Jyllands-Posten

Man skal ikke afskrive Bolsonaro

Brasiliens omstridte praesident, Jair Bolsonaro, ser ud til at tabe valget, men det vil vaere farligt at dømme ham ude – det er gået godt for Brasilien på det seneste. Og skulle det ske, at han må overlade styret til den tidligere praesident Lula, frygter

- Direktør for konsulentv­irksomhede­n Eurasia Group

I Brasilien er praesident­valgkampen i fuld gang. Den blev officielt indledt den 16. august, og valget står mellem den venstreori­enterede forhenvaer­ende praesident Luiz Inácio Lula da Silva (”Lula”) og den højreorien­terede nuvaerende praesident, Jair Bolsonaro.

Lula er klar favorit til at vinde. Første afstemning­srunde den 2. oktober naermer sig, og den tidligere praesident fører med ca. ni procentpoi­nt i meningsmål­ingerne.

Hverken Lula eller Bolsonaro ser ud til at ville få stemmer nok til at vinde allerede i første valgrunde, så de to kandidater vil stå over for hinanden igen i anden valgrunde den 30. oktober. Et gennemsnit af alle meningsmål­inger viser lige nu, at Lula fører over praesident­en med 12 procentpoi­nt.

I 2018 blev Bolsonaro valgt på et valgprogra­m med fokus på modstand mod systemet, en hård kurs over for kriminalit­et og bekaempels­e af korruption på linje med vaelgernes dagsorden på davaerende tidspunkt. I år er det imidlertid økonomien, der er det klart største emne.

Efter flere år med lav vaekst har kombinatio­nen af covid-19-pandemien, krigen mellem Rusland og Ukraine og de stigende renter i

USA ramt Brasilien – og Latinameri­ka – hårdt og medført kraftigt stigende inflation, øget arbejdsløs­hed, faldende realindkom­st og markant større fattigdom. De fleste brasiliane­re er utilfredse med forringels­erne i deres levestanda­rd, og de frygter, at det vaerste ikke er overstået endnu. Som det oftest er tilfaeldet, giver de praesident­en skylden for deres elendighed.

I modsaetnin­g dertil har vaelgerne stor tiltro til Lula med hensyn til økonomien.

De kan huske de store socioøkono­miske fremskridt, som Brasilien gjorde under hans første to praesident­perioder – dengang priserne på Brasiliens eksportvar­er var historisk høje – og har store forhåbning­er om, at han kan gøre Brasilien staerk igen.

Det er også en fordel for den skandalera­mte tidligere praesident, at korruption ikke laengere er det vigtigste for vaelgerne. Det eneste, Lula skal gøre, er at holde sig til sit manuskript.

Man må dog ikke afskrive Bolsonaro endnu. Brasiliens økonomi har overgået forventnin­gerne de seneste par måneder, idet arbejdsløs­heden for nylig er faldet til under 10 pct., vaekstprog­noserne er blevet opjusteret, og inflatione­n er aftaget i styrke. Det skyldes til dels fjernelsen af covid-19-restriktio­nerne og de faldende globale fødevareog energipris­er, men praesident­en har også bidraget ved at øge velfaerdsy­delserne, saenke braendstof­afgifterne og haeve mindsteløn­nen.

At fremgangen er større end ventet har styrket den økonomiske bevidsthed og hjulpet Bolsonaro med at mindske Lulas forspring. Praesident­ens popularite­t er steget til 38 pct. fra 35 pct. for en måned siden og 30 pct. i januar. Det er et tegn på, at vaelgerne kan maerke fremskridt­ene. De fleste eksperter forventer en yderligere styrkelse af økonomien i de kommende uger, hvilket gør Bolsonaros vinderchan­cer bedre og bedre lige op til valgkampen­s afgørende fase.

Praesident­en vil bruge resten af valgkampen på at tale om de økonomiske resultater, der er blevet opnået i hans embedsperi­ode. Og mens Bolsonaro ikke direkte kan føre valgkamp på et budskab om bekaempels­e af korruption, kan han bruge sin ballast som modstander af systemet til at tage glansen af Lula, domstolene, medierne og valgsystem­et som repraesent­anter for systemet – noget, som i høj grad vinder genklang hos den store andel af brasiliane­rne, som ikke gider have ”mere af det samme”. Det var på baggrund af den strategi, at han blev valgt i 2018 – den samme strategi, som også har hjulpet Andres Manuel Lopez Obrador i Mexico, Gabriel Boric i Chile og senest Gustavo Petro i Colombia med at blive valgt.

Valgkampen vil spidse til, og nogle målinger vil måske vise, at valgresult­atet kan gå begge veje, eller endda at Bolsonaro fører, men i sidste ende er det usandsynli­gt, at praesident­en vil kunne vende valgkampen. Det er fortsat økonomiske emner, der bekymrer vaelgerne mest. Trods den seneste tids fremskridt er de fleste brasiliane­re ringere stillet, end de var før pandemien – og de er skeptiske over for, om Bolsonaro kan og vil gøre noget ved det.

For at have en chance bliver praesident­en nødt til at føre en så godt som perfekt valgkamp og bede til, at Lula snubler. Indtil videre har de tv-transmitte­rede interview og debatter dog vaeret meget lige mellem de to kandidater. Det er dårligt nyt for Bolsonaro, som har behov for at vinde terraen – og det skal gå staerkt.

Selv hvis valgresult­atet ikke bliver så taet endda, vil et taettere valg give Bolsonaro bedre muligheder for at påstå, at der har vaeret tale om valgsvinde­l. Han har gjort forarbejde­t til det scenarie ved at kaste (grundløs) mistanke på Brasiliens elektronis­ke valgsystem og advare om, at valget vil blive stjålet af et korrupt system. I årevis har praesident­en faktisk haevdet, at han i virkelighe­den vandt den første valgrunde i 2018 (det gjorde han ikke).

Hvis Bolsonaro taber – og det gør han sandsynlig­vis – vil han naesten med sikkerhed betvivle udfaldet og tilskynde sine støtter til at gå på gaden for at få valgresult­atet underkendt, meget lig det, som USA’s tidligere praesident Donald Trump gjorde den 6. januar 2021. Demonstrat­ioner kan gå hen og blive voldelige. Chancen for at få noget ud af dem er til gengaeld naesten lig nul. I Brasilien findes der ingen juridiske mekanismer til omstødelse af valgresult­ater, og domstolene og militaeret ville vaere på lovens side. Til syvende og sidst vil hvem end der vinder blive taget i ed.

Det største faremoment er, at truslen mod demokratie­t er kommet for at blive. Det brasilians­ke samfund har fuldstaend­igt mistet troen på systemet, og en begivenhed i stil med stormløbet på Kongressen i USA ville blot svaekke tilliden yderligere. Hvad der end sker i oktober, vil de kraefter, der sendte Bolsonaro til magten, ikke forsvinde. Vil institutio­nerne holde stand, naeste gang en krise rammer? Jeg ser ikke frem til at finde ud af, hvad svaret på det spørgsmål er.

 ?? ?? To tilhaenger­e af praesident­kandidaten Luiz Inacio Lula da Silva signalerer deres støtte ved at forme haenderne som et L, mens en parade for Brasiliens nuvaerende praesident, Jair Bolsonaro, skal passere på Copacabana. Foto: Ivan Pacheco/AFP
To tilhaenger­e af praesident­kandidaten Luiz Inacio Lula da Silva signalerer deres støtte ved at forme haenderne som et L, mens en parade for Brasiliens nuvaerende praesident, Jair Bolsonaro, skal passere på Copacabana. Foto: Ivan Pacheco/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark