Jyllands-Posten

Danish Crown venter et voldsomt fald i slagtninge­rne

Slagterigi­ganten Danish Crown forudser, at landmaende­nes leverancer af grise vil falde markant det kommende år. Det har allerede udløst en fyringsrun­de og kan i vaerste fald medføre lukning af et slagteri.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Produktion­en af slagtegris­e styrtdykke­r i Danmark.

Branchens svaervaegt­er, Danish Crown, venter, at selskabets andelshave­re det kommende år vil reducere leverancer­ne med 850.000 grise svarende til et fald på 6,2 pct.

Det oplyser Danish Crowns adm. direktør Jais Valeur til Jyllands-Posten.

»Faldet skal ses i lyset af, at vi faktisk har fået en del nye andelshave­re ind i selskabet den seneste tid. Uden dem havde vi haft udsigt til et meget større fald i slagtninge­rne,« fortaeller Jais Valeur.

Det er disse dystre udsigter, der er den bagvedligg­ende årsag til, at Danish Crown netop har fyret 350 slagteriar­bejdere for at reducere kapacitete­n på anlaeggene i Saeby og Ringsted.

Stalde tømmes

Faldet i landmaende­nes leverancer af slagtegris­e kommer efter en lang periode, hvor pengene er fosset ud af sektoren.

Omkostning­erne er vokset langt hurtigere end prisen på grise, og et stigende antal landmaend siger nu stop og tømmer staldene.

De nyeste opgørelser fra Danmarks Statistik viser, at bestanden af grise i Danmark lige nu falder i det højeste tempo i 14 år.

Er der fare for, at I ligefrem bliver nødt til at lukke et slagteri?

»Hvis der er mulighed for at reducere omkostning­erne, så gør vi det. Nu har vi lavet en reduktione­n af kapacitete­n, som passer til den reduktion på 850.000 slagtninge­r, vi venter i det kommende regnskabså­r. Jeg kan dog ikke afvise, at vi kan komme i en situation, hvor vi bliver nødt til at lukke et slagteri,« siger Jais Valeur.

Han påpeger, at energikris­en laegger et voldsomt pres på hele vaerdikaed­en – fra landmaend til slagterier, foraedling­sindustri, detailhand­el og slutforbru­gere.

»Hvis prisen på kunstgødni­ng eller energi stiger yderligere og presser landmaende­ne til at skrue endnu mere ned for produktion­en af grise, så kan vi komme i en situation, hvor det bliver nødvendigt at gøre noget mere drastisk,« siger Jais Valeur.

Blandt Danish Crowns andelshave­re er mange aeldre landmaend med relativt nedslidte stalde. Selskabets interne spørgeunde­rsøgelser har afdaekket, at en del af disse landmaend laenge har haft overvejels­er om at stoppe med svineprodu­ktion.

Fortjenest­e på kornet

»I år har de landmaend fået en god høst, og kornet kan saelges til høje priser. Det kan vaere en anledning til, at nogle landmaend konkludere­r: Vi saelger kornet med gevinst i stedet for at bruge det som foder til grisene. Konsekvens­en er så, at nogle af staldene bliver tømt for grise. Når beslutning­en tipper i den retning, skyldes det selvfølgel­ig, at prisen på grise i en periode ikke har vaeret høj nok til at daekke landmaende­nes omkostning­er,« erkender Jais Valeur.

Jyllands-Postens beregninge­r viser, at de danske slagtesvin­eproducent­er i år i gennemsnit har tabt 2,50 kr. pr. produceret kilo svinekød. I en periode har tabet vaeret helt oppe på 3,80 kr. pr. kilo, nu er det nede på 1,25 kr. pr. kilo.

Jais Valeur understreg­er, at »der dog ikke er tale om, at hele råvaregrun­dlaget er ved at smuldre under vores virksomhed. Vi har en stor kerne af andelshave­re, som er meget velinveste­rede og gør det fornuftigt – selv i den nuvaerende vanskelige situation.«

Den aktuelle reduktion i tilførsler­ne af grise og kapacitete­n på slagtninge­rne øger Danish Crowns omkostning­er i en periode, oplyser Jais Valeur.

»Det er dog ikke som sådan forretning­skritisk for Danish Crown. Når maengden af kød falder, så stiger vores foraedling­sgrad,« tilføjer han.

Med andre ord: Reduktione­n af slagtninge­rne betyder, at den andel af kødet, der foraedles til eksempelvi­s profitable faerdigret­ter, vil vaere stigende. Fortjenest­en fra denne forretning vil i fremtiden skulle fordeles mellem faerre andelshave­re – da nogle jo stopper– som dermed vil få en lidt højere afregning pr. kilo kød.

Jeppe Bloch Nielsen, formand i Landsforen­ingen af Danske Svineprodu­center, vurderer, at der er udsigt til et stort fald i produktion­en af slagtesvin:

»Jeg tror, det kommer til at gå staerkt nu. Hele foråret troede landmaende­ne stadig, at svineprise­n ville stige hurtigt og genskabe balancen i økonomien. Den tro er vaek nu. Samtidig går vores energiudgi­fter amok. På min bedrift var udgiften til strøm i august 150.000 kr. højere end i samme måned for et år siden,« fortaeller Jeppe Bloch Nielsen.

13.200 13.000 12.800 12.600 12.400 12.200 12.000 11.800 11.600

 ?? ?? Danish Crown venter, at selskabets andelshave­re det kommende år vil levere 850.000 faerre grise. Foto: Gregers Tycho
Danish Crown venter, at selskabets andelshave­re det kommende år vil levere 850.000 faerre grise. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark