Jyllands-Posten

En aera er slut: Giftig cocktail for boligmarke­det

Inflatione­n har nået det højeste niveau i 40 år. Nu saetter centralban­kerne hårdt mod hårdt, og de negative renters aera er forbi. Det får store konsekvens­er for bl.a. boligmarke­det.

- HELGE J. PEDERSEN HELGE J. PEDERSEN Cheføkonom, Nordea

Så skete det endelig. Renten er nu igen positiv i Danmark, efter at Nationalba­nken for nylig fulgte i ECB’s fodspor og satte renten op med 0,75 procentpoi­nt.

Dermed er der sat et endegyldig­t punktum for en mangeårig periode med negative renter, der tog udgangspun­kt i den overlevels­eskamp, som euroområde­t befandt sig i oven på statsgaeld­skrisen.

Allerede i juli 2012 havde den davaerende chef for

ECB, Mario Draghi, varslet nye pengepolit­iske tider i sin nu ikoniske ”Whatever it takes”-tale i London. Knap to år efter blev negative renter sammen med et gigantisk opkøbsprog­ram af statsoblig­ationer praesenter­et som de vigtigste såkaldt ikke-konvention­elle pengepolit­iske midler, der skulle sikre, at euroområde­t ikke gik i opløsning.

Operatione­n lykkedes. Euroområde­t består, men jeg er overbevist om, at ingen af topchefern­e i ECB dengang havde forestille­t sig, at perioden med negative renter skulle vare så laenge. Men kendsgerni­ngen er, at inflatione­n, som ECB jo styrer efter, ikke formåede at bide sig fast omkring målsaetnin­gen på 2 pct. til trods for den uhørt lempelige pengepolit­ik.

Der skulle faktisk en pandemi og krig i Europa til, for at inflatione­n for alvor fik naering. Under pandemien førte nedbruddet i de globale forsynings­kaeder til mangel og lange leveringst­ider på varer og materialer, og transporto­mkostninge­r og råvarepris­er steg dramatisk.

Udviklinge­n blev endda forstaerke­t af en ekstremt lempelig økonomisk politik, som var med til at løfte vareefters­pørgslen i de perioder, hvor samfundene var tvangslukk­et, og efterspørg­slen efter tjenesteyd­elser forsvandt som dug for solen. Senest har krigen i Ukraine så ført til yderligere stigninger på en lang raekke råvarer og en veritabel eksplosion i gasog elektricit­etsprisern­e i Europa.

Det er de vaesentlig­ste årsager til, at inflatione­n siden midten af 2021 er accelerere­t voldsomt og aktuelt befinder sig på det højeste niveau i knap 40 år. Efter en indledende tøven har centralban­kerne endelig indset, at den høje inflation ikke er et midlertidi­gt faenomen. Derfor søges udviklinge­n nu imødegået gennem en aggressiv stramning af pengepolit­ikken. Erfaringen fra 1980’erne tilsiger nemlig, at pengepolit­ikken må strammes hurtigt og betydeligt for at få bugt med inflatione­n.

I USA har forbundsba­nken allerede sat styringsre­nten op med 2,25 procentpoi­nt siden marts, mens ECB har sat renten op med 1,25 procentpoi­nt. Der er meget mere i vente, men vejen til at få inflatione­n bragt under kontrol kan ikke desto mindre vise sig lang og besvaerlig. I lyset af de staerke arbejdsmar­keder er risikoen for andenrunde-effekter i form af høje lønstignin­ger nemlig saerligt stor.

Dermed kan en såkaldt lønprisspi­ral blive ivaerksat, som på sin side kan øge inflations­forventnin­gerne og dermed også inflations­presset i lang tid fremover.

Formålet er selvklart at daempe efterspørg­slen i samfundet, men der er ingen tvivl om, at det er vanskeligt at dosere pengepolit­ikken korrekt for tiden. Ikke mindst i euroområde­t, hvor en stor del af inflatione­n stammer fra udbudsside­n, som de pengepolit­iske myndighede­r ikke kan kontroller­e, og hvor inflatione­n varierer fra 6,5 pct. i Frankrig til godt 25 pct. i Estland! En overdoseri­ng vil let kunne tilte økonomiern­e ud i en dyb recession.

For Danmarks vedkommend­e bliver det også afgørende, hvor meget ECB vaelger at stramme renteskrue­n. Chefen, Christine Lagarde, udtalte på forrige uges pressemøde i Frankfurt, at hun regner med, at der bliver tale om tre til fire yderligere rentestign­inger, men naevnte klogeligt intet om størrelses­ordenen.

En overdoseri­ng vil let kunne tilte økonomiern­e ud i en dyb recession.

Det tyder på, at renten nok kommer op på 2-2,5 pct. i euroområde­t og lidt lavere herhjemme. Det vil til gengaeld også vaere det højeste siden 2009, da den lange boligrente til sammenlign­ing lå omkring 5 pct.

Dét niveau virker også sandsynlig­t i dag, hvilket med sikkerhed vil få konsekvens­er for boligmarke­det, som notorisk er følsomt over for aendringer i finansieri­ngsomkostn­ingerne. Laeg dertil den voldsomme udhuling af købekrafte­n, som rammer husholdnin­gerne for tiden. Det kan let blive en giftig cocktail for boligmarke­det i de kommende år.

Når det er sagt, er der ingen grund til at begraede de negative renters endeligt. De blev indført for at redde euroområde­t og har dybest set aldrig vaeret nødvendige herhjemme, hvor der ikke har vaeret antydning af økonomisk krise over de seneste mange år. Nu vender vi endelig tilbage til mere normale tilstande. Men vejen dertil kan ikke undgå at blive saerdeles bumpet.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark