Jyllands-Posten

FDM er ikke i tvivl: Autostol med indbygget airbag saetter ny standard

-

og er standard i mange nye biler. Men også airbags, som er integrered­e i bagsaedese­ler, som Ford har haft i visse modeller, kommer der mere af.

Det er dog stadig uklart, hvor stort et brag der vil komme fra airbaggen i den nye autostol, når den udløses. Men det forventer Søren W. Rasmussen at få klarlagt i løbet af nogle uger.

Udviklinge­n af også de mere klassiske autostole går dog den rigtige vej. Blandt de øvrige 31 stole får de 21 fire eller fem stjerner, mens syv stole kun er betinget anbefalet. Tre autostole dumper på dårlig sikkerhed skadelige stoffer.

»Perspektiv­erne i testen er, at autostolen­e bliver mere og mere sikre, og der er få stole, som falder igennem. Det betyder, at det også bliver nemmere at vaelge en god stol,« siger Søren W. Rasmussen.

Han peger på, at stolene ikke bare er mere sikre, de indeholder også i mindre grad kraeftfrem­kaldende stoffer eller de farlige flammehaem­mere end tidligere.

Han peger dog på, at monteringe­n er lige så vigtig som stolen.

»Tidligere undersøgel­ser har vist, at mange ofte betjener autostole forkert, hvilket forringer sikkerhede­n. Derfor er nem montering og betjening et afgørende parameter, når vi tester autostole. Også her er der sket en forbedring over årene, så risikoen for fejlmonter­ing er blevet minimeret. Det aendrer dog ikke på, at det er vigtigt, at alle i familien bliver fortrolige med at bruge autostolen. Det gaelder ikke mindst, hvis man ofte flytter stolene ind og ud af bilen, eller hvis bedstefora­eldrene skal have børnene med i bilen,« siger Søren W. Rasmussen.

Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark