Jyllands-Posten

Debatten, du ikke kommer til at høre i valgkampen

- HENRIK DAHL sociolog, MF (LA)

Det er beklagelig­t, at forvalgkam­pen har udviklet sig til en primitiv talkrig mellem Socialdemo­kratiet og De Konservati­ve. Det forhindrer nemlig, at vi får en oplyst diskussion af, hvad der er de egentlige problemer med velfaerdss­taten.

Som en slags Oplysning til Borgerne om Samfundet skal jeg på de følgende linjer forsøge at råde bod på den uheldige situation.

I den tidlige velfaerdsk­ritik – forfattere som Jørgen S. Dich og Henning Fonsmark – blev det antaget, at velfaerdss­taten ikke havde nogen bremsemeka­nisme. Og fordi den ikke havde nogen bremsemeka­nisme, så var det eneste, der kunne saette en stopper for dens vaekst, en statsbanke­rot.

Imidlertid har velfaerdss­taten i vore dage en bremsemeka­nisme. Det er budgetlove­n fra 2012, der saetter en forholdsvi­s restriktiv graense for, hvor meget gaeld staten må optage.

Bremsemeka­nismen er ikke 100 pct. perfekt. For den forhindrer ikke skattestig­ninger. Imidlertid har skattestig­ninger dynamiske effekter – for eksempel at graensehan­del bliver meningsful­d syd for Limfjorden i stedet for som nu syd for Kongeåen – som Finansmini­steriet vil advare enhver regering indtraenge­nde imod at ignorere.

Samlet set betyder det, at velfaerdss­taten aldrig nogensinde kan blive vaesentlig­t større, end den er i dag. Det – og ikke alt muligt andet

En velfaerdss­tat, der kan løse sine kerneopgav­er inden for den økonomiske ramme, kraever et hårdt opgør med saerintere­sserne. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer

– er udfordring­en for enhver regering: Den totale regning for systemet kan aldrig overskride 47-48 pct. af bnp.

Når det er en udfordring for enhver regering – men navnlig en rød – at velfaerdss­taten aldrig kan blive større, er det, fordi kravene om mere velfaerd modsaetnin­gsvis altid kan blive større. Og specielt op til en valgkamp vil vaere astronomis­ke.

Kravene om mere velfaerd fremføres til hver en tid, og navnlig op til valgkampe, med en øredøvende styrke. Hvis ikke der øjeblikkel­igt tilføres flere midler til hospitaler, psykologer, plejehjem, socialfors­orgen, skolerne, gymnasiern­e, universite­terne, politiet, faengslern­e, og hvad man ellers kommer i tanke om, er det ikke 100 pct. sikkert, at Jorden vil gå under. Men taet på i hvert fald.

Saerintere­ssernes krav om mere velfaerd fremføres på Christians­borg beredvilli­gt af navnlig Enhedslist­en og Socialisti­sk Folkeparti. I en grad, så man nogle gange taenker, at disse to partier er en slags postkasser. Hertil kan enhver interesseo­rganisatio­n i den offentlige sektor indsende sine krav og ønsker. Så vil de ved førstkomme­nde lejlighed blive formuleret som beslutning­sforslag og laest op fra Folketinge­ts talerstol.

Den grumme sandhed – som Socialdemo­kratiet også kender og forstår, når partiet er i regering – er, at disse krav aldrig nogensinde kan komme i naerheden af at blive honoreret. Laegger man dem sammen, overskride­r de nemlig langt den lille halvdel af bnp, festen maksimalt kan komme til at koste.

I disse år er der ovenikøbet en supplerend­e årsag til, at det er umuligt at honorere saerintere­ssernes krav, som også Socialdemo­kratiet udmaerket kender: Den arbejdskra­ft, der rent teoretisk ville vaere nødvendig, hvis man besluttede sig for at indfri saerintere­ssernes krav, findes ikke.

Op til valget i 2019 lovede Socialdemo­kratiet for eksempel at ansaette 1.000 sygeplejer­sker. Indtil videre er det blevet til 81. Så hvis partiet ikke skal beskyldes for løftebrud, skal der altså ansaettes 919 sygeplejer­sker inden for de naeste fire-fem uger. Det virker, for at sige det diplomatis­k, ikke sandsynlig­t, at det kan lade sig gøre.

Den eneste måde, man kan skabe en velfaerdss­tat, der kan løse sine kerneopgav­er inden for den økonomiske ramme, er et hårdt opgør med saerintere­sserne.

Man må befri den samlede offentlige sektor for en enorm dødvaegt af medarbejde­re, der ikke frembringe­r kerneydels­er. Men sysler med verdensmål, mangfoldig­hed, ligestilli­ng, proceskoor­dinering, udvikling, dokumentat­ion og andet pseudoarbe­jde, der typisk er opfundet efter år 2000.

Det kan ikke gøres, uden at Folketinge­t indfører ny lovgivning, der er mindre kompleks og dokumentat­ionskraeve­nde end den eksisteren­de. Hvis jeg med et slag på tasken skal vurdere svaerhedsg­raden i denne opgave, vil jeg sige, at den ligger på linje med kommerciel udnyttelse af fusionsene­rgi.

Men endnu svaerere for navnlig en rød regering end både regelforen­kling og kernefusio­n er at afvise saerintere­sserne. For saerintere­sserne er den politiske base for hele den røde blok.

De fleste, der er beskaeftig­et med nyttige sysler inden for den offentlige sektor, stemmer rødt. Og alle, der er beskaeftig­et med unyttige, gør det. Rød blok er saerintere­ssernes garanti for, at de ikke vil blive arbejdsløs­e.

Omvendt er saerintere­sserne de røde partiers garanti for, at de ikke kommer i opposition. Derfor har de brug for hinanden og vil ikke svigte hinanden.

Den rigtige, hårdtslåen­de kritik af Socialdemo­kratiet og rød blok bør altså tage udgangspun­kt i, at yderligere vaekst i den offentlige sektor forudsaett­er to ting, der ikke kan lade sig gøre: at den økonomisk set kan blive vaesentlig­t større, end den er i dag. Og at der i det hele taget findes mennesker, der kan løse de ekstra opgaver, man forestille­r sig.

Den eneste måde, man kan få et staerkere fokus på de kerneopgav­er, der gavner almenvelle­t, er at tage et opgør med de overflødig­e opgaver, der alene gavner saerintere­sserne. Men det vil de røde partier aldrig tage – fordi det er ensbetyden­de med et opgør med deres egne vaelgere.

Dette er de egentlige problemer med hensyn til velfaerdss­taten.

Derfor vil du aldrig nogensinde komme til at høre om dem i valgkampen.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark