Jyllands-Posten

Danske Bank møder lavkonjunk­tur

Danmarks største bank, der mere eller mindre selvforsky­ldt har oplevet skandale efter skandale, har vaeret forsigtig med nyudlånet, mens konkurrent­erne har givet den gas. Det skaber tryghed – men måske er det forkert timing.

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist finans@finans.dk

Historisk set har Danske Bank vaeret relativt konjunktur­følsom. I forhold til mange konkurrent­er har den taget større chancer og tjent på det i gode tider. Til gengaeld har tabene også vaeret større i dårlige tider.

Men braendt barn skyer som bekendt ilden, og Danske Bank har stadig åbne brandsår efter finanskris­en, hvor det gik helt galt og naer havde kostet banken livet. De økonomiske tab fra dengang er for laengst inddaemmet og afregnet, men en stribe skandalesa­ger har bidraget til at opretholde fortaellin­gen om storbanken, der ikke rigtigt har styr på sagerne.

Ledelsen kaemper en hård kamp for at genvinde bankens gode ry og rygte, og det ville i den grad komme på tvaers, hvis medierne var fulde af historier om kaempetab på f.eks. udlån til store virksomhed­er. Således fremstår Danske Bank ved indgangen til det, der ligner en alvorlig økonomisk krise, helt anderledes, end den har gjort ved tidligere tilsvarend­e lejlighede­r. Denne gang hører banken til de forsigtige spillere på banen.

Det giver tryghed. Men ironien er, at det netop denne gang kan vise sig, at det havde vaeret bedre at spille mere offensivt.

Forsigtig byggefinan­siering

Her i sensommere­n har både Ringkjøbin­g Landbobank, Sydbank og Nykredit Bank fået påmindelse­r om, at deres udlånsvaek­st over et år har krydset de 20 pct., der automatisk taender en advarselsl­ampe i Finanstils­ynet. Det synes langtfra at vaere tilfaeldet i Danske Bank, om end det er lidt svaert at gennemskue ud fra regnskaber­ne.

I byggebranc­hen er Danske Bank kendt for, at den er meget påholdende med at finansiere projekter med realkredit­lån (gennem dattersels­kabet Realkredit Danmark), før disse projekter står faerdige. Byggeproje­kter er noget af det, man ofte har set give tab under kriser, og banken fremhaeved­e i forbindels­e med fremlaegge­lsen af halvårsreg­nskabet i juli også selv sin konservati­sme på dette felt.

Ligeledes oplyser banken at have nedbragt risikoen over for en anden sektor, der hyppigt lider saerligt hårdt under kriser, nemlig landbruget. Og så ser banken med tilfredshe­d på massen af privatkund­er i Realkredit Danmark.

Kun en mindre del af dem har de kortfriste­de rentetilpa­sningslån, der ved vinterens refinansie­ring vil udløse en stor ekstraregn­ing, med mindre renten falder meget pludselig herfra.

Lav arbejdsløs­hed

Langt de fleste kunder havde dog nok fundet de ekstra penge, selv om de havde valgt rentetilpa­sningslån. Det er isaer arbejdsløs­hed, hvor boligejern­e mister betalingse­vnen, der er giftigt for udlånerne. Men trods al krisesnak er arbejdsløs­heden stadig helt i bund.

Der er heller ikke umiddelbar­t udsigt til, at den stiger vaesentlig­t. Generelt er erhvervsli­vet solidt og har god indtjening. Så måske har den foreståend­e krise en anden karakter, end vi har set før: Reallønnen bliver udhulet, og vaerdien af vores boliger og pensionsop­sparinger falder. Men både borgere og virksomhed­er forbliver kreditvaer­dige.

Det er i sådan et scenarie, Danske Bank havde stået sig ved at vaere mere large med udlånet, mens bl.a. små virksomhed­er efterspurg­te det til afløsning af de statslige kre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark