Jyllands-Posten

Banker i kamp om din opsparing

I flere år har bankerne gjort alt, hvad de kunne for at få kunderne til at bytte opsparing ud med investerin­g. Men indlån er igen blevet noget, der kan tjenes penge på.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Mon ikke mange danskere med opsparing har følt sig lidt til grin de seneste år, når de har skullet betale for at have penge i banken. Nu kan de samme opsparere glaede sig over en genopstået interesse fra bankerne for at holde på deres indlån. Om ikke andet så for at sikre, at kunder med opsparing ikke flytter over til en af konkurrent­erne.

Efter de første to renteforhø­jelser fra Den Europaeisk­e Centralban­k, ECB, og Nationalba­nken vil bankerne give op til 0,75-0,8 pct. i rente for privatkund­ers opsparing, der enten er ubunden eller er bundet maksimalt en måned. Og det kan da varme lidt i en periode, hvor mange dårligt tør taende radiatoren eller forlade et rum, hvor lyset er taendt.

Dermed er de store banker – Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank og Arbejderne­s Landsbank – pludselig mere end konkurrenc­edygtige med mange af de specialban­ker, der ellers gennem en årraekke har modtaget milliarder af kroner i indskud fra danske bankkunder på jagt efter positiv indlånsren­te. Faktisk er to af disse banker – Norwegian Bank og Ikano Bank – slet ikke begyndt at tage imod nye indlån igen.

Børneopspa­ring, børnebørns­konti og mange pensionsko­nti står også som hovedregel til renter på 0,750,8 pct., og bl.a. Nordea er på vej med tilbud om opsparing, der er bundet laengere tid til højere renter.

Ikke en ideel opsparing

Høje opsparings­renter er en gave til de investorer, som i forvejen ikke havde meget lyst til at investere, men valgte at gøre det for at undgå negative renter. Disse investorer har fået taesk i 2022, hvor både aktier og obligation­er er faldet kraftigt i vaerdi.

Som opsparer bør man vaere opmaerksom på, at det ikke er nogen ideel opsparings­form at saette penge i banken på grund af den høje inflation. Det er et meget lille plaster på såret at få et afkast på 0,75 pct. med en inflation meget taet på 9 pct. Men det er dog markant bedre end både at skulle betale negative renter og få opsparinge­n udhulet.

For langt den største del af de knap 1.080 mia. kr., som danske lønmodtage­re og pensionist­er har i banken, vil indehavern­e dog skulle kigge langt efter et positivt afkast. Mens der er små forskelle på tilbuddene til opsparing, så er bankerne som med én mund enige om at forrente almindelig­t indlån med 0 pct.

Udlånsrent­en til private er generelt steget 1,25 pct. point, svarende til de to renteforhø­jelser, som Nationalba­nken har foretaget i juli og september – mens renten på almindelig­e indlån altså er steget noget mindre. Det giver både en større forskel på ind- og udlånsrent­en samt en større forskel på, hvad man giver kunderne i rente for deres opsparing, og hvad pengene kan placeres til.

For bankerne er det et meget stort ønske at få udvidet rentemargi­nalen, som blev snaevret mere og mere ind i de år, da renten blev ved med at falde, mens indlånsren­ten til private allerede var nede på 0.

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen konstatere­r i rapporten ”Konkurrenc­en om private bankkunder i Danmark” fra august 2022, at rentemargi­nalen er faldet til ca. 3,5 pct.

»Den faldende rentemargi­nal medfører isoleret set pres på indtjening­en, men skal dog ses i lyset af, at bankernes nedskrivni­nger i de seneste år har vaeret lave, samt at bankernes indtaegter fra andre kilder end renter, bl.a. gebyrer, har vaeret stigende,« hedder det i Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsens rapport.

ECB – og Nationbalb­anken – ventes at fortsaette med at haeve renten over de kommende måneder for at bekaempe inflatione­n. Tiden må vise, hvor laenge der vil gå, før renten på de almindelig­e lønkonti og opsparings­konti haeves igen.

I mellemtide­n skal kunder på jagt efter positive renter huske at tjekke datoen for det nye renteregim­e i deres bank, før de handler.

Som Jyske Bank skriver med fremhaevet tekst på sin hjemmeside, skal kunderne her vente med at saette penge ind på opsparings­kontoen til den 1. oktober, hvis de vil undgå negativer renter.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark