Jyllands-Posten

Danskere med traepillef­yr i klemme – 83-årig har varme tre timer om dagen

Den 83-årige Helge Christians­en er en af de 100.000 danskere, der får varme fra et traepillef­yr. Til februar løber han tør for traepiller.

- MORTEN VESTERGAAR­D SOFIE ØGÅRD GØTTLER morten.vestergaar­d@jp.dk sofie.gottler@jp.dk

»Det var ikke sådan her, jeg havde forestille­t mig, at min alderdom skulle blive.«

Den 83-årige Helge Christians­en sidder i sin stue i et husmandsst­ed 7 km vest for Toftlund i Sønderjyll­and, mens han fortaeller om, hvordan de højere energipris­er den seneste tid har begraenset hans liv, som i forvejen var skubbet ud af kurs.

Helge Christians­en mistede sin kone for et år siden, efter at han havde passet hende i hjemmet i tre år, mens hun var syg af kraeft. Få måneder senere, sidste efterår, fik han selv en blodprop, og i dag går han stille rundt i huset på hovedvejen, som har vaeret hans hjem i 42 år.

Her har han boet med sin kone og deres to børn, en søn og en datter, nu bor han alene med et hjerte, der er så svagt, at Helge Christians­en bliver forpustet, da han daekker bord til gaesterne i stuen.

Som ca. 100.000 andre danskere har Helge Christians­en et traepillef­yr, og han fortaeller, at han på et normalt år køber 10 paller med traepiller, som koster i alt ca. 15.000. Da han skulle købe ind til den kommende vinter, kostede fem paller til et halvt år 17.000 kr.

»Jeg har varme på i huset tre timer om dagen, og hvis jeg bliver ved med det, raekker traepiller­ne til februar. Så har jeg ikke mere at fyre med.«

Hvad gør du så?

»Det ved jeg ganske enkelt ikke. Jeg har også en varmepumpe, men jeg har ikke råd til at lade den køre, nu hvor elpriserne er steget,« siger Helge Christians­en, som efter skat får 11.000 kr. i pension hver måned.

Holder øje med elpriser

Helge Christense­n finder sin iPad frem for at vise, at han holder øje med elpriserne hver dag. Denne dag vil prisen falde til 0,25 kr/kWh kl. 13 frem til kl. 16 Det er en måned siden, strømmen har vaeret så billig, forklarer han, og derfor er planen at få støvsuget, vaske tøj, taende opvaskemas­kinen og lave mad til den naeste uge, mens strømmen er billigst, og denne dag skal der laves hvidkålssu­ppe, der fryses ned i syv portioner, så der i alt er aftensmad til en uge.

En gang om ugen kører Helge Christense­n de 7 km ad landevejen til Toftlund på sin elektriske, trehjulede knallert for at gøre sine indkøb. Knallerten har han selv købt for 17.000 kr., efter at han for nylig solgte bilen, som han ikke havde råd til at beholde. Nu er knallerten hans eneste transportm­iddel, da busruten er nedlagt.

»I byfolk forstår ikke, hvor dyrt det er at bo på landet. Jeg kan ikke have fjernvarme, og jeg kan ikke køre rundt efter tilbuddene hver dag og holde øje med, hvornår der er mad, som er sat ned, fordi det er på dato,« siger Helge Christians­en som selv mener, at han faktisk har taenkt sig om gennem årene.

Han har haft solfangere i 10 år, der er LED-paerer i hele huset, som er efterisole­ret, og han fik for flere år siden en varmepumpe til at supplere pillefyret.

Vil du gøre brug af regeringen­s forslag om indefrysni­ng af en del af energiregn­ingen?

»Nej da. Jeg har ikke udsigt til at kunne betale den regning de naeste fem år. Desuden er det ret tvivlsomt, om jeg lever om fem år – og jeg vil da ikke efterlade en gaeld til mine børn.«

Fattig barndom på Lolland

Helge Christense­n fortaeller, at han voksede op på landet på Lolland som den aeldste i børneflok på seks. Hans far arbejdede på en herregård taet på Nakskov, men familien var fattig.

»Min far stjal valset havre fra hestene. Det fik vi til morgenmad sammen med futmaelk, et restproduk­t fra mejerierne. På et tidspunkt blev jeg sendt på en katolsk skole inde i Nakskov for at blive fedet op,« siger Helge Christians­en.

»Jeg havde aldrig forestille­t mig, at jeg skulle blive fattig, som vi var, da jeg var barn lige efter krigen. Vi er blevet så forvaente de seneste mange år. Jeg har levet et helt almindelig­t liv her i huset med min familie – vi har rejst på ferier flere gange om året. Og nu er vi her. Det minder om årene efter krigen – og det er langt vaerre end oliekrisen i 1970’erne.«

Han kom til Sønderjyll­and som soldat, og siden blev han i landsdelen, hvor han mødte sin kone og gjorde rent hos ISS, indtil han fik sin første blodprop som 53-årig i 1992. Siden har han vaeret førtidspen­sionist og pensionist.

Det virker ikke, som om Helge Christians­en har ondt af sig selv, han fortaeller bare om, hvordan livet har formet sig – og hvordan han klarer sig i dag.

»Nu er jeg så gammel, at jeg kan huske, da Anker Jørgensen i 1972 talte om, at velfaerdss­taten skulle følge danskerne fra vugge til grav. Det synes jeg ikke helt, at jeg maerker i dag, hvor jeg ikke engang har råd til at varme mit eget hus op,« siger Helge Christians­en, som ikke får hjemmehjae­lp eller hjaelp til rengøring.

Hvad mener du, at politikern­e burde gøre?

»Fjerne afgiften på el i en periode, så mennesker som mig i hvert fald får råd til at klare os igennem vinteren.«

Ifølge Henrik Nørbo Mosegaard,

formand i brancheorg­anisatione­n Associatio­nen Dansk Biobraends­el, startede prisstigni­ngerne allerede i 2021 og blev forstaerke­t af Ruslands invasion af Ukraine.

»Vi står i en situation, hvor vi er bekymrede for, om der er nok traepiller til hele saesonen.«

Både SF og Dansk Folkeparti er klar til at hjaelpe danskere som Helge Christians­en, der har traepillef­yr.

»Jeg vil gerne sige til ham, at der skal findes en løsning, så han også kan holde varmen i sit hus. Det er ikke tilfredsst­illende, at man differenti­erer hjaelpen, så den kun er forbeholdt en del af danskerne,« siger SF’s energiordf­ører, Karsten Filsø.

I et skriftlig svar fra klimaog energimini­ster Dan Jørgensen lyder det:

»Vi er i gang med at afsøge verdensmar­kedet for traepiller, og vi vil midlertidi­gt fjerne de ekstra danske krav til baeredygti­ghed for traepiller, der bruges i de private hjem. Dermed får danske importører de samme vilkår som i resten af EU. Og vi sikrer dermed, at vi ikke kommer bagerst i køen på et presset marked.«

»Regeringen er optaget af, at ingen danskere skal fryse til vinter.«

Jeg havde aldrig forestille­t mig, at jeg skulle blive fattig, som vi var, da jeg var barn lige efter krigen. HELGE CHRISTIANS­EN, PENSIONIST, TOFTLUND

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark