Jyllands-Posten

Det har ikke vaeret godt nok: Aarhusiane­rne skal vaere med til at skabe et bedre Aarhus

En raekke nye initiative­r skal genskabe kontakten mellem politikern­e, aarhusiane­rne og den udvikling, deres by er inde i.

- STEEN STAVNSBO (K)

Jeg gik til valg på at skabe et større og bedre Aarhus. Et Aarhus med udsyn og ambitioner, som tiltraekke­r både talenter, investerin­ger, teknologie­r og samarbejds­partnere. Jeg gik til valg på at skabe et Aarhus, der er mere levende og mere grønt.

Jeg gik til valg på at sørge for, at fremtidens begraensed­e arbejdskra­ft ønsker at bo og arbejde i Aarhus. Både de, som skal skabe fremtidens rigdom, og de, som er grundlaget for vores velfaerdss­amfund.

Og selv om jeg er stødt på meget få lokalpolit­ikere, der ikke vil skabe arbejdspla­dser eller skabe en bedre kollektiv trafik eller gøre byen mere grøn eller skabe flere tilbud og muligheder til aarhusiane­rne, så endte vi i en valgkamp, der fik et gennemgåen­de budskab om, at det hele går for staerkt. Stop verden, vi vil af!

Mange aarhusiane­re har en følelse af, at ingen har hånden på rattet. At det er tilfaeldig­e investorer, der bestemmer farten og retningen for byens udvikling.

Faktisk har byrådet haft meget godt fat i rattet. Der har vaeret en plan om at bygge byen mere grøn, mere kompakt, bedre egnet til kollektiv trafik, mere sparsommel­ig med pladsen og en raekke andre mål, som jeg tror, at de fleste aarhusiane­re kan sympatiser­e med. For det er en retning, hvor vi gør byen mere baeredygti­g. Hvor vi ikke bruger for meget areal, der ellers kunne vaere natur. Hvor vi gør afstandene kortere. Det er den eneste måde, vi kan realisere vores mål om at blive en klimaneutr­al og grøn storby.

Men vi må erkende, at vi ikke har leveret varen i et omfang, så aarhusiane­rne har tillid til, at vi vil dem det godt med byens udvikling. Vi har ikke ofte nok sørget for at levere en kvalitet i byudviklin­gen, så aarhusiane­rne kunne se, hvad det er, vi vil. Vi har lavet fortaetnin­g nogle steder uden en samlet plan for, hvad vi vil med det. Vi har ikke brugt tid nok på at samtale med hinanden om, hvordan vi kan gøre denne by større og bedre. Rigtigt mange aarhusiane­re har mistet tilliden til deres byråd, og der er kommet en stemning af, at de store beslutning­er er taget på forhånd bag lukkede døre på rådhuset.

Derfor lancerer jeg nu en raekke initiative­r, der skal genskabe kontakten mellem aarhusiane­rne og den udvikling, deres by er inde i. Jeg vil gøre kvalitet og respekt for byens eksisteren­de kvalitet til det styrende.

Jeg vil sikre, at aarhusiane­rne har ret til at blive inddraget. Jeg vil forpligte Teknik og Miljø til at lytte aktivt, og jeg vil sørge for, at det er byrådet – vores repraesent­ative demokrati – der har magten til at bestemme.

Vi skal ikke indføre naboernes vetoret, men vi skal styrke vores demokratis­ke samtale og samarbejde om at udvikle byen.

Jeg har allerede sat gang i en ny og slagkrafti­g politik og arkitektur og bykvalitet, som vores stadsarkit­ekt netop har fremlagt for byrådet. Mit håb er, at den vil sikre, at vi alle – byråd, borgere, udviklere og forvaltnin­g – får sat det lange lys på byens udvikling, og at vi får et faelles sprog om byens arkitektur og kvaliteter.

Jeg har derudover besluttet, at Teknik og Miljø skal have en ny chef for medborgers­kab, der med direkte reference til direktione­n og med et slagkrafti­gt team bag sig får til opgave at få aarhusiane­rne i tale og inspirere endnu flere til at ville blande sig i arbejdet med vores bys fremtid. Det bliver en enhed, der på tvaers af hele min forvaltnin­g skal sikre, at vi både interesser­er os for borgernes idéer, og hvordan vi kan gøre dem til virkelighe­d.

Jeg vil bremse fortaetnin­g uden for de områder i Kommunepla­nen, hvor vi er blevet enige om, at vi skal udvikle byen og gøre den mere kompakt. Det skal ikke komme bag på aarhusiane­rne, at der pludselig skal fortaettes andre steder end der, hvor vi er blevet enige om det.

Jeg vil lancere en ny højhuspoli­tik, der tager meget hårdere fat om kravene til højhuse, så de i højere grad forholder sig til deres omgivelser. Både landskabet og den omliggende by.

Jeg vil sikre bedre indblik i lokalplans­sagerne, så aarhusiane­rne let kan følge med i, hvilke planer der er på vej, og hvilket mandat jeg har givet Teknik og Miljøs sagsbehand­ler med på vejen. Vi skal give aarhusiane­rne overblik over udviklinge­n via lokalplans- og høringspor­taler på internette­t.

Jeg vil styrke vores faellesråd, og jeg vil styrke vores forventnin­ger til faellesråd­ene. Hvis de kan styrke deres lokale synlighed og relevans, så vil jeg udstyre dem med mere indflydels­e og vaegt i den politiske proces.

rådmand, Teknik og Miljø

Jeg vil kraeve af bygherrer, at de tager et større ansvar for at fortaelle, hvorfor byen bliver bedre af deres projekt.

Bygherrern­e skal med udgangspun­kt i en konkret laesning af det sted, de ønsker at bygge, kunne argumenter­e for, hvordan deres projekt kan gøre en positiv forskel. De skal ikke gemme sig bag politiske beslutning­er, men de skal ud i byen og teste, om deres projekter er gode nok og giver nok tilbage til Aarhus.

Det gaelder også, når det er Aarhus Kommune, der er bygherre. Vi skal også invitere mere ind og vaere tydeligere om kvalitet og det gode byliv. Det kommer til at ske, når vi bygger videre på Aarhus Ø. Om ikke laenge skal vi tage hul på Pier 3, og her skal vi have samskabels­en og samtalerne om byens kvalitet helt frem i første raekke.

Vi kan ikke leve med den fortsatte følelse hos mange af, at vi ikke bygger byen bedre. For det er det, vi skal!

Vi har ikke ofte nok sørget for at levere en kvalitet i byudviklin­gen, så aarhusiane­rne kunne se, hvad det er, vi vil.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark