Jyllands-Posten

En vigtig dom på Frederiksb­erg

-

En virus havde grebet det danske samfund i 2020 og 2021. Det var ikke bare en coronaviru­s, men en underligge­nde virus, der medførte en blodrus hos de danske myndighede­r rettet mod alle, der ikke fulgte coronarest­riktionern­e til punkt og prikke eller erklaerede sig uenige i regeringen­s politik og håndtering af pandemien.

Derfor er det glaedeligt at konstatere, at en form for rationel normalitet har genindfund­et sig i retsstaten. Sådan kan man i hvert fald vaelge at tolke, at en domsmandsr­et ved Retten på Frederiksb­erg torsdag i sidste uge pure frifandt tre maend, som i januar 2021 blev anholdt og sigtet efter en meget alvorlig paragraf om statskup, fordi de til en demonstrat­ion havde haengt en dukke, der forestille­de statsminis­ter Mette Frederikse­n op i en lygtepael. På maven bar dukken, som der senere blev sat ild til, et skilt, hvorpå der stod: »Hun må og skal aflives.«

Maendene blev senere tiltalt efter en noget mildere paragraf om trusler mod en offentlig ansat, men heller ikke det fik domsmandsr­etten på andre tanker. I den forstand står frifindels­en som symbol over en retspoliti­sk skandale, hvor maendene først blev sigtet for landsforra­ederi og hensigt om statskup og siden varetaegts­faengslet i to måneder for at benytte deres grundlovss­ikrede ret til at kritisere regeringen.

Politiet har ikke villet oplyse, hvem der i sin tid meldte de tre maend til politiet, og det er sådan set også underordne­t, for sagen er et udtryk for den tilstand, som landets myndighede­r befandt sig i på det pågaeldend­e tidspunkt. For selv om regeringen undervejs, ikke mindst i minksagen, viste, at der ikke var langt til de panikagtig­e reaktioner og uddeling af så ligger ansvaret i dukkesagen for de hårdhaende­de sigtelser hos anklagemyn­digheden.

Ligesom det også var myndighede­rnes ansvar, da politiet dukkede op og anholdt en på det tidspunkt 29-årig kvinde fra Aarhus, som havde delt et billede af dukken på Facebook. Og ved en anden demonstrat­ion mod coronarest­riktioner blev en kvinde idømt to års faengsel for at have opildnet til vold, fordi hun fra en talerstol havde opfordret til at »smadre byen på en ikkevoldel­ig måde«.

Dommen blev senere nedsat til to måneder. Netop det understreg­er den saerlige coronablod­rus, som havde grebet selv de institutio­ner og myndighede­r, som man i en retsstat kan ikke bare forvente, men kraeve holder hovedet koldt selv i pressede situatione­r. Derfor er dommen ved Retten på Frederiksb­erg vigtig. For den dokumenter­er, at en form for kølig fornuft har genindfund­et sig i den danske retsstat efter to år med saerlovgiv­ning og mulighed for fordobling af straf, hvis lovbruddet var coronarela­teret.

Samtidig er dommen en sejr for ytringsfri­heden og for borgernes ret til at udøve magtkritik. Ligesom det ikke er paent at braende bøger af i protest, er det heller ikke specielt smagfuldt at braende dukker af, som forestille­r magthavere.

Men ytringsfri­hed er ikke en aestetisk kategori, hvor det smagfulde i handlingen skal til diskussion. Det skal kun, om det er inden for gaeldende ret.

Det har Retten på Frederiksb­erg heldigvis slået fast er tilfaeldet, men samtidig er dommen også en illustrati­on af den paniske tankeløshe­d og proportion­sforvraeng­ning, som praegede landet under pandemien. Skulle en lignende situation opstå igen, er det lige så vigtigt at huske på de panikreakt­ioner, som truede retstilsta­nden i landet, som på den faelles enighed om håndhygiej­ne og passende afstand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark