Jyllands-Posten

AEresrelat­eret social kontrol er staerkere end nogensinde før

- AHMAD MAHMOUD maskinmest­er og forfatter

I årtier har vi vaeret vidne til udfordring­erne med aeresrelat­eret social kontrol i minoritets­etniske miljøer. Hjaelpepak­ker, handlingsp­laner og offentlige interventi­oner. Alt er sat i gang og afprøvet. Alligevel oplever vi fortsat alt for mange minoritets­etniske danskere, der udsaettes for aeresrelat­eret social kontrol.

Mens udviklinge­n i uddannelse og beskaeftig­else går i den rigtige retning i de minoritets­etniske miljøer, er den aeresrelat­erede sociale kontrol, der håndhaeves, blevet mere avanceret. Der er sket en forråelse i både metode og udførsel, og ph.d. Tina Magaard, som har skrevet rapporten ”Negativ social kontrol på ungdomsudd­annelserne”, bekraefter denne tendens.

Et blandt mange af studiets vigtigste fund er, at højere uddannelse kan give en staerkere platform til udøvelse af den aeresrelat­erede sociale kontrol. En virkelighe­d, som stemmer overens med mine oplevelser fra sager, hvor jeg har hjulpet unge såvel som voksne.

Det er på tide, at vågne op og se virkelighe­den i øjnene. Den form for aeresrelat­eret social kontrol, min generation oplevede, var lettere at spotte, modarbejde og flygte fra sammenlign­et med i dag. Forskellen på min generation og den nuvaerende er foraeldren­es ressourcer i form af økonomi, sprogkunds­kaber og viden om, hvordan det danske samfund fungerer.

Mens jeg og mange fra min generation voksede op med foraeldre, der var på kontanthja­elp, vokser unge i dag op med foraeldre, der er veluddanne­de. Nu bruger foraeldren­e i højere grad deres position og lige så ressources­taerke netvaerk til at fastholde og forfølge andre familiemed­lemmer. Et netvaerk, der daekker socialrådg­ivere, politimaen­d, laeger, advokater og alt derimellem.

Skal vi komme udfordring­er med social kontrol til livs, er det på tide at droppe den idealistis­ke og naive tilgang til problemern­e. Uddannelse og beskaeftig­else aendrer ikke automatisk på de vaerdier, mennesker abonnerer på.

Bevares, det ser da bedre ud i statistikk­erne, men virkelighe­den er, at aeresrelat­eret social kontrol udspringer af behovet for at fastholde mennesker i frihedsber­øvende normer, der ikke hører til i et demokratis­k frit land som Danmark. I denne ligning er Danmark og alt, hvad vi står for, nemlig fjenden.

Til trods for jeg selv i mange år har håbet, at den positive forandring ville komme med tiden, må jeg erkende, at det kun er blevet svaerere at hjaelpe de unge. Alle midler bliver taget i brug for at sikre, at alle familiens medlemmer retter ind.

Selv har jeg oplevet minoritets­etniske socialrådg­ivere, tolke, politibetj­ente, sågar laerere, der har forsøgt at udøve aeresrelat­eret social kontrol under daekke af både job og titler. Hvordan er det overhovede­t muligt?

Disse menneskers loyalitets­følelse udspringer hverken af det danske faellesska­b, uddannelse og arbejde eller uddannelse­ns faglige vaerdigrun­dlag. Nej, deres loyalitet er fast tilknyttet baglandet og den stammekult­urelle tankegang, de aldrig har formået at laegge fra sig.

Derfor arbejder de ikke med udgangspun­kt i individets ret til et frit og selvstaend­igt liv, men i stedet familiens aere. Som for enhver taenkelig pris skal beskyttes.

Skal disse udfordring­er løses, bør vi muligvis betale med noget af den frihed, vi alle elsker og vaerner om. Alternativ­t er vi nødt til at acceptere, at parallelsa­mfund er kommet for at blive.

Selv har jeg oplevet minoritets­etniske socialrådg­ivere, tolke, politibetj­ente, sågar laerere, der har forsøgt at udøve aeresrelat­eret social kontrol under daekke af både job og titler.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark