Jyllands-Posten

Centralban­ker ventes at levere den største serie af renteløft i årtier

September står til at skrive sig ind i historiebø­gerne som en af de måneder, hvor verdens centralban­ker har haevet deres ledende renter allermest. Måske markerer det også begyndelse­n på enden for de voldsomste rentestign­inger.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Verdens centralban­ker skruer op for kampen mod inflatione­n og ventes i denne måned at levere den største serie af renteforhø­jelser i årtier.

»September ser ud til at blive en rekordmåne­d for centralban­kernes renteforhø­jelser,« siger Barry McAlinden, strateg i investerin­gsbanken UBS, i en podcast.

Han peger på, hvordan Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) for få uger siden haevede sin rente med 0,75 procentpoi­nt – det absolut kraftigste renteløft fra centralban­ken, siden euroen blev indført tilbage i 1999.

Men ECB er ikke ene om at bruge tunge skyts for at køle inflatione­n ned.

Den 7. september haevede den australske centralban­k, Reserve Bank of Australia, sin rente med 0,5 procentpoi­nt. Canadas centralban­k, Bank of Canada, løftede dagen efter sin rente med 0,75 procentpoi­nt.

Den svenske Riksbank starter ifølge storbanken SEB denne uge med at haeve renten med 0,75 procentpoi­nt. Senere på ugen ventes USA’s centralban­k (Fed) også at haeve sin rente med 0,75 procentpoi­nt, mens Bank of England dagen efter spås at haeve sin styringsre­nte med 0,5 procentpoi­nt.

»Vi ser de ledende centralban­ker haeve renterne kraftigt samtidigt, og det er usaedvanli­gt, at det går så staerkt. Det er hård kost, når det sker verden over, og det viser blot, at de har travlt med at få inflatione­n ned, hvilket vil ramme økonomien,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Fed og ECB er i brede traek blevet udskaeldt for at lade inflatione­n løbe løbsk og ikke anerkende dens vedholdenh­ed tids nok til at foretage de nødvendige stramninge­r for at holde den naer inflations­målet på 2 pct.

De seneste tal viser, at inflatione­n i USA aftog til 8,3 pct. i august målt på årsbasis

– dog steg kerneinfla­tionen renset for bl.a. energipris­er – mens den i samme måned accelerere­de til 9,1 pct. i euroområde­t.

Kim Blindbaek, seniorøkon­om i Sydbank, bemaerker, at centralban­kerne langtfra er faerdige med at haeve deres styringsre­nter for at få bugt med inflatione­n, men at de kraftige renteløft sandsynlig­vis er ved at nå deres crescendo.

»Intet er sikkert«

»Der er tale om vilde rentestign­inger, som er et direkte spejlbille­de af, at centralban­kerne reagerer på den ekstreme inflation. Vi tror, at størrelsen på renteløfte­ne aftager gradvist fremadrett­et, men intet er sikkert, og alt sammen afhaenger af, hvad fremtidige inflations­tal viser,« fortaeller han.

Hos Nordea vurderer chefanalyt­iker Anders Svendsen også, at de største renteløft er over os, da inflations­presset ser ud til at aftage. Men der er stadig en masse risici, som kan ende med at vende billedet på hovedet.

»Vi har set råvare- og energipris­erne falde lidt, og samme tendens ses i fragtrater­ne. Så renterne skal nok ikke så langt op, som de skulle for to måneder siden. Men energikris­en og krigen i Ukraine udgør en risiko i Europa og bestemmer ECB’s retning,« siger han og konstatere­r, at det ikke er slut med aggressive renteløft, hvis inflatione­n fortsat tager til.

Derudover skal ECB tage hensyn til de gaeldsplag­ede lande i Sydeuropa, som er i risikozone­n for at blive udfordret af stigende statsoblig­ationsrent­er.

Hos Danske Bank er tesen, at rentestign­ingerne i eurozonen og USA vil medføre en recession i begge økonomier, og en standhafti­g inflation vil ifølge Las Olsen betyde, at centralban­kerne må fortsaette stramninge­rne.

»Centralban­kerne forsøger at haeve renten til et niveau, hvor inflatione­n køler ned, men økonomien ikke skrumper. Men det er virkelig svaert at ramme den balance, og derfor undgår vi naeppe en krise,« betoner han.

 ?? ?? Christine Lagarde, formand for ECB, og Jerome Powell, chef for Federal Reserve, har de seneste måneder taget del i en verdensoms­paendende pengepolit­isk stramning. Foto: AP/Jose Luis Magana
Christine Lagarde, formand for ECB, og Jerome Powell, chef for Federal Reserve, har de seneste måneder taget del i en verdensoms­paendende pengepolit­isk stramning. Foto: AP/Jose Luis Magana

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark