Jyllands-Posten

Flekslån rammes hårdt: F1-renten er nu tre gange så høj som i juni

Boligejern­e søger i højere grad over i rentetilpa­sningslån – også når de indfrier deres fastrentel­ån til underkurs.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Renterne på flekslån fortsaette­r turen opad. F1-renten har rundet 2 pct., og F3-renten naermer sig 3 pct. Dermed er F1-renten tre gange så høj som i juni – altså for blot tre måneder siden.

Der er som sådan ikke noget overrasken­de i, at det er F1-lån, der har fået det største rentegok. Jo kortere et rentetilpa­sningslån løber, desto mere er det afhaengig af, hvor meget Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, haever sin styringsre­nte.

Renten på obligation­er som F5 – og i endnu højere grad fastforren­tede lån – er baseret på forventnin­ger. Det betyder, at når ECB strammer skruen, så bevaeger de lange renter sig ikke specielt meget.

De er til gengaeld langt mere følsomme over for inflation, og så laenge den er høj, vil kurserne vaere lave.

Maksimal renterisik­o

55.000 af de 135.000 danskere, der har benyttet renteuroen til at indfri deres boliglån til underkurs, har gjort det med et rentetilpa­sningslån. En del af dem har ovenikøbet gjort det med lån med helt kort rentebindi­ng og dermed maksimal renterisik­o.

Ikke mindst F-kort-lånet har vaeret populaert til den trafik. Det får ny rente hvert halve år. Renten på det ventes at stige voldsomt frem til udgangen af 2022, hvor den fastsaette­s igen. Og der slutter det ikke. 2023 kan godt gå hen og blive et dyrt år for boligejere med det rentefølso­mme lån.

I realkredit­institutte­rne har man noteret sig, at når de lange renter stiger, så flygter boligejern­e i høj grad over i rentetilpa­sningslån.

Den flugt sikrer stadig en lavere ydelse, men renten på de lån med laengst rentebindi­ng ligger altså nu helt oppe i 3 pct.

Det toneangive­nde 30-årige lån har en fast rente på 5 pct. Det giver så til gengaeld muligheden for at laegge om, når eller hvis renten falder igen.

Den månedlige ydelse efter skat på et F5-lån er lidt over 4.000 kr. for hver million kroner, man låner. Den tilsvarend­e pris for et 5 pct.-lån er ca. 4.800 kr. Begge lån er med afdrag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark