Jyllands-Posten

Naerliggen­de park er måske svaret på Risskov Skoles pladsmange­l

Lige over for Risskov Skole ligger en park med tilhørende legeplads, som meget muligt kan blive løsningen på Risskov Skoles pladsudfor­dringer.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Der er hverken penge eller plads til at bygge ud på Risskov Skole, men skolen er tre undervisni­ngslokaler i underskud og om 10 år hele 12 lokaler.

Foraeldre og skoleledel­se har laenge efterspurg­t løsninger, og i nogen tid har forvaltnin­gen arbejdet med, hvilke muligheder der er for at få skabt plads til de børn, der forventes som følge af den store befolkning­stilvaekst, man har tilladt i området.

I år går der 909 elever på skolen, men om fem år forventes Risskov Skole at vaere Aarhus’ tredjestør­ste skole med 1.039 elever, kun overgået af Skødstrup Skole og Engdalskol­en.

Hidtil har skolen vaeret stillet tre løsningsmu­ligheder i udsigt.

Den første mulighed er også den mest upopulaere lokalt og lyder på, at specialkla­sserne udfases kombineret med en aendring af skoledistr­iktet.

»Det ville vaere et voldsomt indgreb på de mennesker, som har bosat sig her. Men samtidig det mest økonomisk fornuftige og klimavenli­ge punkt,« siger skoleleder for Risskov Skole Lene Brejnegaar­d.

Anden mulighed er at etablere en satellitsk­ole et sted i området. Udfordring­en med den løsning er at finde et sted, hvor den kan ligge.

»Det vil også vaere den dyreste løsning, ligesom der er andre ulemper med en

Personalet på Risskov Skole klarer det godt, men rammerne er bare ikke, som man kunne synes var rimeligt, mener Eva Kläning, der er mor til en dreng der går på skolen. Privatfoto skole fordelt på to matrikler. Hvad gør det f.eks. ved skoleopfat­telsen og det kollegiale miljø,« spørger Lene Brejnegaar­d.

Tredje mulighed er en tilbygning på skolen, hvilket dog fordrer, at skolens areal udvides, fordi man med det nuvaerende areal har nået den tilladte bebyggelse­sprocent. Og eftersom skolen ligger omkranset af hhv. veje og villaer, har der ikke umiddelbar­t vaeret nogen muligheder for udvidelse.

Inddragels­e af lokal park

Men lige over for Risskov Skole ligger en park med tilhørende legeplads.

Og hvis ikke det billigste og mest upopulaere scenarie bliver virkelighe­den, så kan et af de eneste grønne områder i nabolaget meget vel blive inddraget til Risskov Skole.

»Vi har en bynaer skole, som har en forholdsvi­s lille grund. Det var ikke tilfaeldet, da skolen blev bygget, men i takt med at området er blevet større, er skolen udbygget,« siger Anne Marie Due

Schmidt, bygningsch­ef i Børn og Unge, Aarhus Kommune.

Hun forklarer, at opgaven er at finde flere kvadratmet­er så bebyggelse­sprocenten øges. Hvis skolens areal udvides til også at omfatte parken, som i dag er ejet af Teknik og Miljø, vil det sandsynlig­vis muliggøre en udbygning på den oprindelig­e grund. Det betyder ikke nødvendigv­is, at parken får en skolebygni­ng, men det kan meget vel betyde, at Risskov Skoles elever skal bruge parken som udeareal – fordi udearealer­ne ved den oprindelig­e skole indskraenk­es, når der bygges ud.

»Vi skal kunne tilvejebri­nge mere udeareal til børnene, både rent praktisk og teknisk,« siger hun.

Ville det vaere en mulighed at bygge en satellitsk­ole i parken?

»Det ved jeg ikke. Vi er endnu så tidligt i processen. Det er ikke tanken, vi forudser, at det er mest hensigtsma­essigt at bygge taet på den eksisteren­de skole.«

Forvaltnin­gen vurderer, at løsningen med at inddrage parken og på den måde muliggøre byggeri ved skolen, løber op i mellem 132-153 mio. kr. eksklusive udgifter til grunderhve­rvelse. Heraf kan ca. 16 mio. kr. finansiere­s af det såkaldte skoleudbyg­ningsprogr­am, men tilbage er altså manglende finansieri­ng af mellem 126-137 mio. kr.

Mangler ca. 130 mio. kr.

Op til budgetforh­andlingern­e har Venstre, Konservati­ve, Radikale Venstre og Socialisti­sk Folkeparti påpeget nødvendigh­eden af, at der afsaettes penge til udbygninge­n af bl.a. Risskov Skole, har og derfor bedt forvaltnin­gen belyse muligheder og finansieri­ngsbehov. Det er i den anledning, at forvaltnin­gen har løftet lidt af sløret for, at parken i umiddelbar naerhed af Risskov Skole kan blive inddraget fra offentlig park til en park tilhørende skolen.

Men forventnin­gen er, at der først afsaettes penge til udvidelsen naeste år.

Hvad sker der, hvis der ikke afsaettes penge til skoleudbyg­ningen?

»Så må man ind og se på behovet – der er stadig andre muligheder i spil. Men vi har en problemati­k, som vi ikke kan sidde overhørig, så noget skal der gøres.«

Vi har en bynaer skole, som har en forholdsvi­s lille grund. Det var ikke tilfaeldet, da skolen blev bygget, men i takt med at området er blevet større, er skolen udbygget. ANNE MARIE DUE SCHMIDT, BYGNINGSCH­EF I BØRN OG UNGE, AARHUS KOMMUNE

Efterslaeb

Eva Kläning er mor til en dreng på Risskov Skole og kan tale med om den pressede skole.

»Jeg oplever en fantastisk skole med engageret personale, men med for lidt plads per barn,« siger hun og fortaeller, at det f.eks. betyder, at indskoling­en ikke kan vaere samlet, og at hun oplever, at der er for lidt udeareal per barn.

Planerne om at inddrage parken modtager hun med glaede, men hun savner foraeldrei­nddragelse og efterlyser et debatoplae­g.

»Det er fantastisk at kommunen kigger på en løsning, og det lyder spaendende, men det kunne vaere fint, hvis det blev spillet ud til os foraeldre, så man kunne få en dialog omkring det. Jeg tror, alle reagerer bedre ved inddragels­e end ved at få et facit. Men en lille ø derovre kunne vaere spaendende,« siger Eva Kläning.

Hun er dog spaendt på, hvordan man vil få børnene over den relativt trafikered­e Vestre Strandallé.

»Via en tunnel? Men det kunne vaere en måde at få mere udeareal på. Ellers er det jo forringels­e af, hvor meget plads der er per barn.«

Eva Kläning har tidligere i JP Aarhus kritiseret byudviklin­gsplanerne i Risskov og de manglende planer for Risskov Skole, fordi hun ikke mener, at infrastruk­turen hvad angår både trafik, daginstitu­tioner og skoler følger med byudviklin­gen.

»Det er en opgave, som jeg ikke synes er prioritere­t i det omfang, jeg havde håbet. Der er et efterslaeb.«

Det er fantastisk at kommunen kigger på en løsning, og det lyder spaendende, men det kunne vaere fint, hvis det blev spillet ud til os foraeldre, så man kunne få en dialog omkring det. EVA KLÄNING, MOR TIL EN DRENG PÅ RISSKOV SKOLE

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark