Jyllands-Posten

Coronaår lunede i privatøkon­omi

Danskernes indkomster tog et markant hop opad i de to coronaår 2020 og 2021, viser nye tal.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Mens inflatione­n i dag aeder så lystigt af danskernes købekraft, at man skal mange årtier tilbage i tiden for at finde noget tilsvarend­e, kan danskerne varme sig lidt ved tanken om, at deres indkomster top et markant hop opad i coronaåren­e 2020 og 2021 og dermed traditione­n tro nåede nye rekordnive­auer. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Sidste år var et sandt jubelår for danskernes privatøkon­omi, hvor indkomster­ne tog et solidt spring op og fik pengepunge­n til at bugne,« lyder det fra Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation.

Ser man på alle danskere over 15 år, der har en indkomst, lå deres gennemsnit­lige indkomst i 2019 på 338.100 kr. før skat. Dette tal steg i 2020 til 353.700 kr., og indkomster­ne før skat nåede i gennemsnit op på 379.900 kr. i det forgangne år.

Samlet set steg indkomster­ne i de to coronaår med 7,3 pct. eller 3,6 pct. pr. år, når der korrigeres for inflation. Til sammenlign­ing steg indkomster­ne i perioden fra 2011 til 2019 med 1,4 pct., når der korrigeres for prisudvikl­ingen, viser tallene.

»Det er yderst imponerend­e, at indkomstva­eksten har vaeret så høj set i lyset af at de seneste to år har vaeret praeget af coronakris­en. Den høje indkomstfr­emgang understreg­er, at danskernes privatøkon­omi er kommet godt ud på den anden side af coronakris­en,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkon­om i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Der er isaer to forklaring­er på det markante indkomstho­p. For det første blev tallet trukket op, fordi beskaeftig­elsen steg, og derudover bidrog de ekstraordi­naere udbetaling­er af indefrosne feriepenge også til at sende indkomster­ne op.

 ?? ?? Samlet set steg indkomster­ne i de to coronaår med 7,3 pct. eller 3,6 pct. pr. år, når der korrigeres for inflation.
Foto: Laerke Posselt
Samlet set steg indkomster­ne i de to coronaår med 7,3 pct. eller 3,6 pct. pr. år, når der korrigeres for inflation. Foto: Laerke Posselt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark