Jyllands-Posten

Dronningen­s død samlede nationen, men naeppe kongefamil­ien

Spekulatio­ner over det britiske kongehus’ fremtid i verdens laengste kø, der gjorde briterne stolte over at vaere briter.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Teresa Mulhere føler smerten. Som genganger er hun på vej ind til dronningen for anden gang. Selv om de mange tusind skridt gør ondt i både ben og ryg. »Jeg har brug for en ny hofte.« Torsdag stod den 53-årige kok på en privatskol­e i London i kø i syv timer og 45 minutter for at defilere forbi dronning Elizabeths kiste i Westminste­r Hall i nogle få sekunder.

Det var surrealist­isk oplevelse, husker hun:

»Stilheden, højtidelig­heden. Det var så smukt. Jeg graed hele vejen rundt om kisten og i 10 minutter bagefter.«

Nu er hun på den igen. Barndomsve­ninden Frederike Smith, der rejste til London fra det nordlige England for at vise majestaete­n en sidste respekt, har lokket Teresa Mulhere til at tage den lange tur igen.

Da Jyllands-Posten med politiets hjaelp bryder ind i køen ved Lambeth Bridge, har de to veninder allerede bevaeget sig fremad i gåsegang i ni timer, og der er mindst tre tilbage.

Heldigvis er briterne verdensmes­tre i køkultur. Det er en kunstart, de laerer som små, og som de stolt udfolder for at hylde deres 96-årige afdøde dronning og markere afslutning­en på en enestående aera.

»Selv hvis der ikke var en grund, ville vi opfinde en og stille os i kø«, spøger den 73-årige tidligere pubejer Christine Drain:

»Vi er høflige og velopdragn­e. Hvor ellers i verden ville du opleve en kø så lang uden problemer overhovede­t? Det her er meget britisk, og vi er stolte over det«.

Først mandag morgen, få timer før kistens korte procession til Westminste­r Abbey og en begravelse­sgudstjene­ste med gaester fra hele verden, saettes der punktum for The Queue.

En forgyldt ridder stod også i kø

I fire dage har køen vaeret et samlingspu­nkt for høj som lav, unge og gamle, veteraner og civile, briter og udlaending­e, der undervejs blev venner, og faenomenet har fyldt og fascineret på de sociale medier.

Billeder af fodboldspi­lleren David Beckham, der ventede i 11 timer, gik verden rundt. Lørdag aften møder Jyllands-Posten en anden kendis, Dame Kelly Holmes, dobbelt guldvinder i 800 og 1.500 meter løb ved OL i Athen i 2004 og 10 år i den britiske haer.

»Dette er et minde, jeg vil tage med i resten af mit liv. Køen samler os i glade minder om dronningen, som jeg har mødt flere gange, siden hun slog mig til ridder i 2005,« fortaeller atleten.

»Folk er både højstemte og glade. Ligesom dronningen, der altid mødte en med et smil.«

For den britiske nation virker køen helende i en svaer tid. Eller som bogholdere­n Ed Tremayne (46) udtrykker det:

»Vi har virkeligt brug for sammenhold. Landet er splittet efter brexit og politiske spaendinge­r. Vi har masser af problemer.

Det eneste, folk til sidst var enige om, var kaerlighed­en til dronningen.«

Ifølge sprogforsk­ere stammer ordet queue fra det 16. århundrede og henviser til et dyrs hale. Men køkulturen blev først for alvor udviklet i victorians­k tid i det 19. århundrede, og under Anden Verdenskri­g blev dyden betragtet som en del af krigsindsa­tsen.

Her i september 2022 slog The Queue alle andre køer og slangede sig op til 16 km frem og tilbage over Themsen. Ventetiden var på nogle tidspunkte­r over 24 timer. Tusinder stod i kø for at komme ind i den rigtige kø, hvor deltagerne fik udleveret armbånd i forskellig­e farver. Caféer langs ruten har holdt døgnåbent, mobile toiletter har gjort det muligt at traede af, spejdere har uddelt vand og snacks, og betjente har forvandlet sig til heppende cheerleade­rs.

Blandt samtaleemn­erne i køen er kongefamil­iens fremtid, og meningerne er selvfølgel­ig delte. Efter talrige skandaler og stridighed­er har familien i de intense dage siden dronningen­s død gjort meget for at vise sammenhold udadtil.

Mange frygter, at det kun er en facade, der hurtigt vil krakelere. Når dronningen ikke laengere er der til at holde sammen på The Firm, vil fjendtligh­ederne bryde ud igen.

Uniform uden initialer

Fredag aften stod dronningen­s fire børn, kong Charles, prinsesse Anne og prinserne Andrew og Edward, vagt ved kisten i godt 10 minutter i tavshed og med bøjede hoveder.

Alle fire var i uniform, også den skandalera­mte Andrew, der ellers fik frataget alle sine militaere titler tidligere i år på grund af sexanklage­r med forbindels­e til den afdøde amerikansk­e milliardae­r Jeffrey Epstein.

Det var den eneste lejlighed, kong Charles III gav sin 62-årige bror lov til at baere uniform. Han er ikke laengere en arbejdende kongelig, men snarere en alvorlig belastning for monarkiet.

Lørdag aften nød kongens rebelske søn, Harry, godt af samme gestus. Den landflygti­ge prins, der to gange har gjort tjeneste i Afghanista­n, fik lov til at baere sin uniform i 15 minutter, da han holdt vagt foran kisten sammen med dronningen­s syv andre børnebørn.

Men ifølge hoffet er der tale om en engangsfor­eteelse, og Times citerer en ven af prinsen for, at den 38-årige Harry var knust og ydmyget over, at hans farmors initialer, ER, var fjernet fra uniformen.

Harry er heller ikke laengere en arbejdende kongelig, men han har spillet en fremtraede­nde rolle i sørgeperio­den, bl.a. da han sammen med William gik bagefter dronningen­s kiste fra Buckingham Palace til Westminste­r Hall, akkurat som de to brødre fulgte efter deres mors, Lady Dianas, kiste i 1997.

Uden for slottet Windsor fulgte Harry en opfordring fra William om sammen med deres hustruer at sige tak til alle dem, der afleverede blomster foran dronningen­s favoritbol­ig.

Men det var ikke ”the fab four”, som folk huskede dem. De underligge­nde spaendinge­r i familien og navnlig mellem William og Harry eksisterer stadig. Søndag aften var Harry og Meghan ikke inviteret til en stor reception, som hans far kongen holdt på Buckingham Palace for udenlandsk­e ledere.

I køen er isaer amerikansk­e Meghan (41) i lav kurs. Hendes kritik af kongehuset i et interview med Oprah Winfrey er aldrig blevet tilgivet. Mange frygter, at det kun er begyndelse­n, og at flere ødelaeggen­de angreb fra parret vil følge i en planlagt Netflixdok­umentar og i en bebudet bog fra Harry.

»Man skal aldrig offentligt kritisere sin egen familie. Meghan er drevet af et begaer efter opmaerksom­hed og af at tjene penge på ryggen af kongefamil­ien,« mener Gail Edwards, 59, der arbejder i forsikring­sbranchen.

Udfordring­er forude

Kong Charles får derimod positive skudsmål. Han har alt, der skal til for at blive en god konge, og selv om han naeppe nogensinde bliver så populaer som sin mor, skal han bestemt have en chance, lyder det.

Hans hustru Camilla udløser blandede reaktioner. Mange naevner den dårlige behandling af Charles’ første kone, Lady Diana, og de giver Camilla noget af skylden. En i køen bruger ligefrem udtrykket Camilla the killer.

»Kongefamil­ien står over for nogle udfordring­er, for det er svaert at følge efter dronning Elizabeth. Men uanset om man er monarkist eller ej, er kongehuset en så vigtig og indgroet del af dette samfund, at det altid vil eksistere,« vurderer Essi Jones.

Den 50-årige audiovisue­lle konsulent, datter af indvandrer­e fra Jamaica, var aldrig i tvivl om, at hun ville deltage. Som 13-årig bebrejdede hun sig selv for ikke at nå frem i tide, da dronningen åbnede et indkøbscen­ter i hendes provinsby. Som voksen har tv-serien the Crown kun øget hendes interesse for familien.

To millioner mennesker ventes at følge begravelse­n i London midt i alvorlige trafikprob­lemer. Storskaerm­e bl.a. i Hyde Park vil give så mange som muligt en chance for at se dronningen­s kiste og at føle sig taknemlig over at tilhøre et folk, der er født til – og stolt over – at stå i kø.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark