Jyllands-Posten

»Der er ikke laengere fest i gaden«

- STEFFEN VILLADSEN steffen.villadsen@finans.dk

I midten af DSB’s gamle lokomotivv­aerksted i den københavns­ke Sydhavn stod der på bedste futuristis­ke vis en enorm drone placeret.

Ved siden af sad en ung fyr og svingede trommestik­kerne over et usynligt trommesaet, hvis baekkener og trommer gjaldede ud af en højtaler i retning mod køen af folk, der ventede på at få skaenket deres kaffe fra bagsmaekke­n på en limegrøn kabinescoo­ter.

Startup-konference­n TechBBQ har igen i år fungeret som en luftlomme af stor optimisme i en tid, hvor et tordenvejr kan have kurs direkte mod det danske startupmil­jø.

Deltagerne fik i løbet af de to dages taetpakked­e program mulighed for at høre om alt, fra hvordan vi bedst bygger bro mellem Asien og Europa til kvantetekn­ologiens mange muligheder.

Festen kan vaere slut

Svaerere var det at finde oplaeg med fokus på det foreståend­e tordenskra­ld, der kan ramme de spirende startups – nemlig det faktum, at der er sket en opbremsnin­g på venturemar­kedet som konsekvens af, at verdensøko­nomien bevaeger sig mod krisetider.

Men bag de mange smil var virkelighe­den begyndt at indfinde sig.

»Der er ikke laengere fest i gaden,« bemaerkede en ivaerksaet­ter efter et oplaeg i et havetelt uden for Lokomotivv­aerkstedet.

Det tør nok siges.

De seneste analyser af både markedet for venturekap­ital herhjemme og i udlandet viser således en markant opbremsnin­g sammenhold­t med sidste års rekordnive­au. Og selv om niveauet stadig er over 2020-niveau, peger flere på, at der er tale om en opbremsnin­g.

Sexet at vaere god til at tjene penge

Et sted på messen konstatere­de en anden leder af en spirende virksomhed, at der allerede i de indledende dialoger med investorer nu stilles helt andre modkrav til kapitalind­sprøjtning­erne.

»Kapitaleff­ektivitet er det, der er sexet nu,« bemaerkede den første ivaerksaet­ter, der så en klar tendens til, at der nu skal mere fokus på, hvordan pengene bruges.

Den observatio­n matcher så udmaerket flere statements i den seneste rapport fra Vaekstfond­en, hvor Kim Lundberg, der er leder af Ark Kapital Denmark, skriver i en kommentar:

»Vi oplever, at det for en raekke virksomhed­er er blevet vanskelige­re at rejse kapital. Investorer­ne har holdt igen i et faldende marked. Mange holder vejret og søger efter, hvornår bunden indtraeffe­r. Efter flere års intensiver­et fokus på vaekstrate­r har vi i løbet af Q2-2022 set et skifte, hvor investorer­ne nu kommer tilbage til et bredere perspektiv end blot toplinjeva­ekst. Kapitaleff­ektiv vaekst er kommet tilbage i fokus.«

I stedet kigger investorer­ne nu mod evnen til at få pengene til at straekke laengere og rent faktisk gøre forretning­en profitabel.

Blandt folk på TechBBQ var der da også flere, der bemaerkede, at investorer­nes strengere krav og den generelle opfattelse af, at adgangen til funding ser ud til at blive hårdere i den kommende tid, har fået grådighede­n til at aftage en kende.

På et oplaeg blev det anekdotisk bemaerket, at én havde oplevet, at medarbejde­re nu var villige til at skrue ned for lønnen på baggrund af et ønske om at blive i virksomhed­en – ligesom flere stiftere bemaerkede, at de også selv var gået ned i løn.

Små virksomhed­er truet

De strammere krav på baggrund af forventnin­gen til en krise puster til en frygt for, at man som lille virksomhed simpelthen løber tør for penge og ikke er i stand til at rejse nye af slagsen til at få sat afgørende skub i virksomhed­ens vaekst på et tidligt stadie.

Over en bred kam pegede folk på, at der er en reel risiko for, at de mere usikre tider kommer til at koste en masse små virksomhed­er eksistense­n. Det vil i de flestes spådomme saerligt gå ud over de halvbagte idéer, mens de gode og solide af slagsen stadig vil kunne få funding – omend til en måske lavere vaerdisaet­ning.

Flere trøstede sig med, at der fortsat er masser af tørt krudt i form penge i diverse fonde, der skal saettes i spil. Disse blev i høj grad rejst, inden de mørke skyer trak sig sammen over økonomien.

Det kan man fristes til at sammenlign­e med ikke at vide, hvornår den naeste tankstatio­n dukker op i horisonten og samtidig insistere på håbet, i kraft af at bilens tank jo på nuvaerende tidspunkt ikke er tom. Men bølgen af virksomhed­er, der kan risikere at gå under, når festen i gaden er forbi, kan udgøre oplagte opkøbsemne­r for staerkere virksomhed­er, hvilket selvsamme Kim Lundberg skriver i sin kommentar til rapporten fra Vaekstfond­en.

Alt har en ende.

Det har fundingfes­ten for danske startups også.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark