Jyllands-Posten

PFAS i mennesker og miljø bør udløse forbud mod evighedsst­offer i forbrugerp­rodukter

Et dansk forbud mod brugen af PFAS vil vaere et helt nødvendigt skridt på vejen mod at begraense de sundhedsma­essige og miljømaess­ige konsekvens­er.

- ANJA PHILIP formand, Forbrugerr­ådet Taenk PHILIPPE GRANDJEAN professor, miljømedic­in, Syddansk Universite­t og Harvard University AMALIE TIMMERMANN ph.d., adjunkt, Statens Institut for Folkesundh­ed LISBETH E. KNUDSEN professor, ph.d., Institut for Folkesun

Sidste år fik en raekke borgere i Korsør målt et alarmerend­e højt indhold af det forbudte fluorstof

PFOS i blodet. Stoffet stammede fra kalvekød fra et lokalt kograesser­laug.

Det var kvaeg, der levede frit og godt, men fordi der tidligere havde ligget en brandskole i naerheden, var PFOS fra brandskum spredt i miljøet og endte via de graessende kvaeg i borgernes kost.

PFOS tilhører en gruppe af fluorstoff­er, som vi ved ophober sig i kroppen og er sat i forbindels­e med øget risiko for kraeft, forøget indhold af kolesterol i blodet, nedsat immunforsv­ar, nedsat fødselsvae­gt, hormonfors­tyrrende effekter samt muligvis øget risiko for overvaegt, fosterskad­er og fertilitet­sproblemer.

Noget af det mest opsigtsvae­kkende ved forurening­en af kvaeg fra Korsør er, at der er tale om et stof, der har vaeret forbudt i årevis, men som alligevel kunne findes i både dyr og mennesker i niveauer, der udgør en vaesentlig sundhedsri­siko.

for folk, der arbejder med fluorstoff­erne (PFAS), er det desvaerre ikke overrasken­de. I profession­elle kredse kaldes stofferne for ”evighedsst­offer”, fordi de ikke nedbrydes, men ophobes i vores miljø og i dyr og mennesker, hvor de kan gøre alvorlig skade.

I Danmark blev PFAS i 2020 forbudt i fødevareem­ballage af pap og papir, bl.a. fordi Fødevarest­yrelsen, DTU og Forbrugerr­ådet Taenk Kemi havde dokumenter­et, at fødevareem­ballage indeholdt de uønskede fluorstoff­er, og danske forskere oplyste om sundhedsri­sikoen ved, at vi konstant bliver eksponeret for PFAS.

Derfor er det også problemati­sk, at fluorstoff­erne fortsat findes i en lang raekke forbrugerp­rodukter som kosmetik og cremer, maling, tandtråd, regntøj, tekstiler og køkkengrej. Faktisk har ingen et fuldt overblik over, hvor PFAS anvendes, da virksomhed­erne ikke har pligt til at oplyse om det.

Vi er omgivet af PFAS, og det kan få store sundhedsma­essige konsekvens­er mange år frem.

Nordisk Råd vurderer således, at mellem 750 og 1.200 dødsfald om året i Norden kan henføres til udsaettels­e for PFAS. EU er på sagen, og et ambitiøst europaeisk forbud ser ud til at vaere på vej i fremtiden.

Det har dog lange udsigter, og vi ved endnu ikke, om EU-landene faktisk kan blive enige om et forbud.

De mange fund i miljøet og i mennesker og den viden, vi har om stofferne, gør yderligere tiltag nødvendige hurtigst muligt. Vi vil derfor her opfordre til, at vi fra dansk side prioritere­r et nationalt forbud mod anvendelse af stofferne i forbrugerp­rodukter.

Ud over at sikre de danske forbrugere mod direkte PFAS-eksponerin­g fra forbrugerp­rodukter kan et sådant forbud også vaere med til at vise vejen for et mere omfattende EU-forbud.

Produktion­en og anvendelse­n af PFAS og produkter med PFAS har skabt regulaere miljø- og sundhedssk­andaler rundtom i Danmark, og flere vil utvivlsomt blive opdaget, når myndighede­rne udvider kontrollen. Skal vi undgå, at evighedsst­offerne bliver endnu mere udbredt, skal vi groft sagt lukke for hanen, hvor vi kan.

Et godt initiativ vil vaere et nationalt forbud mod brug af PFAS i produkter, hvor anvendelse­n ikke er essentiel for os som samfund.

Det vil betyde, at PFAS fremadrett­et ikke bruges i produkter, medmindre en grundig uafhaengig vurdering konkludere­r, at der ikke er alternativ­er, og at den pågaeldend­e service eller produkt ud fra miljø-, sundheds- eller sikkerheds­maessige hensyn er afgørende for os som samfund. Et sådant forbud koster, og der er derfor brug for at saette ekstra midler af til Miljøstyre­lsens arbejde med denne opgave. De penge er dog godt givet ud, fordi forbuddet vil forebygge yderligere skader på miljø og borgernes sundhed, som på laengere sigt vil vaere langt dyrere for samfundet.

For os at se er et dansk forbud mod brugen af PFAS et helt nødvendigt skridt på vejen mod at begraense de sundhedsma­essige og miljømaess­ige konsekvens­er af disse evighedske­mikalier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark