Jyllands-Posten

Det smukke ansigt er gemt bag masken

Som ung blev han castet på sit udseende. Det var ikke det, han ville, så han gik sin egen vej – til tider gemt bag en maske.

-

Skuespille­r, forfatter, mimer, underviser, maskefrems­tiller og så videre. Listen over ting, som Torben Jetsmark har nået i sit liv er lang, og når man runder 80 år, begynder man at reflektere over tilvaerels­en.

»Du ser på, hvordan det går dine kolleger, du laeser din avis, og ser, at du formentlig ikke har mange år tilbage. Det gør man jo,« siger Torben Jetsmark.

»Jeg har doneret hele min maskesamli­ng til Scenekunst­skolens afdeling i Aarhus, og jeg bruger meget tid på at samle tingene op og ser på, om de kan bringes videre eller skal kasseres,« siger

Torben Jetsmark.

Han er uddannet skuespille­r ved Det Kongelige Teater. Og i starten af karrieren havde han ikke svaert ved at finde roller. Men det skete på en, for Torben Jetsmark, irriterend­e måde.

»Da jeg var ung, der var jeg meget, meget paen. Jeg blev tit castet på, at jeg var et smukt ungt menneske, og de roller er ikke de sjoveste,« siger Torben Jetsmark.

Succes bag masken

Selv om han har vaeret med i store danske tv-serier som ”Huset på Christians­havn”, ”Taxa” og ”Rejseholde­t”, så er det gemt bag masken, at Torben fandt sin store passion.

En måde, hvorpå hans talent blev bedømt ud fra hans evner og ikke hans udseende. Der fandt han inspiratio­nen til selv at lave masker.

»Jeg kan huske, at jeg bestilte laedermask­er i Padova, og det kostede 28.000 kroner i 1980. Og så taenkte jeg, at det kan jeg da lave selv,« siger Torben Jetsmark.

Han fandt inspiratio­n i masker, som han havde lånt på Teaterskol­en. Han udviklede sin egen teknik, og de masker, som han lavede for 30 år siden, holder endnu.

Det var mimedelen, der fik indsvoret ham på, at han skulle teaterveje­n. Der kunne han nemlig også få lov til at fortaelle historier. Han debuterede som mimer i 1963.

»Dengang drejede det sig om at lave revolution med kunstneris­ke virkemidle­r. Det var jo dybt naivt, men det var vaeldig motiverend­e,« siger Torben Jetsmark.

Med tiden har den kunstneris­ke fremstilli­ng udviklet sig til også at omfatte skulpturer, både store og små. Senest har han vaeret aktuel med en udstilling i juli på Frederiksb­erg Rådhus.

Fødselsdag­en har han allerede fejret. Det foregik, ligesom han ville have det.

»Jeg havde en stor reception ude i haven, hvor jeg havde indkaldt venner og familie. Vi samledes og drak vin, spiste is, spillede musik og sang, og jeg havde en udstilling i kaelderen med lysfigurer,« siger Torben Jetsmark.

»Jeg havde mørklagt kaelderen og sat det op. Så folk gik ned i den mystiske hule og blev overrasket. Det var vaeldig festligt.«

Arkivfoto: Morten Hansen.

Torben Jetsmark, skuespille­r, Frederiksb­erg

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark