Jyllands-Posten

Kviklån til varme og el: Det kan med statsgaran­ti underminer­e din privatøkon­omi

Nyt udspil fra regeringen er i den grad ikke kalibreret efter virkelighe­den. Tvaertimod ligger der en indbygget faelde i udspillet.

- LARS NIELSEN LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

– det kan naermest ikke undgås, når man uge efter uge er under tidspres. Men jeg prioritere­r altid, at laeserne får klummen i tide.”

Sådan ville vores statsminis­ter Mette Frederikse­n formentlig indlede, hvis hun skrev klummer som denne.

Det er i hvert fald undskyldni­ngen for, at varmecheck­s er sendt ud til en borgmester, et kollegium og min Facebook-ven Leif Tullberg. Han er en af hovedmaend­ene bag DSV, der er en af Danmarks mest succesfuld­e vaekstvirk­somheder. Som formentlig mangemilli­onaer er han forståelig­t nok forbløffet over at have fået checken. Det laegger han i hvert fald ikke skjul på.

Mere fra samme skuffe er på vej. I denne uge praesenter­ede regeringen et udspil om, at vi kan udskyde betaling af forhøjede energiafgi­fter ved at optage det, der kun kan kaldes et kviklån. Udspillet er dømt til at fejle.

Det siger naermest sig selv. Det er vigtigt for mig at understreg­e, at jeg ikke kommentere­r de politiske aspekter af kviklånsor­dningen, men de privatøkon­omiske realiteter. De er:

Lad vaere med at gøre det, hvis du kan undgå det. Det er der flere forklaring­er på.

Allerede nu har mange danskere fået eller har udsigt til snart at skulle betale nogle enorme ekstraregn­inger for varme og el. Der er mange eksempler på, at husstande med naturgas får firedoblet deres energiudgi­fter. Og så er det ikke engang vinter endnu!

Indtil videre ser ordningen sådan ud med de forbehold, der må vaere, før forslaget er vedtaget: Vi siger, at en husstand sidste efterår havde energiudgi­fter på 30.000 kr. om året. De stiger nu til 60.000.

Det betyder, at der kan indefryses 30.000 kr., som skal betales tilbage i rater. Altså praecist samme princip, som hvis man optager et kviklån for at betale sine faste omkostning­er.

Og hvad er renteudgif­ten? Der tales om, at den vil ligge omkring 2 pct. På pressemøde­t blev rentesatse­n beskrevet sådan: »plus/minus 2 pct.«

Man kan ikke fortaenke nogen i at tro, at de kan få negativ rente helt ned til minus 2. Det gør I ikke.

Det er meningen, at energigael­den derefter skal afvikles over fem år. Her siger vi til en rente på 2 pct. Det vil sige, at den pågaeldend­e boligejer ophober en gaeld på 30.000 og en rentegaeld på 600 kr.

Vi forudsaett­er derefter, at energipris­erne holder sig på det høje niveau året efter. I så fald vil ordningen med garanti blive forlaenget. Der er efter afdrag 25.000 kr. tilbage af det gamle lån. Det laegges oveni, så nu ender gaelden på 55.000 kr. plus en ny rentegaeld på 1.100 kr.

Og sådan kan vi blive ved. Det rejser nogle spørgsmål.

Hvad sker der med den gaeld, når man saelger? Mit gaet er, at den skal indfries. I så fald vil saelgeren have endnu svaerere ved at blive kreditgodk­endt til drømmeboli­gen, fordi formuen falder.

Og her er jeg nødt til at gaette igen: Vi må gå ud fra, at gaelden følger den enkelte – og ikke boligen. Det kan få alvorlige konsekvens­er for lavtlønned­e danskere, der tror, at de kan fraflytte en stor og energislug­ende lejlighed og flytte ind i en mindre og mere energivenl­ig. Det har de nemlig ikke råd til. De har ikke kunnet spare op i boligen. Derfor risikerer de ikke at have til indskud og depositum i den nye lejlighed. De er stavnsbund­et på grund af deres energikvik­lån.

Hvad sker der ved dødsfald? Skal arvingerne overtage gaelden, eller bliver den afskrevet?

I det sidste tilfaelde kommer staten til at betale den afskrivnin­g.

I forbindels­e med loven om varmecheck­en blev fejlen først erkendt, da den var begået. Denne gang er det anderledes. Her erkendes fejlene, inden loven er vedtaget. Der er nemlig sat 330 mio. kr. årligt af bl.a. til at daekke af for de, der ikke har råd til at betale indefrysni­ngen.

Så man går altså ind i en ordning, man ved, mange ikke har råd til. Det siger en del om vaerdien af ordningen.

I medierne dukker der dagligt reportager op om danskere, som med god grund frygter den kommende vinter, efter at deres energiregn­inger er mangedoble­t. I denne avis har vi bl.a. interviewe­t Kristel Jagd, der er enlig mor med tre børn. Hun har udsigt til varmeregni­nger på 19.000 kr. i kvartalet. Hidtil har regningern­e vaeret ca. 3.500 kr. i samme periode.

Hun vil spare energi ved naermest ikke at bruge noget. Men hun vil ikke bruge ordningen og saetter ret praecist ord på, hvad der er galt med den:

»At udskyde regningern­e vil vaere som at tisse i buskerne, for de skal jo stadig betales på et senere tidspunkt. Jeg ville komme til at spekulere over den regning i fem år. Så vil jeg hellere, at vi klarer os igennem vinteren.«

Det er spot on, for det her er ikke hjaelp, det er gaeld. Hjaelp ville vaere en midlertidi­g saenkning af moms og afgifter på de dyre varmekilde­r som traepiller og naturgas samt el.

Det sker ikke.

… det her er ikke hjaelp, det er gaeld. Hjaelp ville vaere en midlertidi­g saenkning af moms og afgifter på de dyre varmekilde­r som traepiller og naturgas samt el. Det sker ikke.

I de senere år er der blevet lovgivet om og mod kviklån. Forbrugerr­åd, ombudsmand, banker og finanstils­yn har advaret mod at optage den type lån. Det vaerste, man kan gøre, er at bruge lånene til at finansiere forbrug eller betale anden gaeld.

Bare se et afsnit af tv-programmet ”Luksusfael­den”. Naesten hver gang er forklaring­en på dårlig økonomi og uoverskuel­ig gaeld – rigtigt gaettet – kviklån.

Nu får de for alvor comeback, og denne gang har de et flot navn:

Statsautor­iserede kviklån. Jeg kan kun opfordre vores statsminis­ter til at sige dette ved det naeste pressemøde:

»Vi er kommet til at begå en fejl.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark