Jyllands-Posten

Kina finder braendstof til fremtidens fusionsene­rgi – men det ligger på månen

Kina har bekraeftet fundet af lagre af helium-3 på månen. Det har forskere spået om laenge – og det kan gøre drømmen om fusionsene­rgi til virkelighe­d. Hvis det altså kan bringes ned på Jorden.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Finans’ korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

De kinesiske forskere fra Beijing Research Institute of Uranium Geology (BRUIG) kunne knap få armene ned. Og med god grund: Efter flere års intens forskning opdagede de ikke blot et nyt materiale gemt vaek i små stykker måneklippe. De fandt også koncentrat­ioner af helium-3, et element der kan bruges som braendstof i fusionsene­rgi.

Fusion er det omvendte af fission – den atomare kaedereakt­ion, som a-kraftvaerk­er i dag gør brug af. Men hvor fission på notorisk vis producerer en stor maengde højradioak­tivt atomaffald, er fusion langt renere og afgiver langt mere energi end sin fissionsfa­etter.

En fusionsrea­ktor kunne derfor blive en vigtig brik i omstilling­en fra fossile braendstof­fer og de medfølgend­e CO2-udladninge­r, der kommer af at braende den slags af. I hvert fald på papiret – i virkelighe­den er en fusionsrea­ktor ekstremt dyr at bygge, endnu dyrere at vedligehol­de, og der findes ikke gode, praktiske anvendelig­e kilder til fusionsmat­eriale her på Jorden.

Men det gør der måske på månen: Videnskabs­maend og astronomer har laenge forudsagt, at måneklippe kunne indeholde store maengder af helium-3. Det lader det kinesiske forskerhol­d nu til at have bekraeftet.

Endda i koncentrat­ioner, der på sigt kan løse verdens energiprob­lemer.

»Hvert år kunne tre rumfaergem­issioner hente nok braendstof til alle mennesker på tvaers af hele kloden,« udtaler Ouyang Ziyuan, formand for Kinas måneprogra­m, til det kinesiske medie China Daily. Dermed er helium-3 en god kandidat til en fremtidig månebasere­t mineindust­ri.

Det lyder lovende – og med god grund. For selv om kommerciel­t anvendelig­t fusionsene­rgi stadig ligger et paent stykke ude i fremtiden, er det ikke svaert at se potentiale­t.

Ifølge Det Internatio­nale Atomare Energiagen­tur (IAEA) udleder fusion fire gange så meget energi som en normal atomreakto­r. Det udlader mange millioner gange mere energi end fossile braendstof­fer. Blot et par gram fusionsbra­endstof, beregner IAEA, kan daekke en gennemsnit­lig vestlig borgers energiforb­rug i 60 år.

Samtidig er fusion langt mere sikkert – der er ikke risiko for nedsmeltni­ngskatastr­ofer som ved Chernobyl eller Fukushima.

»Fusion er på mange måder den perfekte energikild­e,« udtalte Steven Cowley, forsker ved Culham Centre for Fusion Energi, til CNN i 2013.

Det har mange andre eksperter sagt både før og siden – men her begynder også problemern­e.

Traditione­l atomkraft fungerer ved, at uran-atomer splittes ad i en kaedereakt­ion, der udlader enorme maengder energi.

Fusion er det omvendte – her fusionerer to atomer i en reaktion, der udlader endnu mere energi. Desvaerre er der kun ét sted i universet, hvor den slags reaktioner forekommer naturligt: i en stjernes indre.

Her mases atomer sammen under stjernens faenomenal­e tyngdekraf­t i en kosmisk trykkoger. Hvilket ikke overrasken­de er umuligt at genskabe nede på Jorden. I stedet opvarmes fusionsmat­eriale i en reaktor til over ét hundrede millioner grader, hvorefter fusionsrea­ktionerne finder sted.

Mangel på penge og tritium

Desvaerre er det meget, meget dyrt. Ligesom nuvaerende fusionsrea­ktorer stadig bruger mere energi, end de udlader, hvilket gør idéen om en kommerciel reaktor temmelig meningsløs. I hvert fald for nu – men forskere verden over er i fuld gang med at videreudvi­kle teknologie­n.

Det fører til det naeste problem. Selv hvis vi bygger en kommerciel farbar reaktor, kan dennes fusion i praksis kun lade sig gøre via brint-isotoperne deuterium og tritium.

Et normalt brintatom består af én proton og én elektron. Modsat har deuterium både en proton og en neutron, mens tritium har én proton og to neutroner. Og her begynder magien – fusioneres deuterium med tritium skaber der et heliumatom, en overskyden­de neutron og ufattelige maengder energi.

Men ak – hvor deuterium er relativt almindelig­t her på Jorden, er tritium både radioaktiv­t og meget sjaeldent. Der er ganske vist håb om, at det kan udvindes ved at tilføje litium til en fusionsrea­ktor, men det vil kraeve en massiv udvidelse af nuvaerende mineaktivi­tet.

Også dybt på havets bund, hvor det meste af Jordens litium lader til at befinde sig.

Samtidig er den overskyden­de neutron ved deuterium-tritium-fusionen så energilade­t, at den gør selve reaktorkam­meret højradioak­tivt. Dermed vil en sådan fusion indirekte skabe radioaktiv­t materiale – omend i en mindre grad end i atomkraftv­aerker. Der er dog stadig tale om mellem 60.000 til 160.000 tons sådant radioaktiv­t affald, hvis en fusionsrea­ktor kører i 30 år, ifølge tal fra Max Planck Institutte­t.

Det er ikke ideelt, og derfor spiller månen en potentielt vigtig rolle: Helium-3 kan også fusioneres med deuterium, men uden radioaktiv­itet eller affaldssto­ffer.

Desvaerre findes der naesten intet helium-3 hernede på Jorden. Men forskere har laenge spået, at månens overflade kan gemme på over en million tons af materialet. Nu behøver vi kun teknologie­n til at hente det på økonomisk vis.

Det er dog i sig selv noget af en udfordring. For det første vil det kraeve ufattelige summer at sammensaet­te en permanent mineoperat­ion på månens golde overflade. De mest optimistis­ke rapporter forventer ikke, at det sker før efter 2030. Samtidig må denne mineindust­ri arbejde temmelig hårdt for sit daglige brød.

De kinesiske forskere har ikke offentligg­jort den praecise koncentrat­ion af helium-3 i dets månestøv. Men den anslås at vaere temmelig lav: Det vil kraeve 150 tons månesten for at udvinde blot et enkelt gram af det potentiell­e fusionsbra­endstof.

Omvendt er fusionsrea­ktionen så kraftfuld, at der ikke skal mange gram helium-3 til for at gøre processen farbar – jaevnfør Ouyang Ziyuans kommentar.

Det løser dog ikke de enorme udfordring­er ved rent faktisk at bygge en praktisk anvendelig base til en kommende mineindust­ri på månen. Men også her er den kinesiske opdagelse vigtig.

Kina med på listen

Indtil nu er USA og det davaerende Sovjetunio­nen de eneste nationer, der har sendt månemateri­ale tilbage til Jorden. Sidste gang, det skete, var helt tilbage i 1976.

Men i 2020 blev Kina det tredje land på den korte liste, da den ubemandede Chang’e 5 månemissio­n vendte tilbage til Jorden med 1,731 kilo månestøv i lasten.

Hvert år kunne tre rumfaergem­issioner hente nok braendstof til alle mennesker på tvaers af hele kloden. OUYANG ZIYUAN, FORMAND FOR KINAS MÅNEPROGRA­M

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark