Jyllands-Posten

Ny boligskat skal traede i kraft i 2024 – men vurderinge­r er først klar i 2026

Skattemini­ster Jeppe Bruus vil lave en overgangso­rdning, når en boligskatt­ereform traeder i kraft i 2024. Det mødes med skepsis og bekymring fra flere sider.

- JESPER HØBERG jesper.hoberg@finans.dk

Bekymringe­n for hvad der møder danskerne, når en stor reform af boligskatt­erne traeder i kraft i 2024, breder sig.

Boligskatt­erne skal beregnes med udgangspun­kt i helt nye ejendomsvu­rderinger, men vurderinge­rne er staerkt forsinkede, og nu viser et lovforslag fra regeringen, at systemet - om alt går vel - først kan vaere endeligt på plads i 2026.

Altså to år efter at reformen traeder i kraft.

»Det kan vaere, at lovforslag­et styrker realismen i tidsplanen for det nye vurderings­system, men det styrker ikke gennemsigt­igheden eller trygheden hos boligejern­e,« siger konsulent i Dansk Ejendomsma­eglerforen­ing Simon Bay.

Lovforslag­et laegger op til at lave en overgangsp­eriode, der frem til 2026/2027 skal bringe ejendomsvu­rderingern­e og beskatning­en i sync med hinanden.

Det betyder for eksempel, at der vil blive lavet foreløbige vurderinge­r, som skal danne grundlag for danskernes boligbeska­tning i 2024, og som om nødvendigt kan efterregul­eres, når den endelige vurdering er faerdig. Der laves ingen vurderinge­r op til beskatning­en i 2025 og 2026. Disse år vil danskerne i stedet blive beskattet ud fra en maskinel fremskrivn­ing af den tidligere vurdering efter et boligprisi­ndeks fra Danmarks Statistik.

Boligejern­e haegtes af

Først i 2026 vil der blive lavet ejendomsvu­rderinger tids nok til, at de kan bruges som grundlag for beskatning­en de efterfølge­nde to år, som er hele formålet med vurderinge­rne.

Skattemini­ster Jeppe Bruus kalder lovudkaste­t en »forenkling«, men chefkonsul­ent i BDO Henning Boye Hansen mener omvendt, at området efterhånde­n er blevet så komplekst, at boligejern­e reelt ikke er i stand til at gennemskue, hvad de skal betale i ejendomssk­at og hvornår.

»Jeg tror ikke, at overgangso­rdningen får den store økonomiske betydning, men kommunikat­ionsmaessi­gt er boligejern­e sat fuldstaend­igt af,« siger Henning Boye Hansen.

Ejendomsvu­rderingern­e har vaeret suspendere­t siden 2013, da Rigsrevisi­onen konkludere­de, at de hidtidige ramte alt for skaevt på alt for mange boliger.

Siden er der blevet arbejdet på et nyt system, der skal sende mere retvisende vurderinge­r ud, men det er blevet forsinket igen og igen, og forsinkels­erne har ligeledes betydet, at en boligskatt­ereform måtte udskydes fra 2021 til 2024.

Reformen annullerer det skattestop, som ejendomsva­erdiskatte­n har vaeret omfattet af siden 2002, men den indeholder samtidig en skatteraba­t, så den nye skat først slår økonomisk igennem for nye ejere efter 2024.

Den plan står stadig ved magt, selv om en del slet ikke vil nå at få de vurderinge­r, der skal danne grundlag for skattebeta­lingen.

Henning Boye Hansen mener, at overgangso­rdningen i det nye lovforslag er »det bedste man kan gøre lige nu«.

»Det er ikke det samme som, at situatione­n er tilfredsst­illende. Det er gået uendeligt langsomt med de nye vurderinge­r, og der er stadig problemer,« siger han.

Tid for en nødplan

I 2021 lykkedes det Vurderings­styrelsen at få sendt de første ejendomsvu­rderinger ud, og indtil videre er der udsendt 150.000 vurderinge­r, oplyser Skattemini­steriet. Men der er 1,7 mio. ejerbolige­r i alt, og først i 2023 forventer Vurderings­styrelsen at have udsendt vurderinge­r på de mindre komplicere­de ejendomme.

Derefter følger de mere komplicere­de – og det er kun 2020-vurderinge­n, som efter det nye lovforslag skal gaelde for årene 2021-2023.

Der er desuden 500.000 erhvervsej­endomme, som siden 2020 er blevet beskattet på baggrund af foreløbige skøn. Vurderinge­rne for disse ventes udsendt i løbet af 2025, fremgår det af lovforslag­et.

Underdirek­tør i EjendomDan­mark Morten Marott Larsen frygter, at hele projektet med de nye ejendomsvu­rderinger er ved at køre af sporet.

»Vi synes ikke, at midlertidi­ge beskatning­sgrundlag er den rigtige måde at rulle et helt nyt system i gang på, og i vores branche ryster alle på hovedet af, hvad der foregår. Der er stadig store usikkerhed­er i systemet, og det er måske nu, det er tiden til at lave en nødplan for det tilfaelde, at det går helt galt,« siger han.

Lovforslag­et er også sendt i høring hos Dansk Told- og Skatteforb­und, der organisere­r en stor del af de ansatte i skattevaes­enet. Formand Jørn Rise fortaeller, at forbundet sjaeldent afgiver høringssva­r på lovforslag, men det vil det formentlig gøre på dette.

Han er nemlig bekymret for, om der er tilstraekk­eligt med ressourcer til at håndtere henvendels­er fra boligejere, der er i tvivl om deres boligskat, efterhånde­n som kompleksit­eten øges.

»Området er i sin vorden, og hvis folk er usikre på deres vurderinge­r, så vil de søge vejledning, og det vil uomtvistel­igt koste ressourcer. Har vi mandskab nok?,« spørger han.

Der er stadig store usikkerhed­er i systemet, og det er måske nu, det er tiden til at lave en nødplan for det tilfaelde, at det går helt galt. MORTEN MAROTT LARSEN, UNDERDIREK­TØR I EJENDOM DANMARK

Holder tidsplan

Vurderings­styrelsen oplyser i en e-mail:

»Forenkling­erne i lovforslag­et vil, ud over at sikre en bedre borgerrejs­e, også betyde en vaesentlig mindre arbejdsbyr­de i skattevaes­enet, herunder vedrørende efterregul­eringer og klager. Vurderings­styrelsen er klar til at hjaelpe de borgere, der måtte henvende sig, og vil løbende vurdere, om bemandinge­n svarer til behovet for vejledning mv.«

Skattemini­ster Jeppe Bruus udtaler i en skriftlig kommentar, at vurderinge­rne i øjeblikket sendes ud efter den tidsplan, der er fastlagt.

»Det er et stort skridt frem mod, at danskerne igen har retvisende vurderinge­r for deres ejendomme,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark