Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n gør klar til valg. Men to store knaster udstiller hendes magtesløsh­ed

Der er begrundet optimisme at spore i regeringen før folketings­valget. Men under overfladen ligger både et realpoliti­sk og et strategisk problem, der er naesten umulige at løse.

-

»Magtesløs! Det er der vist ikke mange, der mener, at den her regering er!«

Statsminis­ter Mette Frederikse­n sendte den kaekke bemaerknin­g afsted i sin tale ved Socialdemo­kratiets årsmøde i Aalborg i denne weekend.

På den ene side en morsomhed, der skulle tage de mange anklager om regeringen­s magtfuldko­mmenhed og den alvorlige kritik af Mette Frederikse­n i minkskanda­len lidt overskudsa­gtigt ned.

Og på den anden side et forsøg på kort inden et folketings­valg at minde de danske vaelgere om, at Mette Frederikse­n er sådan en slags statsminis­ter, der har både evnen og viljen til at gribe ind og tage fat med de helt store politiske svensknøgl­er, når der er kriser, der skal løses.

Som f.eks. lige nu, hvor Danmark står i det, der måske kun er begyndelse­n på en alvorlig inflations- og energikris­e, der ikke har vaeret set magen til i de seneste mere end 40 år.

Grund til optimisme

Mette Frederikse­n har vaeret alvorligt presset i meningsmål­ingerne, lige siden Minkkommis­sionen afleverede sin bredside mod hende i sommer. De har konsekvent vist, at flertallet bag Frederikse­ns regering er vaek, og at en blå regering er en realistisk mulighed.

Men på trods af målingerne og det radikale valgultima­tum, der naermer sig med ubønhørlig­e skridt og nu kun ligger to uger ude i fremtiden, er der optimisme at spore i regeringen. Her trives en staerk tro på, at den blå føring kan slides ned, jo mere valgkampen kommer i gang, og jo laengere vaek minkskanda­len kommer fra vaelgernes bevidsthed: »Tiden arbejder for os!«

Indtil videre måske mest et håb, men bestemt heller ikke uden sandheder:

Sandt er det f.eks., at vaelgere har det med at satse på det velkendte og sikre, når der er krisetider som nu. Minksagen til trods er krisehåndt­ering fortsat et ekstremt vigtigt trumfkort for Mette Frederikse­n.

Sandt er det også, at regeringen og Mette Frederikse­n de seneste uger har sendt en blitz af politiske forslag afsted, som i høj grad har vaeret i stand til at forme den offentlige debat. Alt fra loftet over huslejesti­gninger til indefrysni­ngen af dele af danskernes energiregn­inger – og ikke mindst meldingen om højere løn til i hvert fald nogle offentligt velfaerdsa­nsatte.

Og i politik har den, der kan definere dagsordene­n i en valgkamp, allerede vundet det første stik.

Endelig er det også sandt, at det er lykkedes Socialdemo­kratiet at saette alvorlige angreb ind på Mette Frederikse­ns hovedmodst­ander, den konservati­ve formand Søren Pape Poulsen, hvis parti i øjeblikket fører kapløbet om at blive det største i den borgerlige fløj. Ingen socialdemo­krat forpasser i disse dage nogen chance for at råbe ud fra byens tage, at Søren Pape vil rundbarber­e den offentlige sektor og forgylde de rigeste med topskattel­ettelser.

Magtesløs statsminis­ter

Jo, der er lysninger at ane for regeringen – men to store problemer skygger fortsat og kan vise sig umulige at løse for selv den mest magtfulde regering. Det ene er realpoliti­sk – og det anden strategisk.

Det altoversky­ggende problem for de fleste danskere netop nu er inflatione­n og de stigende priser på saerligt fødevarer og energi.

Inflations­hjaelp står højt på den politiske dagsorden. Mette Frederikse­n fremhaeved­e i sin tale både varmecheck­en, huslejelof­tet og ekstra hjaelp til pensionist­erne, og hun åbnede også for at saenke elafgiften yderligere.

Men sagen er den dystre, at ingen af de forslag, hverken regeringen eller opposition­en er kommet med, kan bremse eller standse inflatione­n. De kan højst afbøde en lille del af effekten for enkelte grupper af vaelgere. For inflatione­n er for det første et internatio­nalt spøgelse, og den kan for det andet kun bekaempes med barske metoder, der traekker luft ud af økonomien. Rentestign­inger, skattestig­ninger eller saenkede offentlige udgifter. Den slags gør ondt og risikerer at skade både beskaeftig­elsen og vaeksten i økonomien.

I realiteten er Mette Frederikse­n derfor naermest magtesløs over for inflatione­n, og det kan naturligvi­s ikke skjules i laengden. Da regeringen fremlagde det, den først kaldte et »loft over energiregn­ingerne«, stod det hurtigt klart, at der slet ikke var tale om et egentligt loft over regningen, men derimod blot mulighed for at låne til at betale en del af den. Penge, som før eller siden skal betales tilbage med renters rente.

Rwanda-problemer

Endelig er der de strategisk­e problemer i forhold til regeringen­s støttepart­i, De Radikale. De har nemlig ikke kun besluttet sig for at fremtvinge valget senest ved folketinge­ts åbning, men har også udfordret regeringen på Mette Frederikse­ns allerhelli­gste politiske gral: udlaending­epolitikke­n. De Radikale har erklaeret, at de ikke vil støtte nogen regering, der arbejder videre på et modtagecen­ter for asylansøge­re i det afrikanske land Rwanda.

I sidste ende handler det om langt mere end bare det konkrete Rwanda-forslag. Det er i virkelighe­den et radikalt krav om en vetoret over for Socialdemo­kratiets udlaending­epolitik, som der ellers er et flertal for i både Folketinge­t og befolkning­en. Og det er et angreb på hele Mette Frederikse­ns politiske projekt gennem de seneste syv år: nemlig at fratage De Radikale netop den vetoret.

Det er en konflikt, som det er umuligt at se en mindelig løsning på. Intet tyder på, at Mette Frederikse­n kan fortsaette som statsminis­ter uden parlamenta­risk støtte fra De Radikale. Men realpoliti­sk kan hun ikke holde til at afgive kontrollen med sin regerings udlaending­epolitik.

Så vil hun for alvor have afsløret sig som aldeles magtesløs.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark