Jyllands-Posten

»Kigger vi lidt laengere frem end et par år, ser jeg kun vaekst«

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Pengene er rullet ind på paller hos danske tech-startups de seneste år. Og nu er pengeregne­n slut og afløst af sparerunde­r og drømme, der ender i konkurs.

Sådan lyder den typiske vurdering af den økonomiske modvind, som også rammer de ivaerksaet­tere, der har brug for ny kapital, men nu møder en lukket dør.

Men der er ikke meget begravelse­soptog over stemningen i de store haller, hvor 6.500 deltagere fletter ind og ud mellem hinanden. Faktisk er det eneste oplaeg, som handler om at styre igennem stormvejre­t, blevet aflyst.

Pengene sidder mindre løst

Ivaerksaet­tere er naesten pr. definition optimister – og det er heller ikke svaert at finde positive vinkler på, at der nu skal mere til, før man som ivaerksaet­ter får skudt millioner af kroner ind i en virksomhed.

Faktisk er det overordnet en god ting, at investorer­ne strammer grebet om tegnebogen, mener Maria Flyvbjerg Bo, som står bag flere danske startups og nu er på investorsi­den som nordisk senior vice president hos den store amerikansk­e Silicon Valley Bank.

»Det er et andet marked nu end i 2021, hvor økonomien var rimelig overophede­t. Men det er sundt for miljøet at komme lidt tilbage på jorden og kigge på den reelle performanc­e. Lidt vinter og frost får frøene til at spire til foråret, og de planter, der klarer den, bliver endnu staerkere,« siger hun.

Samme vurdering lyder fra Esben Gadsbøll, formand for Danske Tech Startups, mellem hans tre optraedene­r på TechBBQ.

»Der kommer sunde forretning­er ud af, at pengene ikke haenger så løst på traeerne. Nogle af de ivaerksaet­tere, jeg har talt med, siger faktisk, at det ikke er så slemt, at de lige skal spare 10 pct. Det er ikke jordens undergang,« siger formanden, der også er investor og har vaeret ivaerksaet­ter selv.

Han var med til at starte TechBBQ i 2013, dengang med kun 300 deltagere. I dag er det tal mere end 20-doblet, og den udvikling i det danske startup-miljø lader sig ikke stoppe, lyder analysen fra Maria Flyvbjerg Bo.

»Der er sket så sindssygt meget de seneste fem år – ja, bare de seneste par år. Det er sådan en dag, hvor vi fylder hele det her store venue, at det går op for mig, hvor seriøst og vildt økosysteme­t er blevet nu,« siger hun.

Selv med lidt modgang nu er der en positiv fremtid for de danske startups, forudser hun.

»Der er masser af staerke virksomhed­er derude, og de skal nok klare den. Snebolden ruller, og den bliver større og større. Kigger vi lidt laengere frem end et par år, ser jeg kun vaekst,« siger Maria Flyvbjerg Bo.

Et godt land at vaere ivaerksaet­ter i

Danmarks position som et godt sted at vaere tech-ivaerksaet­ter er også kun blevet bedre de seneste år, viste de seneste tal fra den globale rangorden StartupBli­nk.

Nu ligger Danmark som nr. 18 globalt, en forbedring på fire pladser siden sidste år. Både Sverige og Finland og små lande som Estland og Litauen ligger dog foran Danmark. Selv om der har vaeret en markant opbremsnin­g hos investorer­ne, er det generelt landet bedre, end mange troede i første omgang, vurderer Esben Gadsbøll.

»Det har vaeret en voldsom tur for ivaerksaet­terne, for de så for sig, at pengene ville tørre fuldstaend­igt ind. Men det har vist sig ikke at vaere så galt, som vi frygtede for nogle måneder siden,« siger han.

Den vurdering deler Vaekstfond­en, som udover selv at investere også holder godt øje med udviklinge­n samlet set.

»Der har vaeret meget kapital i markedet, men det vil der også vaere i fremtiden. Usikkerhed­en i markedet lige nu gør bare, at investorer­ne gerne vil se overskud lidt hurtigere, og de vil kigge mere på de økonomiske nøgletal, når de investerer,« siger Ditte Rude Moncur, der er senior vice president i Vaekstfond­en.

Hun fremlagde på TechBBQ-konference­n en analyse af den kapital, der er rullet ind hos danske start-ups. Og 2022 bliver slet ikke som jubelåret 2021, hvor der blev rejst 15 mia. kr. Men det var måske også et helt saerligt år. For 2022 er stadig godt på vej til at blive bedre end 2020 målt på kapital til danske startups.

»Der er stadig meget at vaere glad for. 2021 var et ekstraordi­naert år, og der vil vaere udsving. Men jeg tror ikke, at det var højdepunkt­et og noget, vi aldrig ser igen,« siger Ditte Rude Moncur.

Om der bliver skudt mange eller få milliarder ind i danske start-ups de kommende år, må tiden vise – men lige nu er økonomien i den naermeste fremtid et emne, som optager sindene hos ivaerksaet­terne. De er gået i gang med at spare, og det kan også vaere en god øvelse efter nogle år med penge nok til det hele, siger Esben Gadsbøll.

»Når du har mange penge, bruger du tiden på at øge vaeksten. Nu kan de godt lige skaere noget fedt fra med lidt sund fornuft, og så er der fuld fokus på at blive profitabel.«

 ?? ?? 1. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 4. kvt. 1. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 4. kvt. 1. kvt. 2. kvt. ‘20 ‘20 ‘20 ‘20 ‘21 ‘21 ‘21 ‘21 ‘22 ‘22
Et af de over 100 oplaeg og paneldisku­ssioner på konference­n, der satte fokus på alt fra ivaerksaet­ternes arbejdsliv til ny teknologi. Foto: TechBBQ/PR
1. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 4. kvt. 1. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 4. kvt. 1. kvt. 2. kvt. ‘20 ‘20 ‘20 ‘20 ‘21 ‘21 ‘21 ‘21 ‘22 ‘22 Et af de over 100 oplaeg og paneldisku­ssioner på konference­n, der satte fokus på alt fra ivaerksaet­ternes arbejdsliv til ny teknologi. Foto: TechBBQ/PR
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark