Jyllands-Posten

En ja tak-ordning til reklamer vil koste butikker livet

Butikker drejer nøglen om, fordi butikker er svaere at få til at løbe rundt i yderområde­rne. Det er både aergerligt og problemati­sk, for butikkerne i de små byer bidrager til at skabe naerhed til indkøb og er en del af lokalsamfu­ndenes byliv.

- ESBEN KELLER

Fra 2006 til 2020 er der forsvundet flere end 5.800 butikker. Et fald i det samlede antal på 20,8 pct.

Det er den historiske udvikling, vi har vaeret vidne til, hvor jo laengere vaek man kommer fra storbyen, desto flere butiksloka­ler står der tomme – alt imens de store byer imidlertid bugner af indkøbsmul­igheder.

Herude i landområde­rne kaemper de små lokalhandl­ere en indaedt kamp for fortsat at kunne tilbyde de lokale byboerne alt fra dagligvare­r til et lokalt byliv.

To vigtige parametre for sammenhaen­gskraften og den basale interesse i at bosaette sig i et område. F.eks. vurderer 49 pct. af ejendomsma­eglerne, at boligprise­rne i et område falder med mere end 10 pct., når den sidste købmand lukker.

I Dagrofa kaemper vi for det lokale samfund. Vi ønsker, at dagligvare­butikkerne i landets mindre byer består, og vi ønsker at bidrage til lokalsamfu­ndets vaekst og trivsel.

Det handler ikke kun om, at der skal vaere nemt at købe sine dagligvare­r – det handler også om, at butikken skal vaere et samlingspu­nkt og stedet, hvor den lokale ungdom får deres første arbejde.

En af forudsaetn­ingerne for, at dette kan lade sig gøre, er den lokale købmands mulighed for at kommuniker­e med sine kunder om alt fra gode initiative­r til gode, lokale tilbud. Her spiller tilbudsog ugeaviser en stor rolle.

Alligevel er der stadig løbende debat om omlaegning fra en ordning med nej tak til reklamer til en ja tak-ordning.

En ja tak-ordning vil imidlertid ramme de små butikker meget hårdt, fordi det vil fjerne de lokale dagligvare­butikkers mulighed for at ramme kunderne med tilbud målrettet netop dem. For mange butikker vil det vaere dødsstødet.

For mange detailbuti­kker i de danske lokalsamfu­nd er tryksager den eneste reelle måde at nå ud til kunderne på.

Fjerner vi muligheden, rammer det både butikker og forbrugere hårdt. Reklamer for gode tilbud har nemlig en maerkbar effekt på detailhand­lens omsaetning.

Analyser fra Kantar Gallup viser, at 59 pct. køber ind ugentlig på baggrund af en tryksag, de har modtaget i postkassen, mens 69 pct. anvender de husstandso­mdelte tryksager, når de skal lede efter tilbud i deres foretrukne dagligvare­butik.

Hvis antallet af husstandso­mdelte tryksager falder markant, bliver det naermest umuligt for den lokale detailhand­el at nå ud til deres kunder, og undersøgel­ser viser, at tilbudsavi­ser i gennemsnit driver omkring 30 pct. flere kunder ind i butikkerne. Uden faste kunder vil omsaetning­en for mange blive presset i bund. Det betyder, at erhvervsud­viklingen i lokalsamfu­ndene vil blive yderligere truet, hvilket øger risikoen for, at endnu flere lokale forretning­er må lide butiksdøde­n.

Det er derfor vigtigt, at vi vaerner om lokalsamfu­ndene, hvis vi fortsat ønsker et Danmark, hvor der er liv i alle kroge af samfundet. Derfor skal vi også hjaelpe de små butikker og ikke besvaerlig­gøre deres levevilkår yderligere med en ja takordning.

Kaededirek­tør, Spar, Min Købmand og Let-Køb

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark