Jyllands-Posten

USA og Ukraine styrker deres faelles efterretni­ngsarbejde mod Rusland

Den ukrainske haers seneste succesfuld­e offensiv er et udtryk for et øget militaert efterretni­ngssamarbe­jde mellem USA og Ukraine, siger eksperter.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Med en storstilet og helt uventet offensiv lykkedes det ukrainske styrker på to forskellig­e fronter at generobre flere tidligere tabte områder i både den nordøstlig­e del af landet og i den sydlige del af den såkaldte Kherson-region. Det skete efter en nøje planlagt militaerak­tion, der bl.a. tog form, efter at USA og Ukraine i det skjulte hen over sommeren har valgt at opgradere et vaesentlig­t indbyrdes forhold.

Det handler om landenes hemmelige efterretni­ngssamarbe­jde. Det skriver avisen New York Times, der samtidig løfter sløret for, at den pludselige ukrainske fremdrift på slagmarken formentlig slet ikke er slut endnu. Ukraine har nu fået så meget tempo i sin krigsmaski­ne, at Rusland de naeste dage kan forvente at blive angrebet på flere fronter, lyder det.

Det har ellers ikke gennem de seneste måneder skortet på historier om det dårlige forhold mellem USA og Ukraine, når det gaelder om at dele efterretni­nger. USA har hidtil i hemmelighe­d leveret vitale oplysninge­r til Ukrainerne om forskellig­e russiske bombemål, men det er ikke sket uden svaerdslag.

F.eks. har USA gentagne gange brokket sig over ikke at få tilstraekk­eligt med oplysninge­r om krigens gang tilbage fra Ukraine. Men denne sommer har ukrainske officerer valgt at give los for oplysninge­rne for dermed at give USA bedre muligheder for at hjaelpe landet med at gennemføre sin krig mod Rusland.

Det siger flere anonyme amerikansk­e regeringsk­ilder til New York Times.

USA har set Kyiv an

USA’s tidligere ambassadør i Georgien og Kasakhstan William Courtney, der i dag er analytiker for taenketank­en Rand, siger til JyllandsPo­sten, at udviklinge­n er sket, efter USA gennem flere måneder har set Kyiv an.

»Amerikaner­ne har set, at de i modsaetnin­g til, hvad de tidligere har oplevet under de amerikansk­e krige i Irak og Afghanista­n, kan stole på, at ukrainerne rent faktisk kan betjene de våben, som Vesten giver dem. Det har øget tillidsfor­holdet vaesentlig­t,« siger han.

Afgørende våbenhjael­p

Det samme siger Mykola Kapitonenk­o, der en fremtraede­nde udenrigspo­litisk ekspert i Kyiv og lektor ved Taras Sjevtjenko Universite­tet til Jyllands-Posten. Han peger på, at den amerikansk­e våbenhjael­p opgjort til 12 mia. dollars – knap 90 mia. kr. – har spillet en afgørende rolle for den ukrainske modstandsk­raft.

»Krigen er asymmetris­k, og uden amerikansk støtte kunne Ukraine naeppe have gjort så succesfuld modstand,« siger han.

Det har ellers ikke altid vaeret lige let for de to lande at finde de gode takter frem.

I sommer var efterretni­ngssamarbe­jdet så ned kølet, at direktøren for USA’s nationale efterretni­ngstjenest­er, Avril D. Haines, under en høring i Kongressen udtrykte bekymring over den manglende informatio­nsudveksli­ng mellem de to lande:

»Vi har faktisk mere indsigt i, hvad der foregår på den russiske side, end vi har om, hvad der sker på den ukrainske side,« sagde hun dengang tydeligt lakonisk.

Flere amerikansk­e efterretni­ngsfolk lod i samme omgang anonymt sive til pressen, at Ukraines manglende informatio­ner skabte »sorte huller« i USA’s viden om Ukraines krigsstrat­egi. De sagde også, at ukrainerne skjulte oplysninge­rne for at undgå, at der kom negative historier frem til offentligh­eden om deres krigsindsa­ts.

Naturlig udvikling

Mykola Kapitonenk­o siger, at relationer­ne mellem Kyiv og Washington i starten af krigen på flere punkter var noget famlende, men at de gradvist er blevet styrket:

»Det er helt naturligt, at vurderinge­rne, hvad angår Ruslands intentione­r, ressourcer og mulige strategier, varierede kraftigt før krigen og i dens indledende faser,« siger Kapitonenk­o, der samtidig slår fast, at USA med sin hurtige reaktion og rolle som spydspids i den vestlige alliance har sikret sig et staerkt fodfaeste i Ukraine.

»Ved at give Ukraine afgørende støtte styrker USA sine positioner i Kyiv, og der er høj sandsynlig­hed for, at Ukraines politik efter krigen vil vaere staerkt pro-amerikansk,« vurderer Kapitonenk­o.

Samtidig har Vesten og saerligt USA fået mere blod på tanden, lyder det fra William Courtney:

»USA har tidligere vaeret panisk ved tanken om, at Putin ville starte et atomangreb. Men Vesten er blevet mere overbevist­e om, at Putin ikke ønsker at gå den vej – bl.a. fordi Kreml så vil miste den sidste rest af støtte fra bl.a. Kina,« siger han.

Nyt syn på krigens udfald

Også den tidligere CIA-officer Michael Mulroy ser efter modoffensi­ven de seneste dage mere positivt på krigens udfald i Ukraine. Det udtalte han forleden til New York Times:

»Det ukrainske militaers modoffensi­v bevaeger sig hurtigere og tager terraen i et langt højere tempo end forventet. Nu er tiden inde til, at den ukrainske haer udnytter enhver mulighed, den har for at forringe og ødelaegge den russiske kampkapaci­tet,« sagde han.

I Europa har iagttagere saerligt kritiseret Tysklands tøvende støtte til Ukraine. Men det har ifølge Mykola Kapitonenk­o, ikke slukket ukrainerne­s håb om at blive en del af eksempelvi­s EU.

»Den europaeisk­e straeben er ikke blevet mindre vigtig for Ukraine. I bedste tilfaelde, hvor der er en konsolider­et vestlig vision om sikkerheds­situatione­n efter krigen, vil Ukraine vaere en del af den,« siger han.

Der er høj sandsynlig­hed for, at Ukraines politik efter krigen vil vaere staerkt pro-amerikansk. MYKOLA KAPITONENK­O, UDENRIGSPO­LITISK EKSPERT OG LEKTOR VED TARAS SJEVTJENKO UNIVERSITE­TET I KYIV

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark