Jyllands-Posten

Profession­elle investorer ser ingen bund på akt

Vi er endnu et stykke fra bunden på aktiemarke­derne, mener Bankinvest og Goldman Sachs. Det kraever bl.a. et kraftigt udsalg blandt private investorer, mener de.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Det, vi så i juni, var en falsk bund på aktiemarke­det, og de stigninger, vi har set siden, vil derfor fordufte igen.

Det vurderer Bankinvest, den amerikansk­e investerin­gsbank Goldman Sachs og Amundi Asset Management, Europas største kapitalfor­valter.

Det bliver ifølge strategern­e ikke sat en rigtig bund i markedet, før renterne topper, inflatione­n daler, og privatinve­storerne saelger kraftigt ud af deres beholdning­er.

»Vores forventnin­g er, at vi går en svaer tid i møde,« skriver Jakob Vejlø, Kristoffer Pons Bertelsen, og Peter Lorin Rasmussen, strateger i Bankinvest, i en note.

Falske stigninger

I midten af juni troede mange i finansmark­edet, at inflatione­n var taet på at nå toppen. Derfor ville centralban­kerne snart skrue ned for tempoet efter et forår med store rentestign­inger, troede man.

Det satte gang i et kraftig rentefald og en bølge af kursgevins­ter i både europaeisk­e og amerikansk­e aktieindek­s.

Den effektive rente på den 10-årige amerikansk­e statsoblig­ation steg fra 1,5 pct. ved årsskiftet til 3,5 pct. i midten af juni, for at falde til 2,5 pct. igen. Nu er den tilbage oppe omkring 3,5 pct.

Det brede MSCI World Index, som var faldet naesten 20 pct. fra toppen omkring årsskiftet, steg omtrent 10 pct. indtil midten af august. Nu er det faldet omtrent 8 pct. igen.

Men inflations­tallene fra Europa har fortsat deres himmelflug­t, mens rapportern­e fra USA viser, at den nu bevaeger sig ind i alle dele af økonomien, hvilket gør den svaerere at slå ned.

Det har fået ledere i mange centralban­ker til at skrue bissen på.

De lader stadig til at vaere opsatte på at haeve renterne, selv om det kan koste økonomisk vaekst – måske endda fordi det kommer til at koste vaekst og efterspørg­sel.

For en måned siden regnede markedet med, at den amerikansk­e nationalba­nk, Federal Reserve (Fed), ville afslutte sin bølge af rentestign­inger ved omtrent 3,2 pct.

Deutsche Bank mener nu, at Fed bliver nødt til at haeve sin rente til 4,9 pct., før inflatione­n kommer under kontrol – omtrent en fordobling fra det nuvaerende rentenivea­u. På samme måde har man haevet udsigterne for Den Europaeisk­e Centralban­k.

Et 30-årigt fastforren­tet boliglån herhjemme er tilbage snublende taet på 5 pct.

For halvandet år siden var renten på samme lån på 0,5 pct.

I USA er den lange boligrente nu oppe i 6 pct. fra 2 pct. for lidt over et år siden.

Det kan ifølge strategern­e nu ikke undgå at svaekke økonomien, som i forvejen var på vej hastigt ned i fart pga. de tårnhøje energipris­er og inflatione­n.

Det største salgs-pres over de kommende par måneder vil komme fra de private investorer. JAKOB VEJLØ, KRISTOFFER PONS BERTELSEN, OG PETER LORIN RASMUSSEN, STRATEGER I BANKINVEST

Timing er vigtig

Juni var ifølge analytiker­ne fra Goldman Sachs, Bankinvest og Amundi altså falsk alarm.

Derved er markedet stadig på jagt efter en rigtig bund.

Goldman Sachs har i en ny analyse studeret overgangen fra en langvarig nedtur på aktiemarke­det – et bear-marked – til en langvarig periode med kursstigni­nger – et såkaldt bull-marked.

Analysen viser, at timing er meget vigtig. En meget stor del af gevinstern­e i bull-markeder ligger i opturens første måneder. Men netop frygten for at miste disse gevinster driver ofte investorer til at rykke for hurtigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark