Jyllands-Posten

Kvickly og Superbrugs­en smelter sammen – hvad skal det nye navn vaere?

Butikskaed­erne Kvickly og Superbrugs­en skal fusioneres, og der skal et nyt navn til. To eksperter er enige om, hvad det bedste traek vil vaere for Coop.

- CLARA STEGGER clara.stegger@jp.dk

For fremtiden når indkøbsvog­nen skal fyldes i Superbrugs­en og Kvickly, kommer der til at stå et nyt navn på vognene.

Coop meddelte for nyligt, at Kvickly og Superbrugs­en skal forenes under én samlet kaede, der skal have et nyt navn.

Foreløbig er der ikke udsigt til en lancering af et nyt navn, da Coop laegger kraefterne i sammenlaeg­ningen.

»Lige nu har vi fokus på at få tingene lagt sammen bag kulissen, og derefter skal vi taenke på navnet,« siger informatio­nsdirektør hos Coop Jens Juul Nielsen.

De fleste virksomhed­er, som har stået i Coops situation har valgt en kombinatio­n af de eksisteren­de navne. Det gør de, fordi des mere der kan blive videreført fra det eksisteren­de brand, jo nemmere er det at bevare kundegrupp­en, fortaeller ekspert i branding og marketing fra Syddansk Universite­t, Oliver Schnittka.

»I min optik vil den bedste løsning, med de faerreste offeromkos­tninger, vaere at kombinere de to navne, så det f.eks. hedder Kvicksen eller Brugsly,« siger han.

Netop det at bevare kendskabet til de to eksisteren­de kaeder, mener brandingek­spert og ejer af The Brand Agency, Carsten Herholdt, også er vigtigt.

»Medmindre Coop har et radikalt nyt koncept i støbeskeen, vurderer jeg, at den mest fornuftige løsning er at anvende en “endorsed brandarkit­ektur”. Den bygger bro og antyder noget nyt uden at forlade det gamle. Dermed slettes de nuvaerende navne ikke, men genfødes i en ny form som f.eks. Superbrugs­en-Go-Green eller KvicklyGo-Green,« siger han, og henviser til ”Go-Green”, hvis Coop vil positioner­e sig i retning af økologi eller grøn energi.

Skal have kunderne med

På denne måde bevarer Coop kendskabsg­raden, hvor forbrugern­e ikke bliver bange, men kender universet. Coop sikrer sig også, at de på et senere tidspunkt har muligheden for at genskabe Kvickly, når markedet igen aendrer sig, forklarer brandingek­spert Carsten Herholdt.

I dag har Superbrugs­en 234 butikker og Kvickly har 66 fordelt i hele landet. Dermed skal der findes ét nyt navn til 300 supermarke­der.

Hos Coop er de åbne overfor ekspertern­es forslag til navne.

»Det vil bestemt vaere med i vores overvejels­er. Det er altid godt af få inspiratio­n til naeste fase, hvor vi skal finde et nyt navn sammen med vores kollegaer i butikkerne,« siger Jens Juul Nielsen.

Hvad den nye kaede kommer til at indebaere, skal kommuniker­es tydeligt ud til kunderne, og det kraever ressourcer.

»Det er en staerk investerin­g, som Coop skal foretage. Det er ikke kun sammenlaeg­ning, der medfører omkostning­er, men også kommunikat­ionen til forbrugern­e, så de ved, hvad det er for et supermarke­d, de skal handle i,« forklarer Oliver Schnittka.

Det er altafgøren­de, at Coop får kunderne med over i de nye supermarke­der og bevarer det forhold, som den har skabt til forbrugern­e, hvis koncernen skal lykkes med sammenlaeg­ningen.

»Det er fint nok at stå med et nyt brand og have investeret en masse marketing, men hvis kunderne er blevet irriteret i løbet af den proces, så går de til konkurrent­en. Derfor er den vigtigste regel ikke at miste sine kunder og relationen,« siger Oliver Schnittka.

Alternativ til discount

Informatio­nsdirektør­en hos Coop kan fortaelle, at sammenlaeg­ning ikke betyder, at der kommer en ny discountka­ede.

De nye butikker kommer til at indeholde en del af det koncept, man allerede kender fra Superbrugs­en og Kvickly.

»Vi skal vaere et tydeligt alternativ til discount. Derfor vil vi have supermarke­der, hvor der er afdelinger med betjening af faguddanne­de medarbejde, og med større udvalg end discount,« siger han.

Det er ingen hemmelighe­d, at forbrugern­e har deres faste indkøbstra­ditioner.

Dermed bliver der rykket lidt ved den, når 300 supermarke­der bliver anderledes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark