Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n: Loftet er et lån

Socialdemo­kratiet markedsfør­er et nyt forslag som et loft over denne vinters energipris­er. Efter kritik erkender statsminis­teren, at der er tale om et lån.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Siden regeringen i onsdags foreslog at hjaelpe danskerne med de store energiregn­inger, har Socialdemo­kratiet markedsfør­t ordningen massivt, bl.a. under overskrift­en ”Ro på energiregn­ingerne”.

»Vi vil saette et loft over din energiregn­ing,« lyder det med store bogstaver i en kampagne, der med to søjler viser, hvordan danskerne trods de stigende priser denne vinter vil slippe med samme regning som sidste år.

Med mindre bogstaver tilføjes, at familierne kan »vente med at betale og afdrage over de naeste fem år«.

Lørdag fortsatte Mette Frederikse­n offensiven i sin årsmødetal­e.

»For få dage siden foreslog regeringen at indføre et midlertidi­gt loft over, hvor meget priserne på blandt andet el og gas kan stige her og nu,« sagde hun og tilføjede senere, at stigninger over loftet kan »indefryses«.

Søndag kommentere­de ivaerksaet­ter, Jubii-stifter og debattør Martin Buch Thorborg Socialdemo­kraternes kampagne:

»Havde jeg i en af mine virksomhed­er lavet denne annonce, havde jeg fået en kaempe bøde for overtraede­lse af markedsfør­ingsloven,« skrev han på Facebook.

Heller ikke alle S-medlemmer deler partiets udlaegning.

»Lige da jeg hørte om det, taenkte jeg ”godt, så gør man noget.” Men nu taenker jeg altså, at det er lidt fesent. Det er, undskyld mig, som at tisse i bukserne for at holde varmen,« siger Anders Sørensen fra Vejle under partiets årsmøde:

»Det er jo i virkelighe­den et lån, og det kan blive svaert at betale 30.-40.000 tilbage inden for et par år. Så kalder man det et loft, for politik er jo politik. Men virkelighe­den er altså en anden. Hvis det fortsaette­r naeste år også, så nytter det jo ikke noget, at man bare bygger gaelden op over flere år.«

Svarer til et kviklån

Til sammenlign­ing aftalte regeringen med støttepart­ierne i august et »loft for huslejesti­gninger«.

De naeste to år må udlejere maksimalt lade huslejen stige med 4 pct. om året. Lejerne slipper rent faktisk for prisstigni­nger, i modsaetnin­g til energiregn­ings-»loftet«, hvor regningen kommer senere.

Finansmini­ster Nicolai Wammen, der vil forsøge at samle flertal til ordningen i den kommende uge, laegger op til fem års afdragsper­iode til omkring 2 pct. i rente.

Kritikken af regeringen­s loft er også dukket op i fagforbund­et 3F:

»Det er fint, at de prøver at taenke på noget. Men at flytte problemet til fremtiden svarer jo til at tage et kviklån for at betale sine regninger,« siger 3F-medlem Kim Iversen fra Elling i Nordjyllan­d til fagbladet 3F og tilføjer:

»Pengene skal jo stadig betales, og det er penge, jeg ikke har. Så om jeg ikke har dem nu, eller ikke har dem senere, er irrelevant.«

Adspurgt om, hvorfor regeringen kalder lånet for et loft, lyder svaret fra Mette Frederikse­n, at »det er i virkelighe­den begge dele«.

»Vi laegger et loft ind denne vinter for, hvor meget priserne kan stige. Det, der ligger derover, skal betales senere. Derfor er det en indefrysni­ngsordning. Jeg ved godt, at det ikke får regningen til at gå vaek. Det er et loft for, hvor meget du skal betale denne vinter, men det er klart, at regningen skal betales på et senere tidspunkt.«

Vil du så selv kalde det et lån?

»Ja, det er jo en låneordnin­g, men med et loft over, hvor meget prisen stiger denne vinter, så det er begge dele.«

Jeg ved godt, at det ikke får regningen til at gå vaek. Det er et loft for, hvor meget du skal betale denne vinter. METTE FREDERIKSE­N, STATSMINIS­TER

Vil det så ikke vaere mere reelt at kalde det et lån, så folk forstår, at de får ikke noget her – de låner penge?

»Det kan vi sagtens sige, for det er et lån. Men låneordnin­gen er indrettet på den måde, at denne vinter vil der vaere et loft over prisstigni­ngerne. Det giver en tryghed og mulighed for at laegge et budget. Selvfølgel­ig skal det lån betales tilbage. Det ved danskerne godt,« siger Mette Frederikse­n, der også har erklaeret sig parat til at se på lavere elafgifter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark