke helt sikker på.

»Først og fremmest skal jeg til Australien med min kaereste, der skal på udveksling. Bagefter kunne jeg måske godt finde på at uddanne mig inden for noget hotelmanag­ement, som jeg har en stor passion for,« siger Anna Mei Nielsen.

 ?? ?? Anna Mei Nielsen er for nylig blevet kåret som Danmarks og Nordens bedste tjenerelev. »Jeg synes, at branchen har vaeret gennem en udvikling. Den gamle skole med råben i køkkenet sker ikke mere, nu siger folk fra og råber op om et godt arbejdsmil­jø,« siger hun.
Foto: Benny Kjølhede
Anna Mei Nielsen er for nylig blevet kåret som Danmarks og Nordens bedste tjenerelev. »Jeg synes, at branchen har vaeret gennem en udvikling. Den gamle skole med råben i køkkenet sker ikke mere, nu siger folk fra og råber op om et godt arbejdsmil­jø,« siger hun. Foto: Benny Kjølhede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark