Jyllands-Posten

Bankdirekt­ør: De fleste danskere skal begraense deres forbrug

Danskerne er nervøse, men langt størstedel­en har stadig en økonomi, der haenger sammen, fortaeller tre store banker.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Langt de fleste danskere skal begraense deres forbrug, hvis de skal komme gennem vinteren uden store ekstraregn­inger. Og en stor del er allerede begyndt, siger Nordea-direktør Mads Skovlund, der kalder danskerne for gode privatøkon­omer.

Ifølge Danske Banks økonomer koster det i gennemsnit 38.000 kr. mere om året at vaere en dansk børnefamil­ie i år end sidste år med de nuvaerende priser.

Det er vel at maerke, hvis man ikke har naturgas eller pillefyr.

Det smitter af på danskerne. De store banker melder om stigende usikkerhed blandt kunderne.

»Kunderne er nervøse og bekymrede. Det gaelder både dem med store og små økonomier. Som verden ser ud nu, skal langt de fleste af os begraense vores forbrug. Vi snakker med mange kunder hver dag om, hvordan man kan skaere ned. Men økonomien er bredt set stadig solid hos danskerne med høje frivaerdie­r hos de fleste boligejere,« siger Mads Skovlund, der er direktør for Nordeas danske privatkund­er.

Han opfordrer alle til at kontakte deres bank, før budgettet revner.

»Vi er indstillet på at hjaelpe vores kunder gennem den kommende vinter, men det kraever, at vi bliver involveret i tide,« siger Mads Skovlund.

Flere dyre forbrugslå­n

Omfanget af forbrugslå­n er steget med 5 pct. siden samme tid sidste år og er på det højeste niveau siden begyndelse­n af 2019. Samtidig viser Experians tal for danskere, som er dårlige betalere, for første gang i årevis en lille stigning i antallet af dårlige betalere.

Bevaegelse­rne er stadig små, men tendensen synes klar.

Forbrugerr­ådet Taenks Økonomi- og Gaeldsrådg­ivning rådgiver socialt udsatte. Her maerker man tydeligt, at i forvejen svage økonomier nu rammes af ekstra udgifter. Langt flere søger om hjaelp.

»Vi har oplevet en større stigning i antallet af henvendels­er efter sommerferi­en. Vi bekymrer os for den vinter, vi går i møde, og forventer endnu flere rådsøgende,« siger projektche­f Lone Buchardt, der efterlyser flere frivillige rådgivere.

Danske Banks privatkund­echef, Mark Wraa-Hansen, er dog enig med Mads Skovlund i, at langt de fleste kunders økonomi stadig haenger sammen.

»Nogle kunder er urolige, og udvalgte har brug for en dialog med os for at kunne sove roligt om natten. Men generelt ser kundernes økonomi god ud med fornuftige indeståend­er og lave belåningsg­rader. Vi er på et meget bedre sted end før finanskris­en. Men vores rådgivere taler med kunderne om andre ting end tidligere. Flere kunder vil høre om energireno­vering, der er nogle unge, som skal prøve at budgettere under dårlige tider for første gang, og der er aeldre, der lige skal have regnet økonomien igennem igen, fordi de bliver usikre på, om de kan blive boende,« fortaeller Mark Wraa-Hansen.

Høj beskaeftig­else hjaelper

I Arbejderne­s Landsbank påpeger regionsdir­ektør for København, Ulrik Staermose, at der er stor krisebevid­sthed hos mange kunder. Og at mange har regnet tingene igennem, før de går til banken.

»Vi står lige nu på kanten af krisen og aner ikke, hvor slemt det bliver, eller hvor laenge det står på. En del har dårligt maerket den endnu, men selv om den vil ramme meget forskellig­t alt efter ens omkostning­er til transport og opvarmning, så må vi regne med, at vi alle skal se på vores budgetter, inden det her er ovre. Det er noget af det, vi hjaelper kunderne med,« siger Ulrik Staermose.

Han siger, at den høje beskaeftig­else betyder meget for danskernes robusthed. Hvis arbejdsløs­heden stiger, kan billedet hurtigt aendre sig.

Flere vaelger – af sig selv eller efter samtale med banker – at udskyde boligkøb. Og langt faerre investerer.

»Der er mange, som lige nu ikke er aktive på aktiemarke­det, fordi usikkerhed­en er stor, når det hele kører op og ned, men mange beholder – da deres investerin­gshorisont er lang – deres investerin­ger fremfor at springe helt ud af markedet,« siger Mark Wraa-Hansen.

 ?? ?? Fødevarer – ikke mindst mejeriprod­ukter – er steget kraftigt i pris de seneste år. Arkivfoto: Annika Byrde
Fødevarer – ikke mindst mejeriprod­ukter – er steget kraftigt i pris de seneste år. Arkivfoto: Annika Byrde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark