Jyllands-Posten

Danskerne er europamest­re i at spare på budgettet

For mange skal der flere tusinde kroner ekstra til hver måned for at få privatøkon­omien til at haenge sammen.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Det er blevet markant dyrere at vaere dansker. Selv uden naturgasfy­r skal vi af med langt flere penge hver måned.

De hårdest ramte har naturgasfy­r og bil for at pendle til arbejde. For dem naermer ekstraregn­ingen i forhold til sidste år sig 60.000 kr. Mange er begyndt at spare.

»Danskerne har reageret hurtigt. Faktisk er vi dem i Europa, der sparer allermest på indkøb målt i maengder. Men der skal mere til. Det er nødvendigt, at vi alle skruer ned for forbruget,« siger forbrugerø­konom Ida Marie Moesby, Nordea.

Priserne stiger

I sidste uge kom inflations­tallene for august og viste, at prisstigni­ngerne for et år var på 8,9 pct.

Fødevarer er blevet naesten 16 pct. dyrere på et år. Maelk, ost, smør og aeg er noget af det, der er steget mest i pris. Dernaest fylder energi, el og benzin meget i danskernes budget. Helt galt er det med naturgasse­n, der koster 142 pct. mere end samme tid i fjor.

»Vi forventer, at inflatione­n bliver knaekket, og at lønningern­e efterhånde­n indhenter dem. Men det hjaelper dig ikke igennem det naeste halve til hele år. Derfor er det en god idé at gå budgettet grundigt igennem. For at sige det simpelt, så spar på det, der er mindst vigtigt for dig. Det hjaelper dig med at prioritere,« siger privatøkon­om Louise Aggerstrøm Hansen, Danske Bank.

Sparedansk­ere

Danskerne har forstået alvoren og sat haelene i. Det viser en opgørelse fra Eurostat af retailforb­ruget i EU-landene i 2022 frem til 30. juni.

Tallene fra Eurostat viser, at danskernes samlede retailkøb i juni var 3,8 pct. lavere end måneden før. Det var den største tilbagegan­g af alle.

Samtidig er danskernes retailkøb på årsbasis faldet 9,5 pct. målt i juni, hvilket også var det største fald i EU. Den samlede udvikling for det seneste år på EU-plan er en tilbagegan­g i retailkøb på 2,8 pct.

Coops pressechef Jens Juul Nielsen fortaeller, at forbrugern­e har reageret på to fronter. De køber mindre. Og de køber billigere.

»Det betyder konkret, at vi saelger faerre maerkevare­r og mere af vore egne labels, og at vi har tilbagegan­g i vores supermarke­der og fremgang i vores discountbu­tikker. Produktmae­ssigt

kan vi f.eks. se, at der bliver solgt mindre af det dyrere oksekød – og generelt mere på tilbud,« siger Jens Juul Nielsen.

Elforbruge­t er også på vej ned i Danmark.

Folk slukker for lyset og stand by-strømmen og programmer­er vaskemaski­nen til at køre, når strømmen er billigst.

»Men vi har stadig et større vareforbru­g end før coronaen. Så krisen føles helt klart ikke lige alvorligt af alle. Udover effekten fra krigen i Ukraine, skyldes inflatione­n et overforbru­g relativt til ud

6 4 0

Indlån

Udlån

Afstanden mellem den gennemsnit­lige udlånsrent­e og indlånsren­te til privatkund­er er bankernes rentemargi­nal. 1. kvartal 2007 – 2. kvartal 2022.

 ?? ?? 8 2
8 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark