Jyllands-Posten

Regeringen vil aendre spilleregl­erne for, hvordan landet kan lukkes ned

Minister er i gang med at justere spilleregl­erne for, hvordan der kan saettes ind med restriktio­ner i danskernes liv og hverdag, når en alvorlig sygdom rammer landet. Manøvren rammer ind i en fundamenta­l diskussion om, hvornår noget er sundhedsfa­gligt beg

- MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD

På kanten af en ny mulig coronasaes­on er regeringen i al ubemaerket­hed ved at aendre, hvordan et af de vigtigste og mest magtfulde organer under en epidemi arbejder. Det handler om Epidemikom­missionen – et 11 medlemmer stort organ, der indtager en nøglerolle, når regeringen og Folketinge­t beslutter, om der skal foretages nedlukning­er, indføres krav om mundbind eller kraeves massetest i kampen mod en sygdom som f.eks. coronaviru­s.

Kommission­en kom, efter at regeringen i den første fase af coronaepid­emien blev kritiseret for at sammenblan­de sundhedsfa­glig rådgivning og politiske beslutning­er i et uigennemsk­ueligt miskmask. Kommission­en rådgiver regeringen om håndtering­en af alvorlige smitsomme sygdomme og afgiver indstillin­ger, som Folketinge­t laener sig op ad, når de folkevalgt­e skal blåstemple eller blokere for regeringen­s tiltag.

Men kommission­en blev fra start kritiseret for at vaere vaevet ind i regeringen. Fem medlemmer er udpeget af forskellig­e ministre – formanden er p.t. sundhedsmi­nister Magnus Heunickes egen departemen­tschef. Fire medlemmer er fra styrelser, der er underlagt regeringen. De to sidste medlemmer udpeges af kommuner og regioner.

Alligevel har Heunicke flere gange omtalt kommission­en som »vores eksperter«, og De Konservati­ves sundhedsor­dfører har erkendt, at han af den grund har følt sig presset til at stemme for restriktio­ner, som han var tøvende over for.

Som Jyllands-Posten og andre medier har beskrevet, har kommission­en sammensaet­ning rejst debat om, hvorvidt det nu også er uvildige faglige vurderinge­r, der kommer ud af den.

Det er en »ekstrem svag konstrukti­on«, lød det fra professor Jørgen Grønnegaar­d, der har undersøgt første fase af coronahånd­teringen, mens laegefagli­ge organisati­oner har efterlyst uafhaengig sundhedsfa­glig ekspertise i kommission­en.

Samtidig er dens rolle som rådgiver til gavn for Folketinge­t og offentligh­eden også blev udfordret. For mens kommission­ens indstillin­ger bliver offentligg­jort, har det vakt opsigt, at der ikke har fremgået faglige uenigheder i materialet. I februar gennemgik Berlingske 172 indstillin­ger og fandt, at de alle var enstemmige og uden dissens.

Som Bolette Friderichs­en, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, siger:

»Elleve mennesker, der 172 gange i traek er 100 pct. enige med hinanden. Det er maerkeligt. Isaer, når det er så vanskelige beslutning­er med forskellig­e hensyn, der skal opvejes mod hinanden.«

»Kosmetisk«

Det bringer os frem til i dag, hvor regeringen nu laegger op til forandring­er.

To aendringer af forretning­sorden for Epidemikom­missionen skal sikre »en bredere inddragels­e af sundhedsfa­glige og samfundsvi­denskabeli­ge kompetence­r i kommission­en arbejde« samt »mere åbenhed« om kommission­ens drøftelser, fremgår det i høringsmat­erialet.

For det første skal det fremgå, at Epidemikom­missionen »kan invitere faglige eksperter med sundhedsfa­glig og samfundsvi­denskabeli­g baggrund« til at deltage i dens møder. Intentione­n er, at to eksperter inviteres til møderne.

For det andet skal kommission­ens indstillin­ger »indeholde en nuanceret gengivelse af de overvejels­er, der ligger bag«. Det skal sikre en mere »detaljeret og uddybende gengivelse« af kommission­ens overvejels­er og »tydeliggør­e hvad der taler hhv. for og imod en given indstillin­g«, skriver Magnus Heunicke i et brev til Folketinge­t.

Ifølge juraprofes­sor Kristian Lauta fra Københavns Universite­t er der dog tale om »kosmetiske aendringer« af spilleregl­erne for Epidemikom­missionen. Kommission­en har allerede i dag mulighed for at invitere eksperter til møderne, hvis den ønsker det, ligesom uenigheder i kommission­en skal fremgå af dens indstillin­ger.

»De har fat i noget, nemlig at der ikke er nok gennemsigt­ighed i samspillet mellem de eksterne eksperter og epidemikom­missionen. Her har Folketinge­t siddet med en fornemmels­e af, at kommission­en har håndplukke­t de ekspertpoi­nter, der kunne understøtt­e en politisk beslutning, der var truffet på forhånd,« siger han og fortsaette­r:

»Men det her skubber ikke saerlig meget ved det. Jeg kunne godt have taenkt mig, at man tog et skridt laengere«

Først og fremmest bør kommission­en ifølge Kristian Lauta sammensaet­tes anderledes, så der er flere uvildige eksperter og faerre fra regeringen­s eget embedsvaer­k. I stedet er »den faglige ekspertise skubbet ned i et underudval­g, man kan bosse lidt rundt,« som Lauta udtrykker det.

Også Dansk Selskab for Almen Medicin, et af de største laegeviden­skabelige selskaber, udtrykker kritik.

»Det er et par skridt i den rigtige retning, det er bare for lidt,« siger Bolette Friderichs­en.

Hun betegner Epidemikom­missionen som et »lukket kredsløb«, hvor topembedsm­aend taet knyttet til regeringen skal give uvildig rådgivning til deres egen arbejdsgiv­er.

»Hvis man ønsker faglig rådgivning til beslutning­stagerne, skal man ikke samle en kommission af personer, der er ansat af de samme beslutning­stagere. For hvordan kan det så vaere uvildigt?« spørger Bolette Friderichs­en.

Hun foreslår, at f.eks. tre af de ministerie­lt udpegede embedsmaen­d i kommission­en erstattes med fagpersone­r fra f.eks. universite­ter og de laegeviden­skabelige selskaber.

»I dag kommer der en masse ting fra Epidemikom­missionen, som udefra set alene ser ud til at legitimere de beslutning­er, der tages, uden at man stiller spørgsmåls­tegn ved beslutning­erne eller udvider perspektiv­et,« siger hun.

Med regeringen­s aendring vil foreningen Laegeviden­skabelige Selskaber (LVS) og universite­terne hver udpege tre faste eksperter, som Epidemikom­missionen »kan« invitere med på møderne. Men det bør vaere et ufravigeli­gt krav, at eksterne eksperter deltager, mener Susanne Axelsen, formand for LVS, der samler 125 laegefagli­ge selskaber med i alt 25.000 medlemmer.

LVS mener, at regeringen burde gå laengere og give egentligt uafhaengig­e sundhedsfa­glige eksperter plads som medlemmer af kommission­en.

»Det har vi stadig ikke fået. Men nu tilfører man noget ekstra sundhedsfa­glighed til kommission­en, og det er godt,« siger hun og erklaerer sig enig i Kristian Lautas karakteris­tik af aendringer­ne som »kosmetiske«.

»Det er en mindre justering og tyder måske lidt på, at regeringen taenker, at ”går den, så går den”,« siger hun.

»Et betydeligt korrektiv«

En anden kritiker af Epidemikom­missionens sammensaet­ning har vaeret professor i sundhedspo­litik Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universite­t. Han vurderer dog de nye aendringer som et »betydeligt skridt i den rigtige retning«.

»Det er et korrektiv. Når der kommer uafhaengig­e eksperter med til møderne, og overvejels­erne fra kommission­en samtidig skal offentligg­øres i en mere nuanceret form, så vil det stå klart, om de pågaeldend­e eksperter har vaeret uenige med kommission­en. De kan blive en slags vagthunde for, at kommission­ens rådgivning ikke bare bliver en intern bureaukrat­isk regeringsø­velse,« vurderer han.

Kjeld Møller Pedersen mener stadig, at man kan diskutere kommission­ens sammensaet­ning. Saerligt de fem ministerud­pegede medlemmer:

»Har de den rette ekspertise? Og risikerer man, at det bliver en lukket inderkreds, der diskuterer beslutning­erne?«

På Christians­borg mener formand for Folketinge­ts Epidemiudv­alg Stinus Lindgreen (R), at der er tale om »vaesentlig­e aendringer« af Epidemikom­missionen arbejde, når det gaelder inddragels­en af ekspertern­e.

»Tidligere har det groft sagt vaeret sådan, at kommission­en har holdt et møde og efterfølge­nde givet de eksterne eksperter en halv time til at tilkendegi­ve, om en given anbefaling er en god eller en dårlig idé. Fremover vil de eksterne eksperter deltage i møderne og drøftelser­ne. Det vil gøre deres bidrag markant bedre,« siger Stinus Lindgreen, der også finder det vigtigt at få nogle mere »nuancerede« indstillin­ger fra kommission­en:

»Det er helt afgørende for Folketinge­ts arbejde og en oplyst debat, at vi ved, hvad der taler for og imod forskellig­e anbefaling­er. Det skal vi have at vide fremover.«

Stinus Lindgreen kan godt følge noget af kritikken af kommission­ens sammensaet­ning, men mener, at politikern­e bør se tiden an, inden man eventuelt aendrer på den. Han ser dog gerne, at Sundhedsst­yrelsen overtager formandspo­sten, så Heunickes departemen­tschef ikke sidder for bordenden.

De Konservati­ves sundhedsor­dfører, Per Larsen, kalder det »fremragend­e«, at uvildige eksperter skal inddrages mere, men afviser, at det er nok. K vil aendre loven, så kommission­ens formand er uvildig og ikke en embedsmand udpeget af Sundhedsmi­nisteriet.

»En anerkendt jurist kunne vaeret et godt bud til at styre gemytterne i sådan en kommission, og så vil man få en armslaengd­e til regeringen,« siger Per Larsen, der vil rejse forslaget, hvis blå blok vinder naeste valg:

Ifølge Nye Borgerlige er Epidemikom­missionen det samme »gummistemp­el« for regeringen uagtet de nye aendringer. Partiet vil presse på for mere grundlaegg­ende aendringer, hvis der kommer blåt flertal.

»Hvis man anklager Mette Frederikse­n for at vaere magtfuldko­mmen, hjaelper det jo ikke noget, hvis de borgerlige partier fortsaette­r med den samme magt, som hun har tiltusket sig. Vi skal sikre, at Epidemikom­missionen bliver helt afkoblet regeringen,« siger sundhedsor­dfører Lars Boje Mathiesen.

Det var ikke muligt at få et interview med sundhedsmi­nister Magnus Heunicke, men i en skriftlig kommentar slår han fast, at aendringer­ne vil betyde, at »uafhaengig­e eksperter skal have mulighed for at sidde med ved bordet, så deres sundhedsfa­glige og samfundsvi­denskabeli­ge kompetence­r inddrages i bredere forstand«.

Hvis man ønsker faglig rådgivning til beslutning­stagerne, skal man ikke samle en kommission af personer, der er ansat af de samme beslutning­stagere. For hvordan kan det så vaere uvildigt? BOLETTE FRIDERICHS­EN, FORMAND I DANSK SELSKAB FOR ALMEN MEDICIN

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark