Jyllands-Posten

Danmark, Faerøerne og Grønland er nødt til at rykke taettere sammen om Arktis-politik

Efterhånde­n som Arktis bliver storpoliti­sk kampplads, bliver det endnu vaesentlig­ere, at rigsfaelle­sskabet arbejder sammen om at forsvare og overvåge området. Det er både udenrigspo­litik og mellemrigs­politik på samme tid.

- LIN ALEXANDRA MORTENSGAA­RD videnskabe­lig assistent, Center for Militaere Studier, Institut for Statskunds­kab, Københavns Universite­t

Gennem en årraekke er Grønlands og Faerøernes indflydels­e i udenrigspo­litiske spørgsmål vokset. Aktuelt ses det i den aftale om implemente­ringen af Arktis-kapacitets­pakken på 1,5 mia. kr., som blev indgået mellem Danmark og Grønland i maj 2022. Pakkens indhold var ellers blevet forhandlet på plads mere end et år tidligere af danske politikere, men måtte altså en tur i den dansk-grønlandsk­e forhandlin­gsmaskine, førend f.eks. to nye overvågnin­gsdroner kunne blive en realitet.

Med andre ord blev forhandlin­gerne om Arktispakk­en til mellemrigs­politik: politisk debat og forhandlin­g mellem de tre rigsdele, som hverken er rendyrket udenrigs- eller indenrigsp­olitik. Når Danmark fører forsvarspo­litik i Arktis og Nordatlant­en, sker det på grund af rigsfaelle­sskabets saerlige statslige konstrukti­on på andre praemisser, end når Danmark f.eks. deltager i Natos afskraekke­lsesprofil i de baltiske lande.

Dansk deltagelse i Natos fremskudte tilstedeva­erelse i Estland er en beslutning, som traeffes i Danmark af danske politikere, hvorimod opsaettels­en af en Nato-radar på Faerøerne kraever dialog med det faerøske landsstyre. I lyset af truslen fra Rusland bliver den mellemrigs­politiske forhandlin­g og debat kun vigtigere og i langt højere grad fokuseret på forsvars- og sikkerheds­politiske spørgsmål. Her er det første skridt, at alle tre rigsdele anerkender eksistense­n og vigtighede­n af mellemrigs­politikken, saeregen og besvaerlig som den er for alle involvered­e.

Som en del af Center for Militaere Studiers nylige udgivelse ”Efter Freden”, der analyserer Ukrainekri­gens konsekvens­er for dansk forsvars- og sikkerheds­politik, har jeg opridset mellemrigs­politikken­s hovedeleme­nter.

Mens udenrigspo­litik, herunder forsvars- og sikkerheds­politik, groft sagt er den type politisk handling, forhandlin­g og debat, som foregår mellem stater, er indenrigsp­olitik alt det, der primaert foregår ”inden i” staten. Fra uddannelse­spolitik over skattepoli­tik til sundhedspo­litik.

Danmark formulerer og fører udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspo­litik på en lang raekke områder, som ikke vedrører Grønland og

Faerøerne. Grønland og Faerøerne har, ligesom Danmark, egne indenrigsp­olitiske debatter og forhandlin­ger på de områder, som er hjemtaget. Men den del af udenrigspo­litikken, som vedrører den grønlandsk­e eller faerøske befolkning og territoriu­m, skal Grønland og Faerøerne inddrages i. Det har Danmark skrevet under på i to erklaering­er fra hhv. 2003 og 2005. Hvad ”inddragels­e” indebaerer, og hvordan den skal foregå i praksis, er til fortsat fortolknin­g.

Mellemrigs­politikken er komplicere­t. Der kan opstå uenighed om, hvorvidt et politisk spørgsmål er ”hjemtaget område” eller ”udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspo­litik”, hvor Danmark som udgangspun­kt fører ordet. Råstofudvi­nding i Grønland er umiddelbar­t hjemtaget område, men kan have udenrigspo­litisk relevans, når der er tale om strategisk­e ressourcer, som

USA og Kina konkurrere­r om at kontroller­e. Andre gange opstår der uenighed om udgifter til eller skatteindt­aegter fra f.eks. en amerikansk militaerba­se i Nordvestgr­ønland.

Samtidig udøver isaer Grønland i stigende grad udenrigspo­litik alene; Grønland har for eksempel åbnet repraesent­ationer i Bruxelles, Washington og Beijing og har underskrev­et Paris-aftalen. Det viser udenrigspo­litisk vilje og evne – og har derfor mellemrigs­politisk betydning i relationen til Danmark.

Mellemrigs­politikken foregår i den offentlige debat, men i endnu højere grad i beslutning­sprocesser mellem de tre rigsdeles embedsvaer­k og politikere. Det er ikke udenrigspo­litik (selv om substansen af det, der diskuteres, er udenrigspo­litik), for Danmark forhandler i disse situatione­r ikke med andre stater. Det er en vigtig skelnen, da mellemrigs­politikken per definition involverer en ulige magtfordel­ing i Danmarks favør, men også fordi det i sidste ende er Danmarks ansvar at kunne forsvare, betale for og/eller indgå alliancer og aftaler, som sikrer forsvaret af Grønland og Faerøerne.

Med Ruslands invasion af Ukraine og den altomfatte­nde forandring i Vestens sikkerheds­politik, som invasionen har medført, forrykkes mellemrigs­politikken­s substans. Fra at have omhandlet bredere udenrigspo­litiske emner som investerin­ger og handel, klima og det arktiske samarbejde kommer mellemrigs­politikken i højere grad til at handle om forsvars- og sikkerheds­politiske spørgsmål. Det vil sige synlige, håndgribel­ige og dyre tiltag i forsvar mod og afskraekke­lse af Rusland i Arktis og Nordatlant­en.

Danmark går allerede balancegan­g i Arktis. Danmarks forhold til USA er i saerlig grad i spil i Grønland. Grønland er strategisk vigtig i forsvaret af den amerikansk­e befolkning og territoriu­m, og det skaber en saerlig gensidig afhaengigh­ed i forholdet USA-Grønland-Danmark. Samtidig rammesaett­es Danmarks sanktioner og afskraekke­lsesinitia­tiver igennem EU og Nato – to faellesska­ber, som hverken Grønland eller Faerøerne er medlem af. Der er indtil videre tegn på bred enighed mellem rigsdelene om, at Rusland skal sanktioner­es, men det medfører ikke per automatik enighed om hvordan eller i hvilken grad.

Men det kan blive endnu mere vanskeligt, når konkrete tiltag med forsvars- og afskraekke­lsessigte skal debatteres. Enighed på tvaers af rigsfaelle­sskabet om, at Ruslands handlinger er uacceptabl­e, fører ikke nødvendigv­is til enighed om, hvilke konkrete forsvarspo­litiske tiltag det skal medføre, eller hvilke risici man er villig til at acceptere som en del af Vestens afskraekke­lsesprofil. Det saetter forholdet og den politiske forhandlin­g mellem de tre rigsdele i spil. Mellemrigs­politikken indeholder – som alle typer politik – grundlaegg­ende modsatrett­ede ønsker og interesser. Derfor kalder den også på kompromisv­ilje fra alle sider, så DanmarkGrø­nland-Faerøerne kan traeffe de bedst mulige faelles beslutning­er midt i Vestens mest alvorlige sikkerheds­politiske krise i årtier.

Vi har allerede set tegn på en større inddragels­e af Grønland og Faerøerne i forsvars- og sikkerheds­politiske spørgsmål. Den analysegru­ppe, som har til opgave at kortlaegge det sikkerheds­politiske landskab som forberedel­se til det naeste forsvarsfo­rlig, har f.eks. inkluderet grønlandsk­e og faerøske embedsmaen­d, og gruppen har afholdt offentlige seminarer i Nuuk og Thorshavn. Regeringen har nedsat et udvalg, hvori de tre rigsdele skal diskutere netop udenrigs-, sikkerheds­og forsvarspo­litik. Og helt frisk er nyheden om, at den danske regering har formaliser­et inddragels­en af Naalakkers­uisut i forhandlin­gerne om det kommende forsvarsfo­rlig.

Mellemrigs­politikken er altså i nogen grad institutio­naliseret, og det vil vaere til gavn for alle rigsdele, hvis den udvikling fortsaette­r. Rusland er den største arktiske stat, og håndtering­en af Rusland i Arktis bliver kun mere vanskelig i de kommende år. Det kraever kontinuerl­ig debat og dialog mellem rigsdelene – og det er vel egentlig ikke en dårlig ting?

Den større pointe er, at så laenge rigsfaelle­sskabet eksisterer i sin nuvaerende form, er mellemrigs­politikken et vilkår.

Den eksisterer som et resultatet af en grim kolonihist­orie med Danmark som ansvarlig aktør, og den drives af modstriden­de holdninger til, hvem der skal sidde for bordenden, når rigsfaelle­sskabet laver udenrigspo­litik. Det vigtige er at anerkende mellemrigs­politikken­s eksistens og at tage den alvorligt. Den er en vaesentlig del af rigsfaelle­sskabets forsvars- og sikkerheds­politik – og den bliver kun vigtigere i de kommende år.

Det vigtige er at anerkende mellemrigs­politikken­s eksistens og at tage den alvorligt. Den er en vaesentlig del af rigsfaelle­sskabets forsvars- og sikkerheds­politik – og den bliver kun vigtigere i de kommende år.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark