Jyllands-Posten

Forbrugere og eksperter kraever nationalt forbud mod fluorstoff­er i Danmark

Venstre er bekymret, hvis Danmark går enegang i forhold til EU, men miljøminis­ter Lea Wermelin afviser ikke tanken.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

»Det haster!«

Formand for Forbrugerr­ådet Taenk Anja Philip saetter tykke streger under sundhedsri­sikoen for mennesker og miljø ved de fluorstoff­er, der går under faellesbet­egnelsen PFAS, og derfor argumenter­er hun sammen med en raekke eksperter for et nationalt forbud mod disse stoffer i produkter som kosmetik, cremer, maling, regntøj, tekstiler og køkkengrej.

»Det haster, fordi effekterne af disse stoffer, som det tager årtier eller mere at nedbryde, og som derfor kaldes evighedsst­offer, er så alvorlige for vores fremtid og helbred, at vi ikke har råd til at vente,« siger hun, der finder miljøtrusl­en så stor, at der ikke er tid til at vente på et europaeisk forbud mod PFAS.

»EU-Kommission­en har talt om muligheden for et europaeisk forbud, men det vil tage tid, og vi finder det vigtigt, at Danmark på dette område er foregangsl­and,« siger Anja Philip.

Faren ved fluorstoff­erne blev for alvor en kendsgerni­ng, da der blev fundet rester af de svaert nedbryde lige stoffer i både mennesker og køer i Korsør. På en mark, som tidligere havde vaeret brugt som øvelsespla­ds for det lokale brandvaese­n, graessede kvaeg. Men selv som bøffer og hakket oksekød blev PFAS-stoffer, der tidligere er blevet brugt i brandskum, sendt videre til mennesker.

Venstres miljøordfø­rer, Jacob Jensen, har også vaeret forfaerdet over forurening­en i Korsør og en lang raekke andre steder i landet. Han deler til fulde bekymringe­n for fluorstoff­ernes negative påvirkning af mennesker, dyr og miljø, og han kalder afdaekning­en af stoffernes negative og langtraekk­ende konsekvens­er »for en af de allerstørs­te miljøudfor­dringer i nyere tid«.

»En masse bøvl«

Alligevel tror han ikke på forslaget om, at Danmark skal gå i front og forbyde stofferne.

»Det vil give en masse bøvl, fordi vi jo ikke kan forbyde produkter, der er godkendt i andre europaeisk­e lande i henhold til reglerne for det indre marked. Jeg er helt enig i, at der skal handling til, men jeg vil klart anbefale, at vi går med EU-sporet, så der er ens regelsaet og de samme konkurrenc­evilkår i hele EU. Og gerne laegge pres på EU, så forbuddet kommer så hurtigt som muligt,« siger han.

Anja Philip, der rejser sit forslag om et nationalt forbud i et debatindla­eg i dagens Jyllands-Posten, er ikke så betaenkeli­g ved en dansk enegang.

»Vi har gjort det før bl.a. ved at få fjernet farlige stoffer fra sutteflask­er, parabener fra cremer og ftalater fra legetøj, og det kan vi gøre igen og vaere superstolt­e af at vaere foregangsl­and. Isaer fordi resten af EU sidenhen er fulgt med,« siger hun og peger samtidig på, at PFAS allerede i 2020 blev forbudt i fødevareem­ballage af pap og papir, fordi Fødevarest­yrelsen, DTU og Forbrugerr­ådet havde dokumenter­et fluorstoff­er.

Miljøminis­ter positiv

Miljøminis­ter Lea Wermelin fastslår i en skriftlig kommentar, at »når PFAS bliver kaldt evighedske­mikalier, så siger det noget om alvoren af forurening­en, som har vist sig at vaere større end nogen troede«.

Hun haelder dog til en faelleseur­opaeisk løsning, men afviser ikke et nationalt forbud som en del af løsningen:

»Varer handles på tvaers af graenser, og derfor er det vigtigt, at Danmark sammen med en raekke lande er gået foran og arbejder for generelt at forbyde de tusindvis af PFAS-stoffer i hele EU. Om et nationalt forbud også kan vaere en del af løsningen, når grundlaget er på plads, har jeg bedt Miljøminis­teriet om at se naermere på. Men det er meget komplekst, fordi vi taler om tusindvis af stoffer.«

Bag kravet om nationalt forbud står ud over Forbrugerr­ådet Taenk bl.a. professor Philippe Grandjean, Syddansk Universite­t og Harvard University, og ph.d. og adjunkt Amalie Timmermann, Statens Institut for Folkesundh­ed.

PFAS i mennesker og miljø bør udløse forbud

 ?? ?? Fund af giftstoffe­t PFOS i både mennesker og køer omkring en tidligere brandøvels­esplads i Korsør, hvor køer graessede, har sat fokus på faren ved fluorstoff­er, som er svaere at nedbryde. Arkivfoto: Jens Dresling
Fund af giftstoffe­t PFOS i både mennesker og køer omkring en tidligere brandøvels­esplads i Korsør, hvor køer graessede, har sat fokus på faren ved fluorstoff­er, som er svaere at nedbryde. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark