Jyllands-Posten

Redningsak­tion for elkunder kan ramme danskernes varmeregni­ng

EU’s forslag om at hive overnormal indtjening ud af elproducen­terne skaber dyb bekymring blandt danske fjernvarme­producente­r, der forudser en situation, hvor varmekunde­rne bliver ramt af prisstigni­nger.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN JAKOB MARTINI vek@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Forsøget på at daempe elpriserne i Europa kan ende med at straffe danske varmekunde­r med utilsigted­e prisstigni­nger.

Sådan lyder advarslen fra både fjernvarme­selskabern­e og en professor.

»Priserne vil helt utvivlsomt blive højere,« siger direktør i interesseo­rganisatio­nenen Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Bekymringe­n er opstået, efter at EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen, i forrige uge talte dunder mod selskaber, der under energikris­en har fyldt pengekasse­rne til bristepunk­tet. EU vil saette et loft over, hvor meget selskaber kan tjene på at producere el, og selv om detaljerne er ukendte, bakker den danske regering op.

Når myndighede­rne har høstet elproducen­ternes overnormal­e profitter, skal pengene bruges til at kompensere de hårdt prøvede elkunder, men for hundredtus­indvis af danske fjernvarme­kunder kan EU’s forslag ende med at koste dyrt.

Forklaring­en er, at mange fjernvarme­selskaber både producerer el og varme. De er samtidig underlagt et ”hvile i sig selv-princip”, hvor alt overskud kommer tilbage til kunderne i form af lavere priser, og lige nu bliver de ekstra høje indtaegter fra elprodukti­onen brugt til at holde varmeprise­rne nede.

Kan ramme utilsigtet

Det fortaeller flere danske fjernvarme­selskaber, der nyder godt af de overnormal­e profitter, heriblandt Fjernvarme Fyn.

»Som vi laeser udspillet, vil det også ramme os. Vi frygter, at det kan få nogle store konsekvens­er for vores kunder,« siger adm. direktør i Fjernvarme Fyn Jan Strømvig.

Han er isaer bekymret for, at han kommer til at aflevere den ekstraordi­naere indtjening, han har fra strømprodu­ktionen på selskabets halm- og flisfyrede kraftvarme­vaerker.

»Vi har jo hele vaerdikaed­en fra at source braendsler til at producere energien og distribuer­e den ud til kunderne. Vi oplever stigende omkostning­er på alt i øjeblikket, og vi bruger de gode indtaegter på vores elsalg til at holde varmeprise­n på et fornuftigt niveau,« siger Jan Strømvig.

Han har stor sympati for EU-Kommission­ens forsøg på at opkraeve de ekstraordi­naere profitter, men han advarer om, at det vil ramme forbrugern­e utilsigtet, hvis ikke man holder tungen lige i munden.

Det forkerte sted

Mens nogle fjernvarme­selskaber har strømprodu­ktion som en del af sin egen varmeprodu­ktion, har andre selskaber formelt adskilt de to dele og leverer i stedet ydelserne på kontrakt. Men problemet er ifølge Dansk Fjernvarme det samme.

»Uanset konstrukti­onen er tendensen klar. Hvis man ikke har udsigt til indtaegten fra strøm, så vil varmeprise­n stige,« siger Kim Mortensen.

Jyllands-Posten har også vaeret i kontakt med Hofor og

Aalborg Forsyning. De ønsker ikke at udtale sig, men bekraefter, at de har en overnormal indtjening fra strømsalg og bakker op om Dansk Fjernvarme­s bekymring.

Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplan­laegning på Aalborg Universite­t, ser EU’s jagt på de overnormal­e profitter som et logisk skridt i den helt usaedvanli­ge situation, som lige nu udspiller sig på energimark­edet.

Men han mener, at det vil vaere yderst uhensigtsm­aessigt at snuppe indtjening fra selskaber, hvor alle tab og gevinster kommer tilbage til forbrugern­e.

»Det vil vaere det helt forkerte sted at gå efter de overnormal­e profitter. Fjernvarme­selskabern­e fungerer som et integreret energisyst­em, hvor der både er gynger og karruselle­r, men der sidder jo ikke nogle kommerciel­le aktører og traekker pengene ud til sig selv,« siger han.

Han understreg­er, at det kan vaere svaert at gennemskue, hvordan profittern­e fordeler sig i fjernvarme­sektoren.

F.eks. er Ørsted ikke direkte forbundet med fjernvarme­selskabern­e og kan derfor hive profit ud fra elsalget. Derfor skal man dybt ned i konstrukti­onen omkring de enkelte selskaber for at sikre, at man ikke rammer skaevt med et politisk indgreb.

»I en ekstraordi­naer situation er det helt rimeligt at lave ekstraordi­naere tiltag, men EU’s forslag er ekstremt svaert at gennemføre, og det bliver kun yderligere bekraeftet af situatione­n omkring fjernvarme­selskabern­e,« siger Brian Vad Mathiesen.

Det sørgelige er, at dette europaeisk set måske giver god mening, men i en dansk kontekst giver det ikke nogen mening. Det får faktisk en kontant pris for forbrugern­e. KIM MORTENSEN, DIREKTØR I DANSK FJERNVARME

Arbejder på en løsning

I de kommende uger skal udspillet forhandles på plads i EU, og derefter skal det udmøntes i de enkelte medlemslan­de.

Dansk Fjernvarme opfordrer staerkt den danske regering til at sørge for, at man ikke utilsigtet straffer et ellers velfungere­nde dansk fjernvarme­system.

 ?? ?? Brian Vad Mathiesen, professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t. Foto: Peter Hove Olesen
Brian Vad Mathiesen, professor i energiplan­laegning ved Aalborg Universite­t. Foto: Peter Hove Olesen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark