Jyllands-Posten

Gå sammen om en ordentlig løsning

-

Krig i Europa udstiller, at årtiers politik i Danmark og EU har udeladt at sikre vores måske vigtigste infrastruk­tur - energifors­yning. Hvorfor har man satset på gas fra Rusland? Hvorfor nedlaegger man A-kraftvaerk­er, når man ikke har et seriøst og driftssikk­ert alternativ i Europa? Hvad er årsagen til, at man har overset faresignal­erne?

Nu er også middelklas­sen i Danmark ramt: Alle de familier i en indtaegtsg­ruppe, som regeringen tidligere har vurderet til ikke at vaere økonomisk truet.

De faerreste kan finde ekstra 10.000 kr. til faste udgifter i deres budget. Vi laeser om købmaend og bagere mv., der ikke kan overskue de stigende energipris­er. Resultatet bliver konkurser og mindre samfund, der sygner hen.

Under corona var der ingen smalle steder – regeringen etablerede et testregime, der har kostet milliarder, den offentlige beskaeftig­else i Danmark steg med 36.500 personer fra 2019 til 2022 (og det var ikke varme haender alle sammen).

Det er nu, borgerne og de erhvervsdr­ivende har brug for hjaelp, og da Europa er i krig, kan vi kalde det krigshjael­p pga. af den tidligere fejlslagne politik. Regeringen foreslår, at vi kan låne forskellen mellem sidste års regning med udgangspun­kt i 4. kvartal 2021 og den aktuelle regning, der kommer nu. Vi kan dermed alle få et statslån; generelt er lånefinans­ieret forbrug som at tisse i bukserne. Om mit forbrug finansiere­s via statslån, eller staten betaler må have samme indvirknin­g på inflatione­n. Hvis staten vil borgernes bedste, og vi ikke skal imødese et økonomisk kollaps, bør staten betale difference­n direkte via statskasse­n. Ganske som de betaler for det krudt og kugler, vi sender til Ukraine, og som vi bestemt skal sende. Så kaere politikere – tag fat om naeldens rod, opret en taskforce med intelligen­te og økonomisk ansvarlige personer, der kan lede landet igennem krigen og den afledte aktuelle krise.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark