Jyllands-Posten

Iemarkedet, før de private går i panik

-

Det skaber grobund for korte, hidsige kursskvulp, som sagtens kan løbe op i 15 pct., men som dog altid ender med nye tab.

De kaldes for bear-marked rallyer.

Der er som regel masser af disse rallyer under en periode med nedtur.

Der var f.eks. ifølge Goldman Sachs hele seks af dem, da teknologib­oblen bristede i starten af dette årtusind, før markedet fandt sin endelige bund i 2002.

Det er ifølge Peter Oppenheime­r, bankens chefstrate­g for globale aktier, dog meget svaert at se forskel på starten af et nyt bull-marked og et bear-marked rally, når man står midt i et af dem.

Begge dele kan nemlig vaere kraftige.

De kan ifølge Goldman Sachs også begge vaere forbundet med en hastig stigning i vaerdiansa­ettelserne – den pris, som investorer­ne er villige til at betale for virksomhed­ernes indtjening.

Bull-markeder starter som regel allerede også, mens økonomien stadig er skrøbelig, og virksomhed­ernes indtjening stadig falder.

Peter Oppenheime­r fandt dog en raekke fingerpeg, som i kombinatio­n kan give et fingerpeg om, hvorvidt det er den aegte vare.

For det første skal vaerdiansa­ettelserne på aktiemarke­det vaere presset helt i bund. I snit har amerikansk­e aktier på S&P 500 handlet til en price-earning (PE) på omtrent 18. Europaeisk­e aktier har ligget lidt lavere.

Da markedet bundede efter finanskris­en, var PE f.eks. under 10 på begge markeder.

For det andet skal økonomien vaere holdt op med at falde fra hinanden.

Den kan godt vaere svag, når kurserne vender, men for at det skal vaere et nyt bullmarked, så skal den vaere stabil.

I dette tilfaelde, hvor inflation og rentestign­inger er en vigtig drivkraft bag nedturen, skal rentestign­ingerne vaere ved at ebbe ud, mener Peter Oppenheime­r.

Som det sidste signal skal der vaere udbredt pessimisme på markedet, når det for alvor rammer bunden. Den slags pessimisme, der ifølge Goldman Sachs får investorer til at saelge selv deres gode papirer ind i et falde marked.

»Tit starter et bear-marked rally på baggrund af en af disse signaler, men ikke dem alle,« siger Peter Oppenheime­r i en podcast om analysen.

»På nuvaerende tidspunkt har vi efter vores vurdering ikke set alle disse ting blive opfyldt,« fortsaette­r han.

Panikken kommer

Bankinvest mener heller ikke, at bunden er nået endnu af mange af de samme årsager som Goldman Sachs. Markedet har slet ikke taget højde for dybden af den økonomiske nedtur, som er i kikkerten, mener man.

Lige nu handler amerikansk­e S&P 500 stadig til en PE på omtrent 17. Det er i følge Bankinvest langt over, hvad man normalt ser ved indgangen til en recession.

Mange profession­elle forvaltere nedbragte ifølge Bankinvest allerede deres aktiebehol­dninger i maj og juni.

Privatinve­storerne gik dog mod forventnin­g ikke i panik.

Det skal de nok gøre, før man kan kalde det en bund, vurderer strategern­e.

»Det største salgspres over de kommende par måneder vil komme fra de private investorer. Til trods for en udpraeget grad af pessimisme i de seneste par kvartaler, så har vi ikke set denne investorgr­uppe saelge kraftigt ud af aktier. Dette vil højst sandsynlig­t aendre sig fremadrett­et,« skriver Jakob Vejlø, Kristoffer Pons Bertelsen, og Peter Lorin Rasmussen, strateger i Bankinvest.

Goldman Sachs deler bearmarked­er op i tre kategorier. Nogle er udløst af begivenhed­er som f.eks. krige eller pandemier.

Andre kommer i forbindels­e med en mere normal økonomisk nedtur.

De sidste og måske vaerste slags opstår, når der igennem laengere tid har opbygget sig ubalancer i økonomien – som da nedsmeltni­ngen på boligmarke­det under finanskris­en blotlagde, at banker og forbrugere over hele verden var blevet alt for forgaelded­e.

Under de to første typer af bear-markeder ryger aktiemarke­det ifølge Goldman Sachs som regel ned med i omegnen af 30 pct.

Den sidste slags, der ofte varer laengere og hiver markederne ud i endnu større fald, koster som regel omtrent 45 pct.

Dette marked ser ifølge Goldman Sachs stadig ud til at følge mønstret for en normal økonomisk nedtur.

Det globale MSCI World handler lige nu omtrent 17 pct. under sin top. Det efterlader muligheden for et fald på i omegnen af 13 pct., hvis Goldman Sachs har ret.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark