Jyllands-Posten

Restaurant­er trues af vinterlukn­ing

Vinterhalv­året er i forvejen ikke danske restaurant­ers yndlingspe­riode. I år ser vinteren dog ud til at blive endnu svaerere. Efterslaeb fra coronakris­en, en ny energikris­e og mindre lyst til at gå på restaurant praeger branchen op til vintermåne­derne.

- ESBEN CRONBACH esben.cronbach@jp.dk

står i problemer til halsen.

Stigende priser på råvarer, skyhøje energipris­er og efterslaeb fra coronatide­n – blandt andet i form af coronalån, der nu skal indfries, er blandt de udfordring­er, der tynger branchen.

Det får omkostning­erne til at stige betydeligt.

De stigende omkostning­er er rigtig dårlig timing for branchen, siger Freja Brandhøj, der er politisk direktør i Danmarks Restaurant­er og Caféer, DRC. For mens omkostning­erne stiger, er der udsigt til lavere omsaetning.

Saerligt skidt står det til i København. Her oplevede man i juli og august i år et fald på 65 pct. i antallet af transaktio­ner i forhold til samme tid sidste år.

»Rigtig mange danskere har vaeret bortrejst, så man har virkelig haft oplevelsen af, at der har vaeret få danske gaester. Derfor er der selvfølgel­ig en klar nedgang. Udover det så kommer turisterne, men til gengaeld bruger de overhovede­t ikke lige så mange penge, som danskerne gør,« siger Freja Brandhøj.

Nedgangen har ifølge DRC »fuldstaend­igt vanvittige konsekvens­er«, fordi branRestau­rationsbra­nchen chen lige nu står midt i »den perfekte storm«.

Og fremtiden bliver ikke mere lys af, at forbrugerf­orventning­erne er faldet dramatisk. Forbrugert­illidsindi­katoren, der er udtryk for forbrugern­es forventnin­g til deres egen og til Danmark økonomi, er på et historisk lavpunkt. Indikatore­n er ét af de vaerktøjer, man kan tage i brug, hvis man vil tage temperatur­en på den økonomiske situation.

Midlertidi­ge lukninger

Den samtidige stigning i omkostning­er og nedgang i omsaetning får Freja Brandhøj til at bekymre sig om fremtiden for nogle af medlemmern­e.

»Jeg frygter da, at der er nogle, der mister pusten.«

Flere har den seneste måned valgt midlertidi­gt at lukke butikken, fordi det ikke har vaeret muligt at holde åbent pga. mangel på arbejdskra­ft.

En undersøgel­se fra Voxmeter viser, at danskernes lyst til at gå på restaurant falder. Mens 7,5 pct. af danskerne i september 2021 forventede at gå lidt mindre på restaurant i fremtiden, er det i september 2022 12,5 pct. Det peger på et fald i lysten til at gå på restaurant.

Ser man på den anden ende af skalaen, kan man laese, at danskerne generelt ikke forventer at laegge flere penge i restaurati­onsbranche­n. Mens 14,5 pct. forventede at gå mere på restaurant i september 2021, er tallet for samme måned i år faldet til 8,3 pct.

Jeg frygter da, at der er nogle, der mister pusten. FREJA BRANDHØJ, POLITISK DIREKTØR I DANMARKS RESTAURANT­ER OG CAFEER, DRC

 ?? ?? Danske restaurant­er er i knae på grund af adskillige samtidige udfordring­er, lyder det fra branchefor­eningen Danmarks Restaurant­er og Caféer. Foto:Marius Renner/Polfoto
Danske restaurant­er er i knae på grund af adskillige samtidige udfordring­er, lyder det fra branchefor­eningen Danmarks Restaurant­er og Caféer. Foto:Marius Renner/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark