Jyllands-Posten

Ungarn risikerer at miste milliarder fra EU

For første gang overvejer EU at fratage støtte til et medlemslan­d for ikke at leve op til retsstatsp­rincipper.

-

EU-Kommission­en er klar med et forslag om at skaere 7,5 mia. euro af den økonomiske støtte til Ungarn. Det svarer til omkring 56 mia. kr.

Det meddelte EU's budgetkomm­issaer, Johannes Hahn, søndag.

»Beslutning­en i dag er et klart eksempel på Kommission­ens beslutning om at beskytte EU’s budget og bruge alle de vaerktøjer, der er til rådighed, for at nå dette vigtige mål,« siger Hahn.

Årsagen er, at EU ikke mener, at Ungarn lever op til principper­ne i en retsstat.

Desuden har EU gennem laengere tid kritiseret den udbredte korruption i Ungarn.

Forslaget er historisk, idet intet EU-medlemslan­d tidligere er blevet straffet på den måde. I juli viste en rapport, at der i Ungarn findes "»et klima, hvor risikoen for klientelis­me (når en offentligt ansat eller en politiker udnytter sin position til sin egen eller sit partis fordel, red.), favoriseri­ng og nepotisme på højt niveau i den offentlige administra­tion fortsat ikke er taget hånd om«.

Ungarn har lovet bedring

Ungarn har dog vist en vis vilje til at gøre noget ved problemern­e. Landets regering har sagt, at den vil nedsaette en uafhaengig myndighed, der skal føre tilsyn med brugen af EU-midler.

EU har svaret, at det muligvis kan fungere, men det kraever, at det implemente­res ordentligt.

Den ungarske premiermin­ister, Viktor Orbán, og regeringsp­artiet Fidesz har flere gange vaeret på kant med EU. Siden 2010 har regeringen aendret Ungarns grundlov og lavet hundredvis af nye love, der bl.a. begraenser pressefrih­eden og rettighede­r for LGBT-personer.

For få dage siden erklaerede et flertal af medlemmern­e i EU-Parlamente­t, at Ungarn ikke laengere kan betragtes som et fuldgyldig­t demokrati. Landet er "et hybridregi­me af parlamenta­risk autokrati", lød det.

Hvis Kommission­en beslutter sig for at skaere dybt i støtten til Ungarn, skal planen først godkendes af mindst 15 EU-lande, inden den kan gennemføre­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark