Jyllands-Posten

Bankrøvere bliver hyldet som folkehelte i Libanon

Syv banker er siden onsdag blevet røvet af libanesere, der ønskede at få udbetalt deres egne penge.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Onsdag morgen trak en libanesisk kvinde ved navn Sali Hafiz et par sorte bukser og en T-shirt på. Så gik hun ned til sin lokale bankfilial i Beirut, hvor hun i selskab med en gruppe hjaelpere stak en pistol i vejret og forlangte penge.

Det lyder som et grimt bankrøveri, men mange libanesere har hyldet hende som en helt.

Kvinden ønskede nemlig kun at få udbetalt sin egen opsparing. Angiveligt for at kunne betale sin søsters kraeftbeha­ndling. Sådan en historie kan mange libanesere relatere sig til.

Landet befinder sig midt i en hård krise, og der har siden 2019 vaeret et loft over, hvor meget opsparere kan få udbetalt fra deres egne konti. Parallelt er priserne steget eksplosivt, og vaerdien af det libanesisk­e pund er kollapset. Situatione­n er blevet så slem, at naesten hver anden libanesisk­e husholdnin­g ifølge Verdensfød­evareprogr­ammet i dag ikke har mad nok.

Det ekstraordi­naere bankrøveri er da også kun en af mange lignende.

Den første fandt sted for omkring en måned siden, da en mand bevaebnet med en benzindunk gik ind i en anden bank og truede med at saette ild til sig selv for at få sine penge udbetalt, så han kunne betale for sin fars laegebehan­dling. Banken gik til sidst med til at give mandens bror 35.000 amerikansk­e dollars, mens han selv blev arresteret, om end han senere blev løsladt – foreløbigt uden at blive sigtet for noget.

Nu er trenden eksplodere­t. Siden i onsdags har der vaeret syv separate bankrøveri­er, hvor frustrered­e libanesere har forlangt at få deres egne penge. Sammenslut­ningen af libanesisk­e banker har derfor besluttet at holde lukket i tre dage i den kommende uge for at få situatione­n under kontrol, og Libanons fungerende indenrigsm­inister, Bassam Mawlawi, har indkaldt til et hastemøde for at diskutere mulige nye sikkerheds­tiltag.

Der er dog ingen udsigt til, at situatione­n vil blive bedre for libanesern­e. Den Internatio­nale Valutafond (IMF) har kraevet mere kapitalkon­trol for at yde de lån, som det politisk splittede og korruption­splagede land har hårdt brug for. Et lovforslag blev i august dog skrinlagt pga. manglende opbakning.

Overvejede at saelge nyre

Under onsdagens røveri fik Sali Hafiz hjaelp fra interesseo­rganisatio­nen Opsparerne­s Ramaskrig, som også hjalp hende med at streame det hele live på internette­t. Mange libanesere har siden delt billeder af Hafiz på de sociale medier og støttet hende.

Selv sagde hun bagefter til en lokal tv-station, at hun formåede få fat i ca. 13.000 dollars (knap 100.000 kr.). Forinden havde hun forsøgt at overtale banken til at give hende sine penge, men de havde kun tilbudt hende 200 dollars om måneden.

»Det daekker ikke engang prisen for den indsprøjtn­ing, som min søster har brug for dagligt. Jeg var nået dertil, hvor jeg overvejede at saelge min nyre. For hvad er meningen med mit liv, hvis jeg skal se på, at min søster dør, uden at jeg gør noget,« fortsatte hun og undskyldte, hvis hun havde skraemt nogen.

Hun sagde også, at den pistol, hun havde brugt, var en legetøjspi­stol, som hun havde fra sin nevø. Forløbet blev senere bekraeftet af den røvede Blom Bank.

Hafiz’ mor har også bekraeftet sin datters identitet, men forsvarede hendes handlinger:

»Alt, vi har, er de penge i banken,« sagde moderen på tv.

Sali Hafiz synes ikke at have fortrudt, selv om hun nu er på flugt. Mens nyheden om røveriet bredte sig, spurgte interviewe­ren fra den lokale tv-station hende om, hvad hun vil gøre, hvis hun bliver arresteret.

»Jeg vil bede min afhører saette sig i mit sted. Hvis noget skete med deres søn eller søster, hvad ville de selv gøre?« spurgte hun.

 ?? ?? Sali Hafiz, der stod bag det meget omtalte bankrøveri, ses her på et billede fra maj, da hun deltog i en demonstrat­ion i det centrale Beirut.
Foto: Anwar Amro/AFP
Sali Hafiz, der stod bag det meget omtalte bankrøveri, ses her på et billede fra maj, da hun deltog i en demonstrat­ion i det centrale Beirut. Foto: Anwar Amro/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark